μια-λέξη-χίλοι-τρόποι-πως-να-είσαι-ευτυ-62228

Μια λέξη χίλοι τρόποι: Πως να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με την έρευνα του Χάρβαρντ

Ανάγνωση: 12'

Υπάρχει μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, για την απόλυτη ευτυχία, η οποία συνεχίζεται εδώ και 8 χρόνια. Συγκεκριμένα, η μελέτη ονομάζεται Harvard Study of Adult Development, η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 700 άνδρες,  σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν τις οικογένειές τους – από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι σήμερα.

Η αναφορά της μελέτης

Οι σημερινοί επικεφαλής της μελέτης έχουν κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο:

Η καλή ζωή – μαθήματα από τη μακροβιότερη επιστημονική μελέτη του κόσμου για την ευτυχία. Ποιος δεν θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή; Ποιος δεν θέλει να είναι πιο ευτυχισμένος;

Και οι συν-συγγραφείς Robert Waldinger και Marc Schulz σας δίνουν την ουσία ευθύς εξαρχής:

“Επί 84 χρόνια (και συνεχίζει να μετράει), η μελέτη του Χάρβαρντ παρακολουθεί τα ίδια άτομα, κάνοντας χιλιάδες ερωτήσεις και λαμβάνοντας εκατοντάδες μετρήσεις για να ανακαλύψει τι πραγματικά κρατά τους ανθρώπους υγιείς και ευτυχισμένους…

[Ένας κρίσιμος παράγοντας ξεχωρίζει… [Δεν είναι τα επαγγελματικά επιτεύγματα, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Μην μας παρεξηγήσετε, αυτά τα πράγματα έχουν σημασία (πολύ).

Αλλά ένα πράγμα αποδεικνύει συνεχώς την ευρεία και διαρκή σημασία του: Οι καλές σχέσεις.

Αν ξεκινήσουμε, από την αρχή της μελέτης και τα συμπυκνώσουμε, από την αρχή της ζωής και επενδύσουμε, σε παρόμοια ευρήματα, σε άλλων μελετών, η απάντηση θα ήταν αυτή:

Οι καλές σχέσεις μας κρατούν πιο υγιείς και ευτυχισμένους. Τελεία και παύλα”.

Προς τιμήν τους, οι Waldinger και Schulz, αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην εξέταση του τρόπου βελτίωσης των σχέσεων, σε αντίθεση με το να μοιράζονται απλώς τα αποτελέσματα της μελέτης.

Σε συνέντευξη από τους συγγραφείς, ανέφεραν πως και οι εννέα απλές συνήθειες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεων σας, με βάση τη μελέτη του Χάρβαρντ, άλλες έρευνες και πρόσθετες πηγές.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

1. Κάντε έναν απολογισμό των σχέσεων σας.

Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα αν δεν τα μετρήσουμε. Οπότε, όσο κι αν φαίνεται μη ρομαντικό, αξιολογήστε ποιες σχέσεις είναι σημαντικές για εσάς, ποιες έχουν αποδειχθεί λιγότερο σημαντικές και ποιες θα θέλατε να ήταν καλύτερες.

Κάντε το ετήσιο απολογισμό. Οι Waldinger και Schulz γράφουν:

“Ίσως κάθε χρόνο, την Πρωτοχρονιά ή το πρωί των γενεθλίων σας, αφιερώστε λίγα λεπτά για να σχεδιάσετε τι θέλετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, τις επόμενες εβδομάδες και σκεφτείτε τις αποδοχές που έχετε, και που θα μπορεί να έχετε φτάσει σε ένα χρόνο από εκείνη την μέρα”.

Γράψτε τα όλα αυτά, επίσης, ώστε να μπορείτε να κοιτάξετε πίσω σε 12 μήνες από τώρα και να δείτε πώς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ή όχι.

“Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα χρόνο”.

2. Υιοθετήστε τις περιστασιακές σχέσεις.

Μερικά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πραγματικά υψηλού αντίκτυπου, καλλιεργητικές σχέσεις στη ζωή σας, είναι να αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από πολύ περιστασιακούς δεσμούς.

Σκεφτείτε πως οι απλές σχέσεις, που έχετε με ανθρώπους, ακόμη και με εκείνους των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζετε.

Οι άνθρωποι που συναντάμε κάθε μέρα, είναι για παράδειγμα ο φύλακας της διάβασης που χαιρετάω πηγαίνοντας την κόρη μου στο σχολείο, η γυναίκα στο φανταστικό ιταλικό ντελικατέσεν κοντά στο σπίτι μου που έχει πάντα μια καλή κουβέντα, η ταχυδρόμος που με αναγνώρισε όταν είχα μια σύντομη τηλεοπτική εμφάνιση και πάντα σταματάει να μιλήσουμε, οι άνθρωποι που βλέπω ξανά και ξανά όταν βγάζω βόλτα το σκύλο μου στο κοντινό πάρκο.

Μερικές φορές αυτές οι σχέσεις εξελίσσονται. Άλλες φορές παραμένουν σταθερές. Αλλά, και στις δύο περιπτώσεις, είναι σημαντικές.

3. Βρείτε χρόνο για συζητήσεις

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας δείχνει ότι η απλή πράξη του να προσεγγίσετε έναν φίλο για συζήτηση -τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, μπορεί να σας κάνει να αυξήσετε την ευτυχία των ανθρώπων και να μειώσετε το άγχος τους.

“Όσο περισσότερο ακούγατε τους φίλους σας, όσο περισσότερο δείχνατε ενδιαφέρον, όσο περισσότερο αφιερώνατε χρόνο για να εκτιμήσετε τις απόψεις των άλλων, τόσο καλύτερα νιώθατε στο τέλος της ημέρας”, δήλωσε ο Jeffrey Hall, διευθυντής του Εργαστηρίου Σχέσεων και Τεχνολογίας στο Κάνσας.

Μόνο μια συζήτηση την ημέρα. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να τη σχεδιάζετε και να την αναζητάτε, είναι δύσκολο να τη χάσετε.

4. Αποκτήστε την ευγένεια

Εδώ είναι μια μελέτη για από τους Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έψαξαν στοιχεία για 2.500 μακροχρόνια παντρεμένα ζευγάρια (που ορίζονται ως 20 ή περισσότερα χρόνια), για να προσδιορίσουν την κλίση τους σε πέντε διαστάσεις:

  • Εξωστρέφεια,
  • Συμφωνητικότητα,
  • Ευσυνειδησία,
  • Συναισθηματική σταθερότητα
  • Άνοιγμα στις εμπειρίες.

Όσοι είπαν τα υψηλότερα επίπεδα συμφωνητικότητας και συναισθηματικής σταθερότητας, ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ευτυχία στις σχέσεις τους.

“Οι άνθρωποι επενδύουν πολλά στο να βρουν κάποιον που είναι συμβατός, αλλά η έρευνά μας λέει ότι αυτό μπορεί να μην είναι το “παν μέτρον άριστον””, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Bill Chopik, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας. “Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να ρωτήσουν: ‘Είναι καλός άνθρωπος;’ ‘Έχει πολύ άγχος;’. Αυτά τα πράγματα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία”.

Να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι τόσο σημαντικό που θέλω να το πω ξανά, αυτολεξεί: Να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν.

5. Εθελοντισμός

Ένα από τα βασικά πράγματα, που αναφέρει η μελέτη του Χάρβαρντ, είναι πως πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερες σχέσεις, πρέπει να βρούμε χρόνο για εθελοντισμό.

Οι Waldinger και Schultz αναφέρουν παραδείγματα εθελοντισμού στην έρευνά τους και θα αναφερθώ σε δύο άλλες μελέτες: μία που εξέτασε 10.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο και μία άλλη που εξέτασε 6.000 Αμερικανίδες που είχαν μείνει χήρες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που αφιέρωναν χρόνο για εθελοντισμό, έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα, γνώριζαν περισσότερους ανθρώπους, δημιουργούσαν σχέσεις με περισσότερους ανθρώπους και αισθάνονταν υπερηφάνεια και ικανοποίηση για την εθελοντική εργασία που έκαναν.

6. Μάθετε να ζητάτε συγγνώμη

Αρκετά παραδείγματα των σχέσεων, έχει να κάνει με την αποκατάσταση των σχέσεων. Και η επιδιόρθωση σχέσεων συχνά σημαίνει να ζητάς συγγνώμη και να επανορθώνεις. Το ξέρω αυτό από πρώτο χέρι- ίσως το ξέρετε κι εσείς.

Όλοι ξέρουμε πώς να ζητάμε συγγνώμη, σωστά; Δεν είναι κάτι δύσκολο, η λέξη συγγνώμη πρέπει να την λέμε, καθώς φεύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας.

Μια ολόκληρη θεωρία, αναφέρει πως συνδέει με το να ζητάς συγγνώμη και πότε – αν πρέπει να χρησιμοποιείς γλώσσα που επικεντρώνει τη συγγνώμη σου σε σένα ή δίνει δύναμη στο άλλο άτομο (“Λυπάμαι” έναντι “Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με”, για παράδειγμα).

Όλοι οι άλλοι είναι ίσοι, ωστόσο, όσο πιο επικεντρωμένη στον άλλο είναι η συγγνώμη σας, τόσο πιο ισχυρή και αποτελεσματική μπορεί να είναι. Αξίζει να το μάθετε από πριν.

7. Κάντε ερωτήσεις

Ένα κοινό που έχουμε όλοι, είναι να κάνουμε ερωτήσεις για τα πάντα. Σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τον εαυτό μας.

Ακόμα και οι εσωστρεφείς ανάμεσά μας, αν τους δοθούν οι κατάλληλες συνθήκες, έχουν πράγματα που θα ήθελαν να αναπτύξουν.

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη σχέση σας με κάποιον, λοιπόν, κάντε ερωτήσεις. Δώστε τους την άδεια να σας πουν όλα αυτά που πολύ πιθανόν πεθαίνουν να μοιραστούν.

TIPS: Αν κάποιος ψάχνει για συμβουλές, μην του πείτε τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει- κάντε του ερωτήσεις που μπορούν να τον βοηθήσουν να οδηγηθεί στη σωστή απάντηση.

8. Εκφράστε την αγάπη σας.

Δεν είναι απαραίτητα, να πιάσετε κάθε άγνωστο και να του πείτε πως τον αγαπάτε, αυτό δεν έχει καμία αξία, καθώς μπορεί και να μην το εννοείται καν.

Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αγαπάς και πολλοί τρόποι να την εκφράζεις.

  • Ίσως είναι ο φίλος που προσφέρεστε εθελοντικά να παραλάβετε από το αεροδρόμιο ή να βοηθήσετε σε μια επισκευή στο σπίτι.
  • Ίσως είναι ο παλιός συνάδελφος από τη δουλειά με τον οποίο τα πηγαίνατε τόσο καλά που σας τηλεφωνεί ξαφνικά δύο χρόνια αργότερα.
  • Ίσως είναι το άτομο που ξέρετε ότι εργάζεται σκληρά για να πετύχει κάτι και βγαίνετε από το δρόμο σας για να του πείτε ότι σέβεστε αυτό που κάνει.
  • Ίσως είναι το έτερον ήμισυ ή ένας στενός σας φίλος, στον οποίο κάνετε έκπληξη με ένα δώρο ή ένα φαγητό που ξέρετε ότι θα του αρέσει.
  • Ίσως είναι το άτομο που δεν ξέρει πόσο μεγάλη επίδραση έχει ασκήσει, και αφιερώνετε χρόνο για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.

9. Να είστε πρόθυμοι να είστε ευάλωτοι

Οι σχέσεις, έχουν και τις κακές αναμνήσεις για αυτό να είστε πρόθυμοι να τις αποδεχτείτε.

Ως πρακτικό παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε φίλους και να αναπτύξετε σπουδαίες σχέσεις, χρησιμοποιήστε τον κανόνα των τριών ανατροπών – δηλαδή, να είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε συζητήσεις ή να κανονίσετε σχέδια και να απορριφθείτε τρεις φορές πριν τα παρατήσετε.

  • Μία φορά για την πιθανότητα να μην πήραν ή να μην κατάλαβαν το μήνυμα.
  • Μία φορά για την πιθανότητα ότι απλώς το ξέχασαν ή δεν είχαν χρόνο να απαντήσουν.
  • Μία φορά για την πιθανότητα να είναι ο εγωισμός ή ο φόβος τους που μπαίνει στη μέση.

Κατά μία έννοια, πρόκειται για ένα παιχνίδι αριθμών: Όσο περισσότερους ανθρώπους προσπαθείτε να προγραμματίσετε, τόσο περισσότερες προσπάθειες κάνετε και τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχετε να χτίσετε καλές σχέσεις.

Και όσο πιο γρήγορα καταφέρετε να εμβολιάσετε τον εγωισμό σας ενάντια στην απόρριψη – αναγνωρίζοντας ότι στα μεγάλα και στα μικρά πράγματα, μάλλον “αυτοί είναι, όχι εσείς” – τόσο πιο ευτυχισμένοι πιθανότατα θα είστε.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δεν υπάρχει επιστροφή: «Παγωμάρα» με αυτό που συμβαίνει με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες

Τέμπη: Ηχnτıκό αναφέρει 470 κι όχι 350 επıβάτες – Ειδıκός μıλάει για ενδεχόμενο περıσσότερων νεκpών

Αυτό που όλοι περιμέναμε: Εισαγγελική έρευνα για Αγοραστό, Μπέο και τοπικούς παράγοντες για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ