ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Νέα εξέλιξη στον απεγλωβισμό των Ελλήνων – Απομακρύνθηκαν 5 ακόμη άτομα

Ανάγνωση: 8'

Αισιόδοξες είναι οι εξελίξεις στην για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων στο Σουδάν, καθώς 5 ακόμη Έλληνες μεταφέρθηκαν από το Σουδάν στο Τζιμπουτί. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πτήση έγινε με ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Η διαδικασία σωτηρίας των συμπατριωτών αλλά και των οικογενειών τους έως τώρα είναι σταθερά αισιόδοξη και όσες κινήσεις γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί μία σωστή έκβαση των πραγμάτων είναι μελετημένες και σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους μας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών,ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη συνδρομή της χώρας τους στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Σουδάν: Ακόμη πέντε Ελληνες απεγκλωβίστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Εξωτερικών, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν το απόγευμα της Κυριακής, με τη συνδρομή της Γαλλίας. Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε άλλη μία ομάδα δέκα πολιτών που είχαν απεγκλωβιστεί από την εμπόλεμη χώρα.

Η επιχείρηση εκκένωσης δεν έχει ολοκληρωθεί

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η μαζική επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών από το Σουδάν, που την τελευταία εβδομάδα σπαράσσεται από συγκρούσεις ανάμεσα στον επίσημο στρατό και σε παραστρατιωτικές δυνάμεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, αν και κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους διά θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο απέχει 800 χλμ. από το Χαρτούμ. Από τις συγκρούσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο Χαρτούμ και το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 420 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 3.700.

Η θέση των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι ο στρατός της χώρας «διεξήγαγε επιχείρηση για την απομάκρυνση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από το Χαρτούμ». Περίπου 100 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων συμμετείχαν στην επιχείρηση, χάρη στην οποία «λίγοι λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, απομακρύνθηκαν από τη σουδανική πρωτεύουσα με ελικόπτερα. «Προς το παρόν» δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, που υπολογίζονται σε πολλές εκατοντάδες.

Ο ρόλος των χωρών της Ε.Ε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε εξηγήσει την Παρασκευή ότι η Ε.Ε. αυξάνει τις επαφές της προκειμένου να πετύχει εκεχειρία και να καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 1.500 Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονταν στο Σουδάν. Εκτός από την Ε.Ε., που διαθέτει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ, επτά χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία- διαθέτουν πρεσβείες στη σουδανική πρωτεύουσα. Δύο γαλλικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες, Κυριακή, στο Τζιμπουτί, με συνολικά 200 ανθρώπους από το Σουδάν, Γάλλους και αλλοδαπούς, σύμφωνα με το Παρίσι. Την ίδια ημέρα η Ιταλία απομάκρυνε όλους τους πολίτες της «που είχαν ζητήσει να φύγουν» και «ξένους πολίτες», σύμφωνα με την πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Συνολικά η Ρώμη απομάκρυνε «περίπου 200 ανθρώπους».

«Μια χούφτα» Ολλανδοί απομακρύνθηκαν με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ άλλη ομάδα συμπολιτών τους έφυγε από το Χαρτούμ οδικώς με κομβόι του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Γουόπκε Χούκστρα, ο οποίος ήλπιζε να υπάρξει και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Χούκστρα έκανε λόγο για «μια ιδιαίτερα περίπλοκη επιχείρηση».

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 101 ανθρώπους με στρατιωτικό αεροσκάφος, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν σταλεί άλλα δύο αεροπλάνα για να συμμετάσχουν στην εκκένωση. Ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος με «περίπου 100 επιβάτες» αναχώρησε χθες, Κυριακή, για το Τζιμπουτί, σύμφωνα με τη Μαδρίτη. Περίπου 30 Ισπανοί και άλλοι 70 πολίτες άλλων χωρών αναχώρησαν με το αεροσκάφος αυτό. Η Σουηδία έστειλε περίπου 150 στρατιώτες για να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες της, σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Αμυνας, ενώ η Νορβηγία ανακοίνωσε την απομάκρυνση των διπλωματών της από το Χαρτούμ.

Αραβικές χώρες

Η Σαουδική Αραβία απομάκρυνε το Σάββατο 91 πολίτες της και περίπου 60 πολίτες άλλων 12 χωρών από το Σουδάν. Η Ιορδανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει την απομάκρυνση των περίπου 300 πολιτών της. Το Ιράκ είπε πως απομάκρυνε 14 πολίτες του από το Χαρτούμ «προς ασφαλές σημείο στο Πορτ Σουδάν», διαβεβαιώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολοίπων. Η Αίγυπτος ξεκίνησε χθες τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι 60 από τους πολίτες του επίσης αποχώρησαν από το Χαρτούμ οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ είχε σημειώσει χθες ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των μελών της τυνησιακής κοινότητας του Σουδάν θα ξεκινήσει σήμερα. Η Λιβύη, που συνορεύει με το Σουδάν, ανακοίνωσε, μέσω της πρεσβείας της στο Χαρτούμ, την απομάκρυνση 83 Λίβυων από την πρωτεύουσα προς το Πορτ Σουδάν.

Βρετανία, Ιρλανδία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους. Ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ξεκίνησε η «διαδικασία εκκένωσης» για την απομάκρυνση των πολιτών της.

Τουρκία

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της, που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, διά ξηράς, «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ, μια πόλη 200 χλμ. νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» λόγω έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδία

Και άλλες χώρες προετοιμάζονται για την απομάκρυνση των πολιτών τους, κυρίως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, αναπτύσσοντας ένοπλες δυνάμεις σε γειτονικές χώρες.Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση «λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρύνει τους πολίτες της από το Σουδάν», επεσήμανε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η Ινδία σημείωσε ότι συνεργάζεται «στενά με διάφορους εταίρους προκειμένου να διασφαλίσει τη μεταφορά με ασφάλεια των Ινδών που είναι αποκλεισμένοι στο Σουδάν και οι οποίοι επιθυμούν να απομακρυνθούν». Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συντονίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των Κινέζων διπλωματών.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την εξέλιξη της πορείας της επιχείρησης. 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Το πιο ζεστό μέρος στην Ευρώπη είναι στην Ελλάδα και δεν πάει το μυαλό σας – Η περιοχή που έχει πάντα ήλιο

Τρέξτε να προλάβετε: Έτσι θα κάνετε αίτηση για δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη

Μόλις διέρρευσε για την ΤΕΟΚΑΡ Θεοχαράκης: Πως έκλεισε η πρώτη και μοναδική ιδιωτική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ