Σύμφωνα με το cibum.gr η λέξη tarama, από όπου προκύπτει η ονομασία ταραμάς, για το δημοφιλές παρασκεύασμα από αυγά ψαριών, συνήθως μπακαλιάρου ή κυπρίνου, είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «αυγά ψαριών». Είναι η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας, αλλά και των ταραμοκεφτέδων για τους πιο μερακλήδες, που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.
Η σπιτική ταραμοσαλάτα είναι απλή με 5 βασικά υλικά, ωστόσο η ταραμοσαλάτα του εμπορίου είναι μία εύκολη και γρήγορη και νόστιμη λύση για την Καθαρά Δευτέρα. Θα πρέπει όμως οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως οι συσκευασμένες ταραμοσαλάτες είναι υπερεπεξεργασμένες, με περιπτώσεις που έχουν πάνω από 20 συστατικά εκ των οποίων η πλειονότητα είναι συντηρητικά και πρόσθετα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου έχουν πολύ λιγότερο ταραμά από την ποσότητα που απαιτείται στην κανονική συνταγή. Η ποσότητα ταραμά διαφέρει σε κάθε εταιρεία αλλά είναι εντυπωσιακό ότι μία περιέχει μόλις 3,5% ταραμά! Επιπλέον περιέχουν το πρόσθετο καρμίνη μία δημοφιλή χρωστική από έντομα που δημιουργεί ερωτήματα για το εάν είναι όντως νηστήσιμες. Παρακάτω παρατίθεται η σύγκριση μεταξύ τεσσάρων δημοφιλών προϊόντων ταραμοσαλάτας που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ (από τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των σουπερμάρκετ) για την ποσότητα ταραμά που περιέχουν αλλά και τα συντηρητικά τους.
Ο λευκός ταραμάς: Θεωρείται ποιοτικά ανώτερος καθώς παρασκευάζεται εξολοκλήρου από αυγά μπακαλιάρου ή άλλων ψαριών (με προσθήκη αλατιού και ζάχαρης). Ο λευκός ταραμάς στην πραγματικότητα έχει υπόλευκο χρώμα που μπορεί να είναι και ανοιχτό μπεζ ή παρεμφερείς αποχρώσεις.
Ο κόκκινος ταραμάς: Ο πολύ έντονα κόκκινος ταραμάς έχει προσθήκη χρωστικής, κάτι που επιτρέπεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά πρέπει να αναφέρεται στη λίστα συστατικών της συσκευασίας. Η πιο συνηθισμένη χρωστική είναι η κοχενίλη ή αλλιώς καρμίνη. Πρόκειται για μια φυσική κόκκινη χρωστική, η οποία παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους Dactylopius coccus Casta. Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το υπόλευκο. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και η εντυπωσιακή απόχρωσή του προσέλκυσε τους καταναλωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αυθεντικός λευκός ταραμάς θεωρείται λιγότερο επεξεργασμένος και ποιοτικά ανώτερος.
Ο ταραμοπολτός: Ο ταραμοπολτός είναι σκεύασμα (δεν είναι δηλαδή ταραμάς, καθαρά αυγά ψαριών) που περιέχει αυγά ψαριού, σογιάλευρο, αλάτι και ζάχαρη. Η τιμή του είναι χαμηλότερη λόγω του ότι είναι μείγμα αυγών ψαριού.
Η σπιτική ταραμοσαλάτα είναι απλή με 5 βασικά υλικά:
Ταραμοσαλάτα με πατάτα: Πατάτα, ταραμάς, κρεμμύδι, λεμόνι, ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ή
Ταραμοσαλάτα με ψωμί: Μπαγιάτικο ψωμί, ταραμάς, κρεμμύδι, λεμόνι, ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
Ταραμοσαλάτα εμπορίου
Η ‘’αγοραστή’’ ταραμοσαλάτα που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ και παντοπωλεία, είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, εύκολη λύση για μια ειδική περίσταση όπως το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Αν όμως επιλέγουμε την ταραμοσαλάτα για όλη την διάρκεια της Σαρακοστής καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου είναι υπερεπεξεργασμένες και στην σύσταση περιλαμβάνονται σειρά από συντηρητικά και πρόσθετα.
LifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα ΜοιραράκηΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Επιλέξαμε να αποτυπώσουμε την σύσταση από τέσσερις (4) τυποποιημένες ταραμοσαλάτες της αγοράς.
Ταραμοσαλάτα Ι: Φυτικό έλαιο (σογιέλαιο, ηλιέλαιο), νερό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (7%), ΤΑΡΑΜΑΣ (6%), τριμμένη φρυγανιά (αλεύρι ΣΙΤΟΥ, νερό, μαγιά), αλάτι, συμπυκνωμένος χυμός λεμονιού, πηκτικό μέσο (καρβοξυμέθυλο κυτταρίνη), μέσο οξίνισης (κιτρικό οξύ), αρωματικές ύλες, συντηρητικά (σορβικό κάλιο), αντιοξειδωτικό (εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες).
Ταραμοσαλάτα ΙΙ: Πουρές πατάτας, φυτικό έλαιο (σογιέλαιο, ηλιέλαιο), νερό, ΤΑΡΑΜΑΣ 6%, αλάτι, μέσο οξίνισης (κιτρικό οξύ), πυκνωτικό μέσο (καρβοξυλομεθυλοκυτταρίνη), αρωματικές ύλες, χρωστική ουσία (καρμίνη), συντηρητικά (βενζοϊκό νάτριο, σορβικό κάλιο)
Ταραμοσαλάτα ΙΙΙ: Ηλιέλαιο, νερό, πουρές πατάτας (αποξηραμένες πατάτες, γαλακτωματοποιητής: Ε471, σταθεροποιητής: E450(i), συντηρητικό: ΘΕΙΩΔΕΣ νάτριο, αντιοξειδωτικό: E320), ΤΑΡΑΜΑΣ (3,5%), ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ, αλάτι, ζάχαρη, χυμός λεμόνι, πυκνωτικό μέσο: τροπoποιημένο άμυλο, ρυθμιστές οξύτητας: κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο, χρωστική: καρμίνες
Ταραμοσαλάτα IV: Φυτικό έλαιο 40% (σογιέλαιο – ηλιέλαιο) σε μεταβαλλόμενες αναλογίες, νερό, πουρές πατάτας (αφυδατωμένες πατάτες, γαλακτωματοποιητής: μονο- και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων, σταθεροποιητής: δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ, συντηρητικό: ΜΕΤΑΘΕΙΩΔΕΣ νάτριο, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, κουρκουμίνη), ΑΥΓΑ ΒΑΚΑΛΑΟΥ 8%, κρεμμύδι, αλάτι, ξίδι από σταφύλι (περιέχει ΘΕΙΩΔΗ), μίγμα φρυγανιάς (αλεύρι ΣΙΤΟΥ, δεξτρόζη, μαγιά, αλάτι), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 0,8%, ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ, ζάχαρη, σάλτσα λεμόνι 0,08% (φυσικός χυμός λεμονιού, νερό, μέσο οξίνισης: κιτρικό οξύ, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο και ΠΥΡΟΘΕΙΩΔΕΣ κάλιο), αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ, τροποποιημένο άμυλο: οκτενυληλεκτρικό αμυλονάτριο, γαλακτωματοποιητής: εστέρες γλυκερόλης με κολοφώνιο ξύλου, αρωματικές ουσίες λεμονιού), άρτυμα καπνιστού τροφίμου, χρωστική: κοχενίλη, ρυθμιστής οξύτητας: κιτρικό οξύ, πυκνωτικά μέσα: καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, κόμμι ξανθάνης, τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, κόμμι γκουάρ, συντηρητικά: σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο.
Καλό θα είναι λοιπόν εάν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση, να φτιάξετε σπιτική ταραμοσαλάτα και καταλήξετε σε αυτήν του εμπορίου να ελέγξετε τη λίστα συστατικών. Όσο λιγότερα πρόσθετα και συντηρητικά περιέχει τόσο το καλύτερο!
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα