MEDIA

Η εξήγηση του Σάκη Αρναούτογλου που ανησύχησε τους πάντες: «Υπάρχει αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις, είναι επιταχυνόμενο το φαινόμενο…»

Ανάγνωση: 3'

Ο Σάκης Αρναούτογλου ουδέποτε μένει μονάχα στην πρόγνωση του καιρού, όπως μας έχει συνηθίσει, αλλά αναζητά τα θέματα της μετεωρολογίας βαθύτερα, μην έχοντας κρύψει την ανησυχία του για το κλίμα και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ζωές μας.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος μοιράστηκε μια ανάρτηση, που αναφέρεται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την επιρροή τους ως καθοριστικοί παράγοντες, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Η ανάρτηση που μοιράστηκε για το κλίμα και την υπερθέρμανση του πλανήτη ο Σάκης Αρναούτογλου

«Η επιταχυνόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, κατά την περίοδο 1901-1990 είχαμε άνοδο της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 12 εκατοστά, ενώ κατά την περίοδο μόνο από το 1993 μέχρι σήμερα είχαμε άνοδο λίγο πάνω από 10 εκατοστά .

Αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις αυτές υπάρχει αλλά είναι αισθητά μικρότερη για την περίοδο από το 1993 και μετά λόγω της ανάπτυξης της δορυφορικής αλτιμετρίας. Μέχρι τότε, οι μετρήσεις της στάθμης της θάλασσας βασίζονταν αποκλειστικά σε παλλιροιογράφους.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω αύξησης στην συγκέντρωση αερίων θερμοκηπίου αδιαμφισβήτητα αποτελεί την αιτία πίσω από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους αυξάνεται η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας είναι δύο:

α) Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού προκαλεί την θερμική διαστολή του, δηλαδή την μείωση της πυκνότητας και αύξηση του όγκου του. Άμεση συνέπεια αυτών είναι η αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

β) H αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος οδηγεί στην αποσταθεροποίηση και σταδιακή υποχώρηση των παγετώνων προς την θάλασσα. Οι παγετώνες είναι μεγάλα σώματα συμπιεσμένου πάγου που σχηματίζονται σε βάθος δεκαετιών ή αιώνων από την συσσώρευση χιονιού σε περιοχές πολύ χαμηλών θερμοκρασιών όπως η Γροιλανδία, η Ανταρκτική και άλλοι ορεινοί όγκοι σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Την αέναη μεγέθυνση αυτού του σώματος σταματάει κάποια στιγμή η βαρύτητα, η οποία το θέτει σε κίνηση προς την θάλασσα σαν ποτάμι πάγου με ταχυτήτα μόνο λίγων εκατοστών ή μέτρων τη μέρα. Σε συνθήκες υπερθέρμανσης, ο ρυθμός τήξης τους έχει γίνει μεγαλύτερος από τον ρυθμό αναπλήρωσης τους από φρέσκο χιόνι, οπότε έχουμε στην ουσία αύξηση της μάζας του νερού της θάλασσας και άρα της στάθμης της. Μια γραφική απεικόνιση του φαινομένου μπορείτε να δείτε σε βίντεο προσομοίωσης της NASA.

Μικρότερες αλλαγές στην παγκόσμια στάθμη της θάλασσας προκαλούν και οι μεταβολές στη συγκέντρωση υπέργειων και υπόγειων υδάτων στην στεριά λόγω φυσικών (π.χ., καιρικά φαινόμενα) και ανθρωπογενών (κατασκευή φραγμάτων, άντληση υδάτων) παραγόντων. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι σε τοπικό επίπεδο η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη ή μικρότερη από την παγκόσμια μέση τιμή λόγω τοπικών μεταβολών στη θερμοκρασία, στην αλατότητα, στα θαλάσσια ρεύματα, στις κάθετες μετατοπίσεις της στεριάς [3], σε βαρυτικές προσαρμογές από την υποχώρηση των παγετώνων και άλλους παράγοντες».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία εξπρές θα σαρώσει την Ελλάδα σε λίγες ώρες – Πού θα χτuπήσει

Κακοκαιρία εξπρές θα σαρώσει την Ελλάδα σε λίγες ώρες – Πού θα χτυπήσει

Καιρός: Τεράστιος εμποδιστής αντικυκλώνας «καταπίνει» την Ευρώπη – Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ