ΕΛΛΑΔΑ

Σπάει τη σιωπή του: Έλληνας που έκανε δύο καταδύσεις με το βαθυσκάφος επικρίνει τους «ειδικούς της πολυθρόνας»

Ανάγνωση: 3'

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης είναι ένας καταξιωμένος τεχνικός ναυτιλιακής τεχνολογίας. Μάλσιτα ο ίδιος είχε πάρει μέρος στα τεστ για το υποβρύχιο Titan, όπως και στην κατάδυση – ρεκόρ είχε κατακτήσει.

Τι δήλωσε ο Μαθιουδάκης

Για «καταστροφική σύνθλιψη» έκαναν λόγο οι αρχές που ερευνούσαν για το βαθυσκάφος Titan, ενώ ανακοίνωσαν τον θάνατο των πέντε επιβαινόντων που είχαν καταδυθεί για να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Μετά το τραγικό περιστατικό έχει ανοίξει η συζήτηση εάν το βαθυσκάφος μπορούσε να αντέξει σε τέτοιο βάθος και εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφάλειας.

Για την εμπειρία του με το βαθυσκάφος Titan μίλησε στο Semafor ο Έλληνας τεχνικός ναυτιλιακής τεχνολογίας, Πέτρος Μαθιουδάκης. Ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει δύο καταδύσεις με το βαθυσκάφος κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής του φάσης το 2019.

Μάλιστα, είχε πάρει μέρος στην κατάδυση – ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε με το Titan και επικρίνει όσους κριτικάρουν, τους οποίους ονομάζει «ειδικούς της πολυθρόνας».

Τότε ο Πέτρος Μαθιουδάκης είχε κάνει κατάδυση μαζί με άλλους τρεις (ανάμεσά τους και τον εκλιπόντα από την τωρινή κατάδυση και διευθύνων σύμβουλο της OceanGate, Στόκτον Ρας) στα 3.760 μέτρα

«Αυτή η κατάδυση ήταν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την εξερεύνηση βαθιών θαλασσών», δήλωσε τότε ο Ρας, όπως σημείωνε το Geekwire.

Βίντεο

“Οι κατηγορίες από ειδικούς της πολυθρόνας

«Με θλίβει όλη η παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί και οι κατηγορίες από ειδικούς της πολυθρόνας για την έλλειψη ποιότητας κατασκευής του Titan ή για την έλλειψη τεχνικής ικανότητας όλης της ομάδας», δήλωσε την Τετάρτη ο Πέτρος Μαθιουδάκης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για την έλλειψη εξελιγμένης επικοινωνίας στο βαθυσκάφος, ο Μαθιουδάκης είπε ότι οι απώλειες επικοινωνίας δεν ήταν ασυνήθιστες, καθώς «είναι πολύ δύσκολο να επικοινωνήσεις μέσω του νερού σε σύγκριση με τον αέρα».

«Αυτή η αποστολή ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή μου και ήταν απίστευτα συναρπαστικό να είμαι μέλος αυτού του συνεργείου που έσπασε ρεκόρ», είχε δηλώσει ο τεχνικός ναυτιλιακής τεχνολογίας στο Geekwire το 2019.

«Η κατάδυση παρείχε πρακτική εμπειρία πριν από την αποστολή του Τιτανικού και οι πληροφορίες που συλλέξαμε κατά τη διάρκεια της κατάδυσης θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο καταγράφουμε δεδομένα, εκτελούμε σαρώσεις και καταλογίζουμε δεδομένα ενώ βρισκόμαστε στη θάλασσα αυτό το καλοκαίρι», είχε προσθέσει.

Ο Πέτρος Μαθιουδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από τη σελίδα του στο Facebook, εργάζεται τώρα ως μηχανικός ηλεκτρονικών συστημάτων στην εταιρεία θαλάσσιας τεχνολογίας Kraken Robotics, η οποία κατασκευάζει σύνθετους υποθαλάσσιους αισθητήρες, ραντάρ αλλά και διάφορα άλλα ρομποτικά συστήματα.

Είναι παντρεμένος και διαμένει στον Καναδά.

Τέλος ο Πέτρος Μαθιουδάκης υποστηρίζει πως δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι αν δεν το ξέρουμε καλά. Είναι ένας ενημερωμένος άνθρωπος και γνώστης του αντικειμένου.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλο σοκ για την οικογένειά του – Πέθανε ο Γιάννης (ΦΩΤΟ)

Νεkρή η αδερφή Έλληνα ποδοσφαιριστή- Ήταν μόνο 32 ετών

Τραγωδία δίχως τέλος: Πέθανε η 18χρονη Χαριτίνη που τραυματίστηκε στο τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον αδερφό της

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ