ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κυβέρνησης των ηττημένων»: Αυτή θα είναι η προεκλογική θέση της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές

Ανάγνωση: 5'

Το κυβερνόν κόμμα αποσκοπεί να καταδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες μίας “προοδευτικής διακυβέρνησης” με την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΥΝΑΛ ΠΑΣΟΚ.

Δύο αναφορές σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για την πιθανότητα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές να αποφασίσουν την διερεύνηση σχηματισμού της λεγόμενης «κυβέρνησης ηττημένων» (δηλαδή ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει δεύτερο κόμμα στις κάλπες της 21ης Μαΐου, στην περίπτωση που οι έδρες του μαζί με εκείνες του ΠΑΣΟΚ και πιθανώς άλλων συγγενών κομμάτων φτάνουν τις 151, τότε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμαχικής κυβέρνησης) ήταν αρκετές για να δημιουργηθεί νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία σε άμυνα

Η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε την ευκαιρία αναξιοποίητη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αλλεπάλληλες ομιλίες που εκφωνεί, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που επισήμως αρχίζει σήμερα, αναδεικνύει την διχοστασία στο θέμα αυτό, λέγοντας «δεν πιστεύω ούτε λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν θα επιχειρήσει μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά τα στελέχη του άλλα λένε».

Πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος είναι να καταδείξει στο εκλογικό σώμα ότι απέναντι στην πρόταση Μητσοτάκη για μια ακόμα τετραετία αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει μια «μη-πρόταση», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, καθώς η «προοδευτική διακυβέρνηση» δεν μπορεί να σχηματοποιηθεί στα μάτια των εκλογέων, αφού το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25 και δεν θέλει Μητσοτάκη- Τσίπρα για πρωθυπουργό, κάτι που απορρίπτει καθαρά η Κουμουνδούρου.

Η στρατηγική που επέλεξε το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να «πολώσει» τα πράγματα προκειμένου να μην δημιουργήσει μέτωπο με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει από τη μια μεριά να αναδεικνύει τις τεράστιες δυσκολίες της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά από την άλλη να μην «επισκιάζει» τις ορατές διαφορές και τους διαγκωνισμούς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Η στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην «προοδευτική διακυβέρνηση» να δείχνουν τις δυσκολίες της, τα εμπόδια και, εν τέλει, την αδυναμία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στις παραμέτρους της, πριν καν μπουν σε κάποιου είδους προσπάθεια προγραμματικής σύγκλισης. «Το θέμα συζητιέται επί μήνες» λέει στην «Η» παλαιός κοινοβουλευτικός της ΝΔ «κι ακόμα δεν έχουν καταλήξει εάν πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος για να την επιχειρήσουν, ή όχι».

Το ψυχρό κλίμα στην Κουμουνδούρου

Πράγματι στην Κουμουνδούρου αρχικά επικράτησε εκνευρισμός από το διπλό «φάλτσο» στελεχών πρώτης γραμμής του κόμματος που δημιουργούσαν σύγχυση στην κοινή γνώμη σχετικά με την προοδευτική διακυβέρνηση.

Στη συνέχεια υπήρξε αυστηρή υπόδειξη και προς τους δυο, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη, να ανασκευάσουν, πράγμα που έγινε με τον γνωστό εύσχημο τρόπο που ανασκευάζονται τέτοιες «κακοφωνίες». Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε τη Νέα Δημοκρατία -αλλά σε ένα βαθμό και το ΠΑΣΟΚ- από το να δείχνουν την στρατηγική ασυμφωνία στα ανώτερα κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλώσεις Τσίπρα: Δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πάντως απέκλεισε για άλλη μια φορά από το Βερολίνο το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών.

Στη δημιουργία αυτού του κλίματος, πάντως, συνέτειναν με έναν τρόπο και τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία κλήθηκαν το τελευταίο διήμερο να απαντήσουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, κι αντί να συνθέτουν με κάποιον τρόπο τα πράγματα, απαντούσαν ότι «η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα κάνουμε κυβέρνηση ηττημένων» αφήνοντας ορθάνοιχτο το ότι οι απόψεις που εξέφρασαν οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος ήταν αντίθετες με τη βασική θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Το μπαράζ δηλώσεων από υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε και το οποίο στήριξε τη θέση Τσίπρα, ουσιαστικά αποκατέστησαν τα πράγματα, χωρίς όμως να είναι ακόμα ορατό το αν έγινε ζημιά και ποιο είναι το μέγεθός της.

Τα κόμματα βρίσκονται πλέον σε έντονη τροχιά εκλογών και οι διαπραγματεύσεις και οι αλληλοκατηγορίες φουντώνουν.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

«Διαλύεται» ο ΣΥΡΙΖΑ – Οι βουλευτές που αποχώρησαν μετά τον Κασσελάκη

Όνομα έκπληξη για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που δεν το περίμενε κάνεις

Δάκρυα και θρήνος: Η σύζυγος του Λευτέρη Βερυβάκη, Λίλα Χριστοφορίδου, είναι νεκρή

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ