ανατρίχιασαν-όλοι-μέσα-στην-αγιά-σοφι-164843

Ανατρίχιασαν όλοι μέσα στην Αγιά Σοφιά: Η ημέρα που… εμφανίστηκε ο Άγγελος με τα έξι φτερά, ήταν «κρυμμένος» 160 χρόνια

Ανάγνωση: 7'

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στις 24 Ιουλίου 2020 , πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ένα μνημείο διεθνούς σημασίας που πλέον η χρήση του από την Τουρκία είναι ως τζαμί.

Η ημέρα που… εμφανίστηκε ο Άγγελος με τα έξι φτερά

Η ημέρα που… εμφανίστηκε ο Άγγελος με τα έξι φτερά

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τέλος της τελετής, πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης, Αλί Ερμπάς, ο οποίος δήλωσε πως η Αγία Σοφία έχει πλέον μετατραπεί σε ναό του Ισλάμ, μιας θρησκείας που χαρακτηρίζεται από την ειρήνη και τον ανθρωπισμό. Ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κρατούσε και ένα ξίφος στο χέρι του…

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας (ή «Η Σοφία του Θεού») κτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και ολοκληρώθηκε το 360 μ.Χ. Υπήρξε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κεντρικός ναός που θα αποτελούσε το κύριο χριστιανικό λατρευτικό κέντρο της πόλης.

Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, μια σημαντική χριστιανική έννοια, και υπηρέτησε ως κέντρο λατρείας και πνευματικό σημείο αναφοράς για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της χριστιανικής και ισλαμικής αρχιτεκτονικής, με τον τρίτο ναό, που επιβίωσε μέχρι σήμερα, να είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ανατρίχιασαν όλοι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Τα τελευταία χρόνια, κάποια γεγονότα που σχετίζονται με την Αγιά Σοφιά έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον.

Η κορύφωση ήρθε με την αναπάντεχη εμφάνιση του εξαπτέρυγου Άγγελου στον Τρούλο τον Ιούλιο του 2009. Ο άγγελος με τα έξι φτερά έχει διαστάσεις 1.5 x 1 μέτρο και η αποκάλυψη του προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο.

Ο εντυπωσιακός εξαπτέρυγος άγγελος είχε καλυφθεί με ασβέστη πριν από 160 χρόνια!

Ο εξαπτέρυγος άγγελος είναι ένα ισχυρό σύμβολο στην Ορθόδοξη χριστιανική τέχνη και θεολογία, και οι απεικονίσεις του στην Αγία Σοφία συνεισφέρουν στην ανάδειξη της θεϊκής αγιότητας και της πνευματικής παρουσίας στον ναό. Το εικονογραφικό έργο της Αγίας Σοφίας, με τον εξαπτέρυγο άγγελο ως ένα από τα κεντρικά του θέματα, προσφέρει μια εντυπωσιακή ματιά στην πλούσια βυζαντινή καλλιτεχνία και θρησκευτική παράδοση. Ο εξαπτέρυγος άγγελος συνδέεται με τη λατρεία και την ένωση του ουράνιου κόσμου με την γη, καθώς συμβολίζει την τελειότητα και την αφοσίωση στον Θεό.

Ο εντυπωσιακός ψηφιδωτός εξαπτέρυγος Άγγελος θεωρείται ότι απεικονίζει τον αρχάγγελο Σεραφείμ, ο οποίος προστατεύει τον Θρόνο του Θεού. Υποστηρίζεται ότι η δημιουργία του χρονολογείται μεταξύ του 9ου και 14ου αιώνα.

Το γεγονός αυτό είχε πρωτοαποκαλύψει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ενώ η εφημερίδα Milliyet, αναφερόμενη στο θέμα, έκανε και υπονοούμενα “για μια σημαντική εμφάνιση μέσα στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας που ενδέχεται να έχει και άλλες συνέπειες….”

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιταλοελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Fossati ήταν οι τελευταίοι που είδαν τη εντυπωσιακή εικόνα του λεγόμενου “Εξαπτέρυγου Αγγέλου” στην Αγία Σοφία. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1847 έως το 1849, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, οι Fossati ανακάλυψαν και φωτογράφησαν τα μωσαϊκά που περιλάμβαναν την εικόνα του Αγγέλου.

Τα αδέρφια Γκασπάρε και Τζιουζέπε Φοσάτι,”κατέγραψαν” τα μωσαϊκά μέσω έγχρωμων υδατογραφιών και λιθογραφιών που απεικόνιζαν και την μορφή του Αγγέλου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανακάλυψή τους δεν ενθουσίασε τον Σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να επανακαλυφθεί ο χώρος με γύψο.

Οι καλλιτεχνικές καταγραφές των αδελφών Φοσάτι παρέμεναν μέχρι σήμερα η μοναδική πηγή αποδεικτικών στοιχείων για αυτό το απαράμιλλο μωσαϊκό.

Δεν θα το δείξουν τα κανάλια… Λεβέντης Έλληνας σήκωσε την Ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά και εξoργισε τους Τούρκους

Έλληνας τουρίστας άνοιξε την ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά και μάλιστα φωτογραφήθηκε, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Τούρκων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα: “Ένας Έλληνας τουρίστας, ονόματι Α. Π., προσπάθησε να προκαλέσει στην Αγία Σοφία, την οποία επισκέφθηκε. Εισήλθε στο τέμενος πληρώνοντας 25 ευρώ, επισκεπτόμενος τον γυναικωνίτη του μνημείου. Εκεί ξεδίπλωσε την ελληνική σημαία. Έβγαλε φωτογραφία και την ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα με την επισήμανση “Αγαπημένη μου Πόλη, για πάντα ελληνική”. Το γεγονός προκάλεσε άμεσα, έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία”.

Ο άνδρας που έσπειρε τον πανικό στα τουρκικά μέσα λέγεται Απόστολος Παπαθεοδώρου λαι έχει αναρτήσει στην πλατφόρμα Χ δύο φωτογραφίες του από την Αγιά Σοφιά, στις 15 Μαρτίου.

Στην πρώτη φωτογραφία βρίσκεται μέσα στο ναό και συγκεκριμένα στον γυναικωνίτη, όπως επισημαίνουν και τα τουρκικά δημοσιεύματα και έχει ανοίξει την ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά, ποζάροντας σοβαρός, με φόντο το εσωτερικό του ναού, ενώ στη δεύτερη φωτογραφία, ποζάρει στον αύλειο χώρου του ναού, έχοντας ανοίξει και πάλι την ελληνική σημαία.

Ο Έλληνας τουρίστας εξόργισε τους Τούρκους

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Τουρκία, παρά μόνο οι αντιδράσεις στον Τύπο, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αναρτήσεις από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνουν προκλητικά σχόλια για την κίνηση του Έλληνα τουρίστα, όπως “Ελπίζω να ξέρεις να κολυμπάς”, “Ο καιρός ζεστάθηκε, θέλει να πέσει στη θάλασσα”, “Του αρέσει το κολύμπι”, “θα είναι καλός κολυμβητής”, “Ας χαρεί ο φτωχός”, “Η θάλασσα είναι κρύα, αγαπητέ μου”, “Σου έλειψε το κολύμπι, γείτονα”.

Η σελίδα του Απόστολου Παπαθεοδώρου στο facebook είναι κλειστή, αλλά φαίνεται ότι έχει μια “αδυναμία” στην ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μαθεύτηκε η φρικτή αλήθεια για την 8χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα σε σάκο

Δάκρυσαν όλοι: Μητέρα θήλαζε κάτω απ’τα συντρίμμια το μωρό της για να το κρατήσει ζωντανό & τελικά τα κατάφερε

“Οι γονείς μου απαγόρευσαν τα ραντεβού πριν τα 16. Έμεινα έγκυος στα 15 και σήμερα στα 34 μου έχω 12 παιδιά”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ