συναγερμός-στις-ελληνικές-θάλασσε-161022

«Συναγερμός» στις ελληνικές θάλασσες: Εμφανίστηκε επικίνδυνο ψάρι, έχει γίνει ο εφιάλτης των λουόμενων

Ανάγνωση: 7'

Ο λαγοκέφαλος, ένα τοξικό ψάρι που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει εξαπλωθεί ραγδαία στις ελληνικές θάλασσες

Λαγοκέφαλος: Το πιο διαβόητο ψάρι από την Ερυθρά Θάλασσα

Ο λαγοκέφαλος, ένα εξωτικό ψάρι με δηλητήριο, έχει κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες και αποτελεί σοβαρή απειλή για τους λουόμενους. Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο περιστατικό ένα βίντεο που δείχνει ένα λαγοκέφαλο να δαγκώνει έναν λουόμενο σε νησί του Αιγαίου. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους και συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με το συγκεκριμένο ψάρι.

Ο λαγοκέφαλος, ένα τοξικό ψάρι που προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, έχει εξαπλωθεί ραγδαία στις ελληνικές θάλασσες. Από την Κρήτη μέχρι τη Λευκάδα, οι πληθυσμοί του λαγοκέφαλου αυξάνονται συνεχώς, προκαλώντας ανησυχία στις τοπικές κοινότητες. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις σε λουόμενους, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς.

Οι ελληνικές θάλασσες αντιμετωπίζουν μια σοβαρή απειλή από τον λαγοκέφαλο, ένα τοξικό ψάρι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Είναι σημαντικό όλοι οι λουόμενοι να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο και να αποφεύγουν την επαφή με το συγκεκριμένο ψάρι. Πρόσφατα βίντεο δείχνουν επιθέσεις λαγοκέφαλων σε ανθρώπους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσοχή και ενημέρωση.

@anthikriti #Λαγοψαρο#Κρήτη ♬ Water Sounds – Nature Sounds

Ο πληθυσμός τους αναπτύσσεται ραγδαία, τονίζει ο κύριος Γεράσιμος Κονδυλάτος, ιχθυολόγος στον υδροβιολογικό σταθμό Ρόδου ΕΛΚΕΘΕ…

«Ο λαγοκέφαλος, είναι ίσως το πιο διαβόητο ψάρι που έχει έρθει από την Ερυθρά Θάλασσα. Γενικά έχουμε καταγράψει επιθέσεις. Τώρα αν κάποιος κούναγε το χέρι του για να τον προσελκύσει στο νερό, είναι πολύ πιθανό ο λαγοκέφαλος να του επιτέθηκε, επειδή το δάχτυλο μοιάζει με κάποιο θήραμα. Σε όλες τις μαρτυρίες πάντως, οι λουόμενοι μας λένε ότι κινήθηκαν προς τα έξω. Νομίζω ότι είναι η πιο εύλογη αντίδραση. Αν κάποιος συναντήσει ένα τέτοιο ψάρι, καλό θα είναι να κολυμπήσει γρήγορα προς τα έξω, γιατί το δάγκωμα θα προκαλέσει ενδεχομένως κάποιον ακρωτηριασμό ή κάποια πληγή, η οποία αντιμετωπίζεται όπως και οποιαδήποτε άλλη πληγή από ζώο ή αντικείμενο.

Λαγοκέφαλος: Ο εφιάλτης των ελληνικών θαλασσών

Στα μέρη μας βρίσκεται από το 2005 και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχει αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς. Περιμέναμε -επειδή καταγράφουμε συνεχώς το φαινόμενο αυτό- ότι οι αριθμοί του θα ισορροπούσαν, όμως δεν έχει δείξει ακόμα κάποια τέτοια τάση. Αν μιλήσουμε για τη Ρόδο είναι γύρω από το νησί. Ίσως κάποιες περιοχές να έχουν λίγο πιο έντονη την παρουσία τους, αλλά είναι παντού. Τα βρίσκουμε στην Κρήτη και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο. Αυτήν τη στιγμή έχουν φτάσει μέχρι τη Λευκάδα».

«Έχει δημοσιευθεί μια πρόσφατη εργασία, σύμφωνα με την οποία, κατά τα έτη 2004 έως 2023, τεκμηριώθηκαν συνολικά 199 συμβάντα. 28 σωματικές επιθέσεις, τουλάχιστον 144 μη θανατηφόρα επεισόδια δηλητηρίασης και 27 θάνατοι που προκλήθηκαν από την κατανάλωση του ψαριού. Η πλειονότητα των αναφερόμενων περιστατικών σημειώθηκε στη Συρία, την Τουρκία και τον Λίβανο. Οι περισσότερες σωματικές επιθέσεις έγιναν το καλοκαίρι, ενώ τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης, εξαιτίας της τετραδοτοξίνης, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

«Εγώ το καταναλώνω , αλλά ξέρω πως να το καθαρίσω» ισχυρίζεται ένας χρήστης του διαδικτύου. «4,74 ευρώ το κιλό στην Κύπρο», συμπληρώνει ένας άλλος, «αλλά θέλει τέχνη να τα καθαρίσεις».

«Είναι πολύ επικίνδυνη η κατανάλωσή των λαγοκέφαλων. Ένα μικρό λάθος και αποχαιρέτα τον μάταιο τούτο κόσμο. Κάποιοι εξειδικεύονται σε αυτό και το κάνουν, αλλά έχουν προκληθεί ακόμη και θάνατοι». «Τα συγκεκριμένα είναι τοξικά σε όλο τους το σώμα. Δεν είναι ασφαλές ούτε γραμμάριο» τους απαντούν οι πιο υπεύθυνες «φωνές». Και σε αυτό συμφωνούν και οι επιστήμονες.

«Δεν πρέπει να το καταναλώνει κανείς» τονίζει μέσω του Flash.gr, o κύριος Κονδυλάτος…

«Αυτό το ψάρι, έχει τοξίνη, η οποία είναι άκρως θανατηφόρα για τον άνθρωπο, εάν καταναλωθεί. Δεν περνάει με το δάγκωμα, περνάει όμως με την κατανάλωση στον ανθρώπινο οργανισμό. Οπότε μιλάμε για ένα ψάρι το οποίο δεν είναι εδώδιμο.

-Υπάρχουν. ωστόσο. αρκετοί άνθρωποι. κύριε Κονδυλάτε, που ισχυρίζονται πως καθαρίζουν και καταναλώνουν λαγοκέφαλο…

«Αυτό το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Τέτοιες μαρτυρίες έχουμε ακόμα και από τη Ρόδο, αλλά και από την Κρήτη. Ότι δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι καθαρίζουν τον λαγοκέφαλο με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο και το τρώνε, χωρίς να πάθουν τίποτα. Όμως, είναι σίγουρα κάτι που δεν θα πρέπει να το κάνει κανένας, γιατί είναι ένα ρίσκο».

«Σίγουρα δεν πρέπει κανείς να κάνει την κίνηση αυτή. Καταρχήν, δεν θα το βρουν εύκολα, διότι απαγορεύεται η εκφόρτωση του. Ο ψαράς, δηλαδή, απαγορεύεται να φέρει τον λαγοκέφαλο στο λιμάνι και να το βγάλει σε τελάρο έξω. Αυτό με το που πιαστεί θα πρέπει να απορριφθεί στη θάλασσα, λόγω του ότι έχει την τοξίνη. Μάλιστα, υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που απαγορεύει την εκφόρτωσή του».

«Επιτίθεται και καταναλώνει θηράματα, τα οποία αποτελούν εμπορικά σημαντικά είδη, όπως τα χταπόδια, οι σουπιές και άλλα. Επίσης, ο λαγοκέφαλος, θα επιτεθεί και θα φάει θηράματα που είναι πιασμένα επάνω στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων, δηλαδή στα δίχτυα, στα παραγάδια και τις κάθετες, οπότε και τρώει τα αλιεύματα του ψαρά, αλλά καταστρέφει και τα δίχτυα τους, μειώνοντας έτσι το εισόδημα τους με 2 τρόπους. Και φυσικά κάνει ζημιά στο οικοσύστημα, γιατί εκτοπίζει άλλα είδη, ανταγωνίζεται άλλα είδη για τροφή και για χώρο και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο για τη φύση. Υπάρχει δηλαδή σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα».

@zervakakikallia Αυτά συμβαίνουν όταν πετάς πέτρες στη θάλασσα έρχονται 10 τετοια #fyp #φυ #λαγοκεφαλοι #crete ♬ MESSY X KAGKELIA – jimapas

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τρόμος σε παραλία της Κρήτης: Της επιτέθηκε λαγοκέφαλος ενώ κολυμπούσε- Τι παρενέργειες υπάρχουν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ