MEDIA

Σεισμός στην Αττική: Ποια είναι τα 4 ενεργά ρήγματα και πώς να προετοιμαστείτε

Ανάγνωση: 4'

Ο καταστροφικός σεισμός της Αθήνας το 1999 με 143 νεκρούς αποκάλυψε το άγνωστο μέχρι τότε ρήγμα στη Νότια Πάρνηθα-Φυλή

Παρότι η Ελλάδα βιώνει μια περίοδο σεισμικής ύφεσης, με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό να έχει συμβεί αρκετό καιρό πριν, ο εφησυχασμός δεν αποτελεί λύση. Η ύπαρξη πολλών μικρών και μεσαίων σεισμικών ρηγμάτων, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση. Παρόλο που η σεισμική δραστηριότητα σε αυτά τα ρήγματα είναι συνήθως μικρού μεγέθους, με εκτιμώμενα μέγιστα 6,2 Ρίχτερ για την Αθήνα και 6,5 Ρίχτερ για τη Θεσσαλονίκη, η εγγύτητά τους προς τα αστικά κέντρα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο ζημιών. Η σημασία των μικρών ρηγμάτων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έγινε ιδιαίτερα φανερή έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το 1999. Ο σεισμός αυτός προήλθε από την ενεργοποίηση του μέχρι τότε άγνωστου ρήγματος στη Νότια Πάρνηθα-Φυλή, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη κρυφών κινδύνων που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη.

Είκοσι Χρόνια από τον Σεισμό της Αθήνας

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα, και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα…

Οι μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος: «Το ρήγμα της Πάρνηθας ήταν γνωστός πως υπάρχει, αλλά η ένδειξη έδειχνε πως πρόκειται για ανενεργό»

Ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου στο περιβόητο ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1999 μαζί με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο.

Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό

Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914. «Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» παλαιότερα ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων

Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.

Σαρωνικός

«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ», λέει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ένας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.

Αταλάντη

Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.

Πώς να προετοιμαστείτε για τους σεισμούς

– Ενημερωθείτε για τους σεισμικούς κινδύνους στην περιοχή σας.

– Μάθετε πώς να προστατευτείτε σε περίπτωση σεισμού.

– Συμμετέχετε σε ασκήσεις σεισμικής ετοιμότητας.

– Βεβαιωθείτε ότι η κατοικία σας είναι θωρακισμένη έναντι σεισμών.

– Ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα προγράμματα σεισμικής αναβάθμισης κατοικιών.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Μπήκαν τα λεφτά στα ΑΤΜ, ελέγξτε τώρα τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

6χρονο αγοράκι πέθανε στον ύπνο του αφού χτύπησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο σχολείο

Σύζυγος πασίγνωστου Έλληνα η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου – Έδωσε τέλος στη ζωή της

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ