Αν και ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές φαίνονται «αθώες», στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν παγίδες στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Η “αθώα” ηλεκτρική συσκευή που φουσκώνει το λογαριασμό
Με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται, πολλά νοικοκυριά αναγκάζονται να περιορίσουν τη χρήση συγκεκριμένων συσκευών για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές του ρεύματος.
Ακολουθούν ορισμένες από αυτές τις «αθώες» ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα.
Οι ηλεκτρικές συσκευές που καίνε περισσότερο ρεύμα
Πιστολάκι μαλλιών
Μια από τις κλασικότερες παγίδες, από τις συσκευές εκείνες που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς να το καταλαβαίνουμε είναι το πιστολάκι μαλλιών.
Ψυγείο
Το ψυγείο όσο πιο παλιό είναι τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Και όπως συμβαίνει με όλες τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αυτές λειτουργούν όλο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες
Πέρα από το να αλλάξετε ψυγείο και να αντικαταστήσετε το παλιό με ένα νεότερης γενιάς, ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας σε ό,τι αφορά το ψυγείο είναι να κάνετε έναν έλεγχο στη μόνωση της πόρτας του. Βάλτε ένα κομμάτι χαρτί στην πόρτα και κλείστε την. Αν το χαρτί μένει στη θέση του τότε η πόρτα είναι καλά κλεισμένη. Διαφορετικά χρειάζεται αλλαγή. Τέλος, προσπαθήστε να μην ανοίγετε συνεχώς το ψυγείο σας και αν το κάνετε να μην το αφήνετε για πολλή ώρα ανοιχτό.
Συσκευές σε αναμονή
Πολλές φορές ξοδεύετε ρεύμα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, ή τα tablets και τα κινητά που μένουν για ώρες σε κατάσταση φόρτισης. Φροντίστε να κλείνετε όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε και να τις βγάζετε από την πρίζα όταν πηγαίνετε για ύπνο.
Κλιματιστικό
Το κλιματιστικό καίει πολύ ρεύμα, ωστόσο τα κλιματιστικά τύπου inverter κάνουν μεγάλη οικονομία παράγοντας θερμική ενέργεια πάνω από 3 φορές περισσότερο από ένα κοινό αερόθερμο. Ποια είναι, όμως, η σωστή θερμοκρασία που πρέπει να βάζουμε στον κλιματισμό; Η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι.
LifestyleΣταύρος Μπαλάσκας: «Εpωτεύτηκα πολύ, κυλιόμουν στα πατώματα, δεν θα χώριζα τη γυναίκα μου»LifestyleΕίπε «όχι» στις πλαστικές, μεγάλωσε φυσικά, άλλαξε επάγγελμα: Η ηθοποιός Λίνα Σακκά στα 48 της πως είναι σήμερα
Αφυγραντήρας
Το πόση ενέργεια θα καταναλώνει εξαρτάται από την ώρα που δουλεύει και από το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί. Για να μην καίτε πολύ ρεύμα και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ενέργειας μπορείτε να κλείνετε το δωμάτιο (τις πόρτες και τα παράθυρα) στο οποίο έχετε τοποθετήσει τον αφυγραντήρα.
Θερμοσίφωνας
Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεστε για να κάνετε ντους. Για να μην ξοδεύετε πολύ ρεύμα πρέπει να μειώσετε την θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα. Προφανώς δεν πρέπει ποτέ να τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό και προσπαθήστε να κάνετε πιο σύντομα ντους. Πλένετε τα ρούχα σας με κρύο ή χλιαρό νερό.
Φούρνος / Ψηστιέρα / Τοστιέρα
Ο φούρνος είναι αυτός που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από τα τρία παραπάνω και αν δεν είναι απαραίτητος καλό είναι να μην τον χρησιμοποιείτε τακτικά. Έτσι, όταν αυτό είναι εφικτό, χρησιμοποιείτε την ψηστιέρα ή και την τοστιέρα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Auτή είναι η κόρη του διάσημου Έλληνα επιχειρηματία της ληστείας «μαμούθ» στη Φιλοθέη – Ποια είναι
Apple: Θα δώσει ξανά αποζημίωση σε εκατομμύρια κατόχους iPhone!