STORIES

Θέλεις να πας στο Άγιο Όρος; Ιδού οι 14 κανόνες γενικής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθήσεις

Ανάγνωση: 3'

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΝΕΑ.

1. Η διαμονή σας στο Άγιο Όρος θα πρέπει να είναι ευπρεπής και σεμνή, όπως συνηθίζεται στους ιερούς τόπους.

2. Η ενδυμασία παίζει καθοριστικό ρόλο στο Άγιο Όρος. Κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών ακολουθιών, είναι επιθυμητός ένας συγκεκριμένος ενδυματολογικός κώδικας για όλους τους λαϊκούς- επιπλέον, σε ορισμένες μονές, όπως στον Άγιο Παντελεήμονα ή στη μονή Βατοπαιδίου, είναι υποχρεωτικός.

Όλοι οι άνδρες πρέπει να φορούν μακρυμάνικο πουκάμισο ή μπλούζα, μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια. Τα σανδάλια επιτρέπονται το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να φοριούνται με κάλτσες. Τα αθλητικά ρούχα πρέπει να αποφεύγονται. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα παιδιά.

3. Οι κληρικοί υποχρεούνται να φορούν το ζωστικό τους (αντερί) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Κατά τη διάρκεια των εκκλησιαστικών λειτουργιών, η χρήση ράσου και καλυμαυχίου που αρμόζει στο βαθμό σας είναι υποχρεωτική. Προτιμώνται κλειστά παπούτσια.

4. Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εκκλησίας και της τράπεζας (γεύμα).

5. Η παρουσία σας στην εκκλησία και την τραπεζαρία κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών ακολουθιών πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ήσυχη και χωρίς άσκοπους θορύβους.

6. Παρακαλούμε, να σέβεστε το πρόγραμμα των μοναστηριών, των σκητών και των κελιών.

7. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τηλεόρασης, ραδιοφώνου και συσκευών αναπαραγωγής μουσικής.

8. Το κάπνισμα απαγορεύεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια του Αγίου Όρους, εκτός από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

9. Το κυνήγι, καθώς και η εισαγωγή όπλων και σκύλων, απαγορεύονται.

10. Για την αποφυγή πυρκαγιών, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αναπτήρες και εύφλεκτες ουσίες, ιδίως το καλοκαίρι. Η διανυκτέρευση στο δάσος, καθώς και κάθε μορφή κατασκήνωσης, απαγορεύεται αυστηρά.

11. Απαγορεύεται η ηχογράφηση και η βιντεοσκόπηση σε όλα τα μοναστήρια, τα κελιά, τις καλύβες, τις σκήτες και κάθε άλλη κατοικία της μοναστικής πολιτείας.

12. Απαγορεύεται η φωτογράφηση μοναχών και του εσωτερικού των κτιρίων (ναοί, τράπεζες, κατοικίες) χωρίς ειδική άδεια.

13. Η γενική άδεια για την είσοδο στο Άγιον Όρος (Διαμονητήριο) εκδίδεται για 4 ημέρες, με δικαίωμα διαμονής σε μοναστήρι για μία διανυκτέρευση έως τέσσερις. Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε εκ των προτέρων το μοναστήρι για την πρόθεσή σας να διανυκτερεύσετε.

14. Εάν έχετε πρόσκληση συγκεκριμένου μοναστηριού (Ειδικό Διαμονητήριο), παρακαλείσθε να αποφεύγετε να ζητάτε διανυκτερεύσεις σε άλλα μοναστήρια της μοναστικής πολιτείας. Αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων για την υποδοχή προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Είθε η Παναγία να ευλογήσει το προσκύνημά σας και της ζωής σας!

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία – Πως νηστεύουμε σήμερα την ημέρα του Σταυρού; Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

Ο 11χρονος Θεοφάνης από την Πρέβεζα έχει μοναδικό ταλέντο στην αγιογραφία – Έχει δημιουργήσει πάνω από 200 έργα

Συνετρίβη ιδιωτικό αεροσκάφος: Ο πιλότος δεν εκτινάθηκε από το αεροσκάφος – Βίντεο με την πτώση στη θάλασσα

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ