σκέτο-λουκούμι-γαλοπούλα-γεμιστή-γ-104629

Σκέτο «λουκούμι»: Γαλοπούλα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Τα μυστικά για να την φτιάξουμε σωστά

Ανάγνωση: 3'

Η ημέρα των Χριστουγέννων πλησιάζει κι αν είσαι εσύ αυτή που θα ανοίξει το σπίτι της σε συγγενείς και φίλους για να δειπνήσετε όλοι μαζί παρέα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει την καλύτερη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα, ένα πιάτο που δεν λείπει με τίποτα από το τραπέζι την συγκεκριμένη ημέρα.

Αν στο κεφάλι σου η διαδικασία μοιάζει βουνό, η αγαπημένη μας μαγείρισσα στο παρακάτω βίντεο σου δείχνει πως να την κάνεις… παιχνιδάκι!

Τι θα χρειαστείς για την γαλοπούλα

1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

100 γρ. βούτυρο Lurpak

2 κλων. θυμάρι

1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)

2 κ.σ. σχοινόπρασο

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο Lurpak

200 γρ. κιμά ανάμικτο

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

30 ml κονιάκ

5 δαμάσκηνα

5 κάστανα (βρασμένα)

5 βερύκοκα

1 μήλο

2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο

1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί

Αλάτι

Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

  1. Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο.
  3. Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Την στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί μέσα και έξω.
  5. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).
  6. Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα της από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη.
  7. Βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα.
  8. Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.
  9. Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.
  10. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.
  11. Ράβουμε την δένουμε ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.
  12. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά.
  13. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  14. Την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και ιδανικά να ακουμπάει πάνω σε σχάρα.
  15. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, να ροδίσει.

Tip

Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι αχνό ροζ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

“Δεν είναι το χρώμα”: Ο Έλληνας αγρότης που επιτέλους μας έδειξε πως να διαλέγουμε τις καλύτερες ντομάτες στον μανάβη

Πιστή στις παράδοσεις: Η Αντελίνα Βαρθακούρη έφτιαξε τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια και ζηλέψαμε

Μπράβο Άκη Πετρετζίκη: Έφτιαξε γιγαντιαίο γλυκό με την Ελληνική σημαία για την 28η Οκτωβρίου και μας λέει την συνταγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ