ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπιλιάρδο: Η Ελλάδα πήρε το χρυσό Ευρώπης μέσα στην Τουρκία

Ανάγνωση: 5'

Το μπιλιάρδο είναι μία από τις ιδιαίτερες δραστηριότητες. Είναι λίγοι αυτοί που αποφασίζουν να ασχοληθούν εντατικά με αυτό. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μέχρι και εθνική ομάδα η οποία κατεβαίνει σε αγώνες. Τώρα, μάλιστα, σημείωσε νίκη καθώς στέφθηκε πρωταθλήτρια.

Λίγα λόγια για το άθλημα

Ο όρος μπιλιάρδο χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά παιχνιδιών ικανότητας στα οποία χρησιμοποιείται ένα ραβδί (στέκα), το οποίο χρησιμοποιείται για να χτυπήσει μπάλες μπιλιάρδου με αποτέλεσμα να κινηθούν πάνω σε ένα τραπέζι καλυμμένο με ύφασμα (συνήθως τσόχα) και ελαστικά τοιχώματα, γνωστά ως σπόντες.

Αναγνωρίζονται δύο διαφορετικοί τύποι μπιλιάρδου, το Αμερικάνικο και το Γαλλικό.

Το Αμερικάνικο υποδιαιρείται στα εξής στυλ: 9μπαλο, 8μπαλο, straight (14/1), snooker, αγωνιστικό – 5 κορύνες. Το Γαλλικό υποδιαιρείται σε ελεύθερο (ο παίκτης μπορεί να κάνει όσες καραμπόλες θέλει χωρίς περιορισμούς), Κάδρο 71/2 και Κάδρο 47/2 (ο παίκτης μπορεί να κάνει μόνον δύο καραμπόλες στο σχηματισμένο σαν ¨καδρο” του τραπεζιού και συνεχίζει το σερί του αρκεί τουλάχιστον η μία μπάλα στην τρίτη προσπάθεια να βγεί από το την περιοχή αυτή), Κάδρο 47/1 (ο παίκτης μπορεί να κάνει μόνο μία καραμπόλα στο σχηματισμένο σαν ¨καδρο” του τραπεζιού και συνεχίζει το σερί του αρκεί τουλάχιστον η μία μπάλα στην δεύτερη προσπάθεια να βγεί από το την περιοχή αυτή), σπόντα (ο παίκτης μπορεί να κάνει κατα μήκος του τραπεζιού όσες καραμπόλες θέλει χωρίς περιορισμό περιοχής, αρκεί όμως πρίν την επίτευξη της καραμπόλας η μπάλα του να βρεί τουλάχιστον μία φορά την σπόντα του τραπεζιού) και το τρίσποντο (ο παίκτης μπορεί να κάνει κατα μήκος του τραπεζιού όσες καραμπόλες θέλει χωρίς περιορισμό περιοχής, αρκεί η μπάλα του να βρεί πρίν την επίτευξη της καραμπόλας τουλάχιστον τρείς φορές τις σπόντες του τραπεζιού).[1]

Το μπιλιάρδο με τη μορφή επιτραπέζιου αθλήματος εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα και η δημοφιλία του άρχισε να εξαπλώνεται τον 16ο αιώνα, με τους πρώτους κανόνες να γράφονται το 1770. Το 1996 η παγκόσμια συνομοσπονδία μπιλιάρδου αναγνωρίστηκε από την διεθνή Ολυμπιακή επιτροπή.[1]

Στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2022, το Μπιλιάρδο ανήκει στην Ε.Ο.Α.Α (Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων Ακριβείας)

Μπιλιάρδο: Η διάκριση της Ελλάδας

Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διάκριση στο χώρο του αθλητισμού, αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπιλιάρδο, σε μια ανεπανάληπτη επιτυχία που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων Ακριβείας, ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τρισπόντων Εθνικών Ομάδων, στην Αττάλεια της Τουρκίας, καθώς οι Νίκος Πολυχρονόπουλος / Κώστας Κοκκόρης ανέβηκαν στην κορυφή του βάθρου, χαρίζοντας στη χώρα μας το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού.

Ακόμα, το ελληνικό δίδυμο θριάμβευσε στον τελικό απέναντι στους Σουηδούς Μπλόμνταλ / Νίλσον στο scotch double (τάι μπρέικ) έπειτα από συγκλονιστική εμφάνιση, η οποία αναμένεται να παραμείνει αξεπέραστη για πολλά χρόνια, αφού έκαναν οι Έλληνες 14 καραμπόλες σερί για να εξασφαλίσουν πανηγυρικά το χρυσό μετάλλιο.

Μπιλιάρδο: Προηγούμενες ήττες Ελλάδας

Πιο πριν, οι Πολυχρονόπουλος / Κοκκόρης είχαν λυγίσει με αντίστοιχο τρόπο στο τάι μπρέικ τους Ολλανδούς Γιάσπερς / Ντε Μπρούιν στα ημιτελικά και με 2-0 νίκες τους Γάλλους Μπιρί / Ντεφογκελέρε στα προημιτελικά. Στη φάση των ομίλων, είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 1-1 με τους Αυστριακούς Κοστιστάνσκι / Μάουρερ και είχαν κερδίσει 2-0 τους Σουηδούς Πένερ / Όλσον.

Συνολικά, η εμφάνιση του Νίκου Πολυχρονόπουλου στο ομαδικό ήταν καταπληκτική, αφού κέρδισε καθαρά όλους τους αστέρες του ευρωπαϊκού μπιλιάρδου, ενώ ο Κώστας Κόκκορης ήταν αλάνθαστος στα καθοριστικά τάι μπρέικ.

Επιπροσθέτως, θετική παρουσία είχε και η δεύτερη ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τον Νίκο Τρεμούλη και τον εξαιρετικό Γρηγόρη Ρέτζιο, η οποία επίσης πάλεψε για την είσοδο στα προημιτελικά αλλά ηττήθηκε από τους Ιταλούς Τζανέτι / Σιάκα και τους Γάλλους Μπιρί / Ντεφογκελέρε στη φάση των ομίλων.

Μπιλιάρδο: Πρώτο χρυσό μετάλλιο

Οι Έλληνες αθλητές πανηγύρισαν όλοι μαζί, σε κλίμα συγκίνησης, την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, που είναι το πρώτο για τη «γαλανόλευκη» στο ομαδικό σε μία μεγάλη διοργάνωση, έπειτα από ένα ασημένιο μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ένα σε παγκόσμιο από τους Νίκο Πολυχρονόπουλο / Φίλιππο Κασιδόκωστα στο παρελθόν.

Κλείοντας, βλέπουμε πως η Ελλάδα σε όποιο άθλημα και να εκπροσωπείται καταφέρνει να σημειώσει νίκες. Κερδίζει από ολυμπιακά μετάλλια μέχρι και ευρωπαϊκά. Το μπιλιάρδο μέσα από αυτή τη νίκη, ίσως να το γνωρίσουν και περισσότεροι.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη τραγωδία: 32χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Αμαλιάδα: Η Ειρήνη Μουρτζούκου το παραδέχτηκε – «Γνώρισα την Πισπιρίγκου σε..»

Μόλις ανακοινώθηκε: Ξεχάστε ότι ξέρατε με τα πάρκινγκ στην πιλοτή της πολυκατοικίας, τελικά απαγορεύεται να παρκάρουν, ανατροπή

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ