Τα υλικά που θα χρειαστείς
- 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1½ κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ)
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (σε θερμ. δωμ.)
- 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
- 300 γρ. γάλα (χλιαρό)
- 1 κ.σ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
- 1 ασπράδι για το άλειμμα του ψωμιού
- Κόκκινα αυγά για το στόλισμα
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα για να γίνει χλιαρό (κάτω από 40°C).
- Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι.
- Με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα.
- Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.
- Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά να βραχεί το αλεύρι.
- Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τα υλικά για 4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.
- Λίγο-λίγο με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
- Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2 με 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη, ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια.
- Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
- Με βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
- Την βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει. Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί αντικολλητικό βουτυρωμένο 30 εκατ. ή θα βάλουμε στο ταψί λαδόκολλα.
- Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για τη διακόσμηση.
- Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.
- Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω.
- Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.
- Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
- Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε ολόγυρα.
- Για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά να ροδίσει.
- Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Αν θέλετε, βάλτε στη ζύμη σπόρους γλυκάνισο ή βράστε τον γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά σε 1/2 φλ. νερό.
- Αφαιρέστε 1/2 φλ. γάλα από το συνολικό και προσθέστε αντίστοιχη ποσότητα αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Σφραγίζεται το μεγαλύτερο λούνα παρκ της χώρας – Τέλος εποχής