Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ζητάει και προνοεί την καλύτερη δυνατή κάλυψη ασφάλειας σπιτιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματική αλλαγής, όπως για παράδειγμα τις πολύ συχνές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Για το λόγο αυτό προχώρησαν σε ένα οργανωτικό πλάτο διαχείρισης κρίσεων.
Η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη ασφαλεία στην ΕΕ
Οι δύο θεσμοί τονίζουν ότι η ασφαλιστική κάλυψη για κλιματικούς κινδύνου είναι χαμηλή καθώς αφορά μόνο στο 25% των ζημιών από φυσικές καταστροφές σε μία περίοδο που οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η ασφαλιστική προστασία από ζημιές λόγω κλιματικών καταστροφών την περίοδο 1980 -2020 ήταν χαμηλότερη από το 5% καθώς πολύς κόσμος υποεκτιμά το κόστος τους, ενώ αρκετοί αποφεύγουν την ασφάλιση προτιμώντας να βασίζονται στην κρατική στήριξη, σημειώνουν οι δύο φορείς.
ΕΚΤ, ασφάλιση για κλιματικές καταστροφές
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ζημιές στην Ελλάδα από φυσικές καταστροφές το 2021 ανήλθαν στο 0,15% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Πορτογαλία.
Αντίκτυπος στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα
«Πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση της ασφάλισης για κλιματικές καταστροφές ώστε να περιορίσουμε τον αυξανόμενο αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα’, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, για να μειωθούν κατ’ αρχήν οι ζημιές, πρέπει να διασφαλίσουμε την υλοποίηση της ομαλής και ταχείας πράσινης μετάβασης με αποτελεσματικά μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Η πρόεδρος της EIOPA, Πέτρε Χιελκέμα, πρόσθεσε: «Η ασφάλιση παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία επιχειρήσεων και ατόμων από ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, παρέχοντας γρήγορα τους αναγκαίους πόρους για την ανασύνταξη. Για να προστατεύσουμε αποτελεσματική την κοινωνία μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία από το αυξανόμενο κενό ασφαλιστικής προστασίας, προτείνοντας και εντοπίζοντας τις κατάλληλες λύσεις».
Καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται συχνότερες και εντονότερες, το κόστος ασφάλισης αναμένεται να αυξηθεί, αναφέρουν. «Ορισμένοι ασφαλιστικοί φορείς μπορεί να περιορίσουν την κάλυψη κινδύνων ή να σταματήσουν να παρέχουν ορισμένες μορφές κάλυψης για καταστροφές, κάτι που θα διεύρυνε περαιτέρω το ασφαλιστικό κενό». Η έλλειψη ασφάλισης για κλιματικές καταστροφές μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Αν οι ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά, μειώνεται η ταχύτητα με την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν τις δραστηριότητές τους, επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα… Επιπλέον, η δημοσιονομική θέση των κυβερνήσεων μπορεί να εξασθενήσει, αν θα πρέπει να παρέχουν στήριξη για την κάλυψη μη ασφαλισμένων ζημιών», σημειώνει η έκθεση.
ΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος ΜανουσάκηςLifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα Μοιραράκη
Οι προτάσεις για την αύξηση της ασφάλισης
Για να ενισχυθεί η ασφαλιστική κάλυψη, η ΕΚΤ και ο EIOPA προτείνουν την παροχή κινήτρων, με τη μορφή εκπτώσεων σε όσους λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των κλιματικών κινδύνων. Προτείνουν ακόμη να χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες «ομόλογα καταστροφών», με τα οποία θα μεταβίβαζαν μέρος των κινδύνων σε επενδυτές. Επίσης, θα μπορούσαν να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για κάλυψη εν μέρει των κινδύνων.
Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της έχουν ήδη ξεκινήσει να πλήττουν ένα μεγάλο μέρος όχι μόνο της Ελλάδας και της Ευρώπης αλλά ολόκληρης της Γης.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα