Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν κυρίως μέρος μιας θρησκευτικής γιορτής προς τιμήν του Δία, του πατέρα των Ελλήνων θεών και θεών. Το φεστιβάλ και οι αγώνες διεξήχθησαν στην Ολυμπία (βλ. «Γνωρίζατε» στο γλωσσάρι), έναν αγροτικό χώρο ιερού (το μοντέλο παρουσιάζεται εδώ, ευγενική προσφορά του Βρετανικού Μουσείου) στη δυτική Πελοπόννησο.Οι Έλληνες που ήρθαν στο Ιερό του Διός στην Ολυμπία μοιράζονταν τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις και μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Οι αθλητές ήταν όλοι άντρες πολίτες των πόλεων-κρατών από κάθε γωνιά του ελληνικού κόσμου, προερχόμενοι από την Ιβηρική (Ισπανία) στα δυτικά και τη Μαύρη Θάλασσα (Τουρκία) στα ανατολικά.
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας
Το ιερό ονομάστηκε κατά την αρχαιότητα από το όρος Όλυμπος (βλ. «Γνωρίζατε» στο γλωσσάρι), το ψηλότερο βουνό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην ελληνική μυθολογία, το όρος Όλυμπος ήταν το σπίτι των μεγαλύτερων από τους Έλληνες θεούς και θεές.Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν το έτος 776 π.Χ., όταν ο Κόροιβος, ένας μάγειρας από την κοντινή πόλη της Ήλιδας, κέρδισε τον αγώνα σταδίου, έναν αγώνα ποδιών μήκους 600 ποδιών. Η πίστα του σταδίου στην Ολυμπία εμφανίζεται εδώ. Σύμφωνα με ορισμένες λογοτεχνικές παραδόσεις, αυτό ήταν το μοναδικό αθλητικό γεγονός των αγώνων για τις πρώτες 13 ολυμπιακές γιορτές ή μέχρι το 724 π.Χ. Από το 776 π.Χ., οι Αγώνες γίνονταν στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια για σχεδόν 12 αιώνες.
Αντίθετα στοιχεία, τόσο λογοτεχνικά όσο και αρχαιολογικά, υποδηλώνουν ότι οι αγώνες μπορεί να υπήρχαν στην Ολυμπία πολύ νωρίτερα από αυτήν την ημερομηνία, ίσως ήδη από τον 10ο ή τον 9ο αιώνα π.Χ.
Ο Μαραθώνιος ΔΕΝ ήταν γεγονός των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Μαραθώνιος είναι μια σύγχρονη διοργάνωση που εισήχθη για πρώτη φορά στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, έναν αγώνα από τον Μαραθώνα βορειοανατολικά της Αθήνας μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.
Οι αγώνες τρεξίματος
Ο αγώνας τιμά την ανάμνηση του τρεξίματος του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου «ημερήσιου δρομέα» που μετέφερε την είδηση της περσικής απόβασης στον Μαραθώνα του 490 π.Χ. στη Σπάρτη (απόσταση 149 μιλίων) προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τη μάχη. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο του πέμπτου αιώνα π.Χ., ο Φειδιππίδης μετέδωσε τα νέα στους Σπαρτιάτες την επόμενη μέρα.Η απόσταση του σύγχρονου μαραθωνίου τυποποιήθηκε στα 26 μίλια 385 γιάρδες ή 42.195 χλμ. το 1908 όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο. Η απόσταση ήταν η ακριβής μέτρηση μεταξύ του Κάστρου του Ουίνδσορ, της έναρξης του αγώνα και της γραμμής τερματισμού μέσα στο στάδιο White City.
Γυμνοί στους αγώνες;
Υπάρχουν δύο ιστορίες που σχετίζονται με το ζήτημα του γυμνού στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια ιστορία αναφέρει ότι ήταν ένας δρομέας από τα Μέγαρα, ο Όρσιππος ή ο Ορρίππος που το 720 π.Χ. ήταν ο πρώτος που έτρεξε γυμνός στον αγώνα του σταδίου όταν έχασε το σορτς του στον αγώνα. Μια άλλη παράδοση είναι ότι ήταν οι Σπαρτιάτες που εισήγαγαν το γυμνό στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον 8ο αιώνα π.Χ. καθώς ήταν σπαρτιατική παράδοση. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πρώτος καταγεγραμμένος νικητής στην Ολυμπία, ο Κόροιμπος, που κέρδισε τον αγώνα σταδίου το 776 π.Χ. φορούσε σορτς ή όχι. Φαίνεται αρκετά σαφές ότι στα τέλη του 8ου αιώνα το γυμνό ήταν κοινό για τους άνδρες διαγωνιζόμενους.
LifestyleΈγινε γνωστό μετά τον θάνατο του: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου, δεν το γνωρίζαμεLifestyleΔημήτρης Ήμελλος: Η τελευταία εμφάνιση πριν τον θάvατo, Ο μονάκριβος γιος του & το σπαρακτικό αντίο των ηθοποιών
Από την αρχαία στη σύγχρονη εποχή
Αν και οι αρχαίοι Αγώνες διοργανώθηκαν στην Ολυμπία της Ελλάδας από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ., χρειάστηκαν 1503 χρόνια για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στην Ελλάδα, το 1896. Ο άνθρωπος που ευθύνεται για την αναγέννησή τους ήταν ένας Γάλλος ονόματι βαρόνος Pierre de Coubertin, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα το 1894. Η αρχική του σκέψη ήταν να αποκαλύψει τους σύγχρονους Αγώνες το 1900 στην πατρίδα του Παρίσι, αλλά οι εκπρόσωποι από 34 χώρες ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την ιδέα που τον έπεισαν να μεταφέρει τους Αγώνες μέχρι το 1896 και να έχει την Αθήνα να είναι ο πρώτος οικοδεσπότης.
Η Ολυμπιακή φλόγα
Η ιδέα της Ολυμπιακής Φλόγας ή Ολυμπιακής Φλόγας εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. Δεν υπήρχε λαμπαδηδρομία στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπήρχαν γνωστές, ωστόσο, λαμπαδηδρομίες και σε άλλα αρχαία ελληνικά αθλητικά φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γίνονταν στην Αθήνα. Η σύγχρονη Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία καθιερώθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.Ο Ολυμπιακός Όρκος εισήχθη το 1920.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Άδοξο τέλος για την 5 φορές Ολυμπιονίκη ποδηλασίας: Πνίγηκε με το φαγητό της
“Το μυαλό μας είναι στους πυροπαθείς” Επέστρεψαν οι Έλληνες αθλητές μας με 8 μετάλλια από το Παρίσι