Σίγουρα έχεις ακούσει τους γονείς και τους παππούδες σου να σε παροτρύνουν από πολύ μικρή ηλικία να πίνεις γάλα, χωρίς απαραίτητα να σου εξηγούν γιατί και χωρίς να ξέρεις ακριβώς σε τι κάνει καλό. Το σίγουρο είναι πως το γάλα έχει υψηλή θρεπτική αξία και πως τα οφέλη που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω δεν τα γνώριζες στο μέγιστο βαθμό! Συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις για τα είδη γάλατος και τις διατροφικές τους…ετικέτες.
Για τη διατροφή του ανθρώπου, εκτός από το γάλα της αγελάδας, χρησιμοποιείται και το γάλα του προβάτου, της κατσίκας και είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει…μόδα να βρίσκουμε πολλά είδη γάλατος και αυτό είναι εκπληκτικό! Γάλα σόγιας, γάλα γαϊδούρας, γάλα αμυγδάλου, αυτά και πολλά άλλα που θα βρείτε στα καταστήματα για να δοκιμάσετε σε ποιο κλίνετε και έχετε προτίμηση τελικά. Επίσης υπάρχουν γάλατα που προορίζονται για άτομα με παθήσεις ή ιδιαιτερότητες, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο κάποιος να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Υπάρχει γάλα για φυτοφάγους που μπορείς να βρεις στην αγορά και στα μαγαζιά με βιολογικά!
Συνήθως συστήνεται να πίνουμε παστεριωμένο γάλα όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, στο γάλα σκόνης, οι βιταμίνες Β1 και Β2 καταστρέφονται μερικώς, η βιταμίνη C κατά 25%, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες δεν επηρεάζονται καθόλου και η βιολογική αξία των πρωτεινών υπόκειται μικρή μείωση.
Το γάλα είναι πλούσιο σε αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε αμινοξέα, εκτός εκείνων της μεθειονίνης, καλύπτονται με 500 ml γάλακτος (2 ποτήρια). Πίνουμε όμως καθημερινά δύο ποτήρια γάλα;
Ένα θέμα που συχνά απασχολεί το κοινό και φυσικά τις μέλλουσες μανούλες, είναι το μητρικό γάλα και ο θηλασμός για το μωράκι τους. Αν η έγκυoς ή η θηλάζoυσα δεv παίρvει αρκετό ασβέστιo ο οργανισμός της για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες χρησιμοποιεί ασβέστιο από τα οστά της με αποτέλεσμα να φθαρούν αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης οστεοπόρωσης στο μέλλον. Πολλοί μύθοι και αλήθειες υπάρχουν γύρω από το μητρικό γάλα και τον θηλασμό και επειδή όπως πάντα οι γιατροί είναι αυτοί που είναι ειδικοί, καλύτερα αν είσαι νέα μαμά να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου και τον παιδίατρό σας. Εκείνοι ξέρουν τις ανάγκες του μωρού σου αλλά και τις δικές σου και καλό θα ήταν να μην ακούς τρίτους και επηρεάζεσαι από τις άπειρες γνώμες που θα ακούσεις στον περίγυρό σου.
Στο γάλα υπάρχουν όλες σχεδόν οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Συγκρινόμενο με τις υπόλοιπες ζωικές τροφές το γάλα είναι η πιο ενδιαφέρουσα πηγή βιταμίνης C! Επίσης βοηθά στον σχηματισμό του συνδετικού ιστού!
MediaΔύσκολες ώρες για τον ΜητροπολίτηLifestyleΤο ανακοίνωσε ο Αντώνης Ρέμος από το μικρόφωνο και χειροκροτούσε όλο το μαγαζί, μεγάλες χαρές για την Μαρία Μπεκατώρου
Το μητρικό γάλα περιέχει λίπος, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πάντοτε ενδείκνυται ο θηλασμός για τα παιδιά μας. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις και κάποιες μανούλες δεν θηλάζουν αλλά ο γιατρός θα σε συμβουλεύσει τι να κάνεις για να πάρει το μωρό σου όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται!
Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά που έχουν θηλάσει μεγαλώνοντας δείχνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και είναι μια υγιής διαδικασία και για το μωρό και για τη μητέρα αλλά και για τη μεταξύ τους σχέση και το δέσιμο που αναπτύσσεται.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τέλος στο γάλα απ’ το χωριό: Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε σε αγελάδες, κατσίκες
Αμύγδαλα: Πόσα τελικά πρέπει να τρώμε κάθε μέρα- Τα απίστευτα oφέλη για την υγεία