Έλληνες μαθητές έφτιαξαν ένα από τα πιο σπάνια χαβιάρια που υπάρχουν, αυτό του σαλιγκαριού, που κοστίζει πιο ακριβά και από το μαύρο!
Έλληνες μαθητές: Εφτιαξαν χαβιάρι από σαλιγκάρια
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Βέργος, που είναι Κοσμήτωρ της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ένα είδος χαβιαριού που προέρχεται από σαλιγκάρια και είναι άσπρο, φτιάχνεται σε πολύ μικρή ποσότητα στην Ευρώπη σε ελάχιστες μόνο χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Γαλλία. Μάλιστα είναι πανάκριβο, εφόσον το ένα κιλό του κοστίζει 3200 ευρώ και παράλληλα 30 γραμμάρια από το ίδιο προϊόν συσκευασμένα σε βαζάκι από γυαλί τιμώνται στα 200 ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα «αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής», σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.
Οι 30 μαθητές υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου, ο οποίος και είναι απόφοιτος της σχολής, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.
Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό, «την οποία και έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές με βήματα αργά, αλλά σταθερά και με το αποτέλεσμα να είναι θετικό» επισήμανε ο κ . Βέργος. Οι γεννήτορες αυτού του είδους, γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.
Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.
Media“Πιάσαμε πάτο” Δύσκολες ώρες για την Άντζελα Γκερέκου και την κόρη της, ανακοίνωσε τα δυσάρεσταMediaΜόλις μαθεύτηκε: Πολύ άσχημα νέα για τον Στέλιο Διονυσίου
Γιατί το χαβιάρι σαλιγκαριού αποτελεί καινοτομία για την αντιγήρανση;
Το χαβιάρι σαλιγκαριού είναι θαυματουργό, γιατί αναγεννά την επιδερμίδα, επαναφέρει τη σφριγηλότητά της και ξεχωρίζει για την ισχυρή αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ουσίες που περιέχει είναι πολύ πλούσιες, με υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνες, ακόρεστα και λιπαρά οξέα, βιταμίνες A-D-E-B, φολικό οξύ, αμινοξέα και μέταλλα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Γεράσιμος Μιχελής: Αγνώριστος 19 χρόνια μετά ο «κακός» του Παρά 5 – Τα γκρίζα μούσια & η απόσταση