MEDIA

Παναγία Ελεούσα: Το «μυστικό» παρεκκλήσι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τη θαυματουργή εικόνα και τη σπάνια επιγραφή

Ανάγνωση: 3'

Εσείς έχετε παρατηρήσει το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; Αν όχι, είναι απόλυτα λογικό, καθώς δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό στα μάτια του κόσμου.

Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, περνούν καθημερινά από μπροστά του και ελάχιστοι είναι αυτοί που το παρατηρούν ή το επισκέπτονται. Ο λόγος για το παρεκκλήσι της Παναγίας Ελεούσας, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη επί της οδού Τσιμισκή 48, στο κέντρο της πόλης.

Εάν κάνετε μία βόλτα και τύχει να το επισκεφτείτε θα διαπιστώσετε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο ναό. Αυτό συμβαίνει, διότι στην Παναγιά Ελεούσα δεν υπάρχουν καμπαναριά ή αύλειος χώρος, όπως συνηθίζουν να έχουν οι περισσότερες εκκλησίες.

Είναι ένα πρωτότυπο παρεκκλήσι με σύγχρονη αρχιτεκτονική που έχει κατασκευαστεί σε ισόγειο χώρο, με την είσοδό του να βρίσκεται δίπλα σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα.

Οσοι το επισκέπτονται εντυπωσιάζονται από το εσωτερικό του, καθώς οι προσεγμένες αγιογραφίες αλλά και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, είναι αυτά που τραβάνε τα βλέμματα των επισκεπτών.

Το παρεκκλήσι μπορεί να βρίσκεται σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με έντονους θορύβους και μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση, ωστόσο με το που θα μπείτε στην εκκλησία θα νιώσετε κατευθείαν ηρεμία και γαλήνη.

Ποια είναι η ιστορία του

Το παρεκκλήσι της Παναγίας της Ελεούσης, υπήρχε ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνος και ανακασκευάστηκε γύρω στο 1978, ύστερα από σχετική απόφαση της Ιεράς Μονής της Αγίας Θεοδώρας.

Εκεί εκλέγονταν οι επίσκοποι από την Τοπική Επαρχιακή Σύνοδο, για όσο χρόνο ίσχυε στην Θεσσαλονίκη ο θεσμός αυτός. Επιπλέον στον ίδιο χώρο εκφωνούνταν τα “Μηνύματα” των εκλεγέντων επισκόπων.

Στο μικρό αυτό παρεκκλήσι φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης Ελεούσης. Στην εν λόγω εικόνα σώζεται σπάνια επιγραφή, που δεν έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα σε δεύτερη εικόνα, και η οποία είναι: “Ἡ Ἄχραντος καί Μεσίτρια τῶν Χριστιανῶν, τό πῦρ κρατοῦσα, θαῦμα τό πῶς οὐ φλέγεται”.

Η εικόνα ανήκει περίπου στην περίοδο του 15ου αιώνα και μετά από επιδιορθώσεις, ιδίως με την αφαίρεση μερικών μεταγενεστέρων επιζωγραφήσεων, έλαβε τη σημερινή μορφή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπόγειο μέρος του ιερού βήματος του παρεκκλησίου διασώζεται μέχρι σήμερα βυζαντινή κινστέρνα με κίονες και σταυροθόλια, μέσα στην οποία υπάρχει πηγή αγιάσματος. Το αγίασμα είναι πηγαίο και μαρτυρούνται πολλά θαύματα.

 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα ανέκδοτα: Ανοίγει επιτέλους το μετρό της Θεσσαλονίκης

«Σαν κάποιος να χτυπά μέσα από τη γη»: Περίεργος και δυνατός ήχος τρομοκρατεί τους κατοίκους στη Θεσσαλονίκη

Στο ίδιο έργο θεατές: Αυτοκίνητο παρέσυρε και εγκατέλειψε 17χρονη στη Θεσσαλονίκη

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ