θρήνος-νεκρός-ξαφνικά-ο-πρίγκιπας-μιχ-161219

Θρήνος: Νεκρός ξαφνικά ο πρίγκιπας Μιχαήλ, στα «μαύρα» η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια

Ανάγνωση: 8'

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, γνωστός με το ψευδώνυμο Μισέλ Ντε Γκρες, απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών σε νοσοκομείο της Αθήνας. Είχε διακριθεί ως ιστορικός και λογοτέχνης.

Θρήνος: Έφυγε από τη ζωή το μόνο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας που δεν έφυγε ποτέ

Ο Μισέλ Ντε Γκρες ήταν ο τελευταίος επιζών εγγονός του Γεωργίου Α’, καθώς ο πατέρας του, πρίγκιπας Χριστόφορος, ήταν ο πέμπτος γιος του βασιλιά και η μητέρα του ήταν η Φραγκίσκη της Ορλεάνης, από τον οίκο των Βουρβόνων.

Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν το μοναδικό μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που παρέμεινε στην Ελλάδα μετά το αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, όταν ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να ανατρέψει τη Χούντα.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, ως το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που παρέμεινε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, βρέθηκε σε μια ιδιαίτερα μοναδική και δύσκολη θέση. Το αντικίνημα αυτό, με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, είχε στόχο να ανατρέψει το στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, που είχε καταλάβει την εξουσία με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Ποιος ήταν ο Πρίγκιπας Μιχαήλ

Η αποτυχία του αντικινήματος οδήγησε τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά του στην εξορία, ενώ ο πρίγκιπας Μιχαήλ επέλεξε να μείνει πίσω. Αυτή η απόφαση ήταν συμβολική, καθώς έδειξε την επιθυμία του να παραμείνει κοντά στον ελληνικό λαό και να μην εγκαταλείψει τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Μιχαήλ απέφυγε να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε ιστορικές και λογοτεχνικές μελέτες, κερδίζοντας σεβασμό για το έργο του και την προσήλωσή του στις πολιτιστικές αξίες.

Ο Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας, γνωστός και ως Μισέλ Ντε Γκρες, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1939 στη Ρώμη. Ήταν ο νεότερος γιος του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Δανίας και της Φραγκίσκης της Ορλεάνης, πριγκίπισσας του γαλλικού βασιλικού οίκου των Βουρβόνων. Ο Μιχαήλ ανήκε στη δυναστεία των Γλύξμπουργκ, μια από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.

Εκπαίδευση και Νεανικά Χρόνια

Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με έντονη πολιτική και πολιτιστική επιρροή, κάτι που επηρέασε σημαντικά τις μετέπειτα επιλογές του. Σπούδασε στο Κολέγιο του Σαιν Μαρτίν της Γαλλίας και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Οικογένεια

Το 1965 παντρεύτηκε τη Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του βιομηχάνου Θεόδωρου Καρέλλα. Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξάνδρα και την Όλγα. Η Αλεξάνδρα παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μοσχάτο, ενώ η Όλγα παντρεύτηκε τον Αϊμόνε της Σαβοΐας-Αόστα.

Καριέρα και Εργο

Ο Μιχαήλ έγινε γνωστός όχι μόνο για την ευγενική του καταγωγή αλλά και για τη συμβολή του στις τέχνες και τα γράμματα. Εργάστηκε ως ιστορικός, συγγραφέας και λογοτέχνης, δημοσιεύοντας πολλά βιβλία που επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή ιστορία και την ελληνική κουλτούρα.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνουν:

“Μια βραδιά στο Φαλιέ”

“Ο Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος”

“Οι δρόμοι του Μεταξιού”

9 μήνες μετά τον θάνατο του τέως Βασιλιά: «Παύλος και Νικόλαος σώζουν την Ελλάδα από την χρεοκοπία»

Οι επισκέψεις και η παρουσία της τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα είναι αρκετά συχνές το τελευταίο διάστημα. Μετά και τον θάνατο του τέως ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου 2023 τόσο Ο Παύλος Γλύξμπουργκ αλλά και η οικογένεια του έχουν εντείνει την παρουσία τους στη χώρα μας.

Αρκετά δημοσιεύματα κατά καιρούς αναφέρουν και την μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ενώ και τις καλοκαιρινές διακοπές τους τις πέρασαν για ακόμα μια χρονιά στην Ελλαδα και στα Ελληνικά νησιά.

Ενώ τα 2 αδέρφια πρόσφατα σε συνέντευξή τους ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν πολιτικά στην Ελλάδα, εξέφρασαν την αγάπη τους για τη χώρα μας και πως αισθάνονται Έλληνες ενώ αποκάλυψαν και γιατί δεν δέχονται το επίθετο Γλύξμπουργκ. Και μιλώντας για πρώτη φορά μετά το θάνατο του πατέρα τους, οι μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, ανεφέρθηκαν στο το πώς ήταν να μεγαλώνουν ως παιδιά ενός βασιλιά χωρίς βασίλειο, γιατί δεν θέλουν το επίθετο Γλύξμπουργκ και γιατί θα ήθελαν να τους επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια.

Ο Παύλος είχε τονίσει στην εκπομπή «Το πρωινό»: «Πηγαινοέρχομαι πολύ στην Ελλάδα. Ήμουν εδώ αυτή την εβδομάδα, θα ξαναφύγω στη Νέα Υόρκη… Από Σεπτέμβριο θα με βλέπετε πολύ συχνά. Η μητέρα μου δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Εδώ είναι το σπίτι της. Κι εμένα εδώ σπίτι μου θα είναι, αλλά θα πηγαινοέρχομαι γιατί όπως ξέρετε έχω και εργασίες στη Νέα Υόρκη αλλά με τραβάει πολύ η Αθήνα».

Όλες αυτές οι δηλώσεις το τελευταίο διάστημα και τα συχνά ταξίδια τους στην Ελλάδα, έχουν… φουντώσει τα σενάρια για μόνιμη εγκατάσταση της οικογένειας στην χώρα, αλλά και για πιθανή ενασχόλησή τους με την πολιτική.

Το εξώφυλλο με το σχέδιο της “σωτηρίας”

Αυτή τη φορά όμως εξώφυλλο περιοδικού με τίτλο: «Έτσι σώζουν την Ελλάδα από τη φτώχεια και τη χρεοκοπία οι Παύλος και Νικόλαος», πηγαίνουν την υπόθεση ένα βήμα παραπάνω. Η εξήγηση όμως «Action Hellas, λέγεται το σχέδιο σωτηρίας τους έξι μήνες μετά τον θάνατο του βασιλιά», προφανώς αναφέρεται στη βοήθεια του προσφέρουν σε μία εξαιρετικά σημαντική δράση!

Τι είναι η Axion Hellas

Στόχος της Axion Hellas είναι να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των Ελληνικών νησιών και της Ελληνικής ηπειρωτικής χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Axion Hellas, επικεντρώνεται στην οργάνωση, τη χρηματοδότηση,

τη παρακολούθηση και την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας:

Υλική και ηθική υποστήριξη και προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού των τοπικών κοινοτήτων.

Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της εκπαιδευτικής, της πολιτιστικής και της επαγγελματικής κατάστασης των τμημάτων αυτών της χώρας και των κατοίκων τους.

Προώθηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών αυτών και των παραδόσεων με σκοπό την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η χρήση της πολιτιστικής κληρονομιάς για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Προσφορά των υπηρεσιών υγείας από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Συνεισφορά στη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής για την υγεία, τις υποδομές της εκπαίδευσης, των υποδομών πολιτισμού και αθλητικών υποδομών, ή η δημιουργία αυτών των υποδομών και των εγκαταστάσεων όπου είναι απαραίτητο.

Ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ιατρικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, επαγγελματικά, τεχνικά, γεωργικά, τουριστικά, εμπορικά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων για την εξοικείωση τους με τις νέες τεχνολογίες και τις μεθόδους επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει και να προωθήσει την ανάπτυξη της τοπικής φυσικής κληρονομιάς και της τοπικής οικονομίας.

Ο Νικόλαος είναι πάντως και μέλος του ΔΣ της Axion Hellas

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αυτοκίνητο: Φαλίρισε πασίγνωστη εταιρεία – Όλα τα οχήματα… 2.500 ευρώ

Γέννησε η Ναταλία Κηρύκου – Η φωτογραφία με τα δίδυμα παιδάκια της στο μαιευτήριο

Πανικός στον αέρα όταν πτηνό πέφτει στην τουρμπίνα αεροπλάνου – «Σκέφτηκα ότι θα πεθάνω»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ