MEDIA

Δημοφιλές μαλακτικό μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα περιέχει επικίνδυνη ουσία

Ανάγνωση: 4'

Και ενώ συνεχίζονται οι ειδοποιήσεις από διάφορες χώρες για καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, αξίζει να υπενθυμίζουμε πως η Ιταλία ενημέρωσε πριν από περίπου ένα μήνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, για κίνδυνο από κρέμα μαλλιών που παράγεται στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί ειδοποίηση επίσης για κρέμα μαλλιών προέλευσης Ελλάδας της ίδιας μάρκας άλλου μοντέλου, όπως και για αφρόλουτρο.

Οι δύο μαλακτικές μαλλιών είναι της Garnier: Color resist και BALSAM ορχιδέα orhidee και το αφρόλουτρο είναι το Magic oil της Neutromed.

 

Σύμφωνα με τον κατάλογο των συστατικών, τα προϊόντα περιέχουν 2-(4-τριτ-βουτυλοβενζυλ) προπιοναλδεΰδη (BMHCA), ή Lilial η οποία έχει απαγορευτεί στα καλλυντικά προϊόντα από το 2022. Το BMHCA μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα, μπορεί να βλάψει την υγεία του αγέννητου παιδιού και μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση του δέρματος.

Τα χαρακτηριστικά των προϊόντων είναι:

Η ειδοποίηση δεν σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω προϊόντα περιέχουν την επικίνδυνη ουσία, παρά μόνο αυτά με τους συγκεκριμένου αριθμούς παρτίδας και barcode. Η σύνθεση των προϊόντων ίσως έχει ανανεωθεί και οι νέες παρτίδες μπορεί να μην περιέχουν BMHCA. Εάν δεν υπάρχει στη λίστα συστατικών τα προϊόντα, είναι ασφαλή για χρήση. Γι αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει οι ίδιοι να διαβάζουν τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας, για να δουν εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.

Ευρήματα μελέτης

Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, δημοφιλής κολόνια με χημικά ευθύνεται για την πρώιμη εφηβεία στα κορίτσια. Κάποιες χημικές ουσίες σε κολόνιες και είδη προσωπικής φροντίδας οδηγούν σε ενδοκρινικές διαταραχές και προκαλούν ανησυχία, αναφέρει η μελέτη, στοχοποιώντας το musk ambrette, το οποίο είναι ένα άρωμα που χρησιμοποιείται σε ορισμένα απορρυπαντικά, αρώματα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Η ειδοποίηση στο RAPEX για το επικίνδυνο σαμπουάν που πωλήθηκε στην Ελλάδα

Για κίνδυνο από 3 χημικές ουσίες σε σαμπουάν-αφρόλουτρο που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, ενημέρωσαν τον Σεπτέμβριο, οι ελληνικές αρχές, το Rapex. To προϊόν είναι προέλευσης Ιταλίας και μετά από εργαστηριακές αναλύσεις ανιχνεύτηκαν οι ουσίες διοξάνη, Butylphenylmethylpropional ή Lilial (BMHCA) και μεθυλισοθειαζολινόνη. Είχε προηγηθεί ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από τον ΕΟΦ ο οποίος έδωσε εντολή στην εταιρεία GP PRODUCTS AE – ΧΑΡΜΑΝΗΣ με έδρα το Αιγάλεω και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που ενδεχομένως το διακινεί να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά. Πρόκειται για το σαμπουάν αφροντούς VICTOR cold titanium hair & body shower με αριθμό παρτίδας 826001 και Barcode 8009150800517 των 250 ml σε πλαστικό μπουκάλι σε ασημί χρώμα.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται σε χώρες της Ευρώπης οι μαζικές ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων και ειδών προσωπικής φροντίδας, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, κολόνιες, μωρομάντηλα, γαλακτώματα κτλ που περιέχουν την ουσία BMHCA. Πολλές χώρες ενημερώνουν το κοινό για αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, ενημέρωσε το κοινό με δύο ανακοινώσεις στα μέσα Αύγουστου για τα προϊόντα που αποσύρθηκαν και περιέχουν butylphenyl methylpropional. «Το Δίκτυο Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX), στην τελευταία γνωστοποίησή του, ενημερώνει τα Κράτη Μέλη, ότι στην Ευρώπη έχουν εντοπισθεί και αποσυρθεί τα πιο κάτω καλλυντικά προϊόντα» αναφέρει η ανακοίνωση. Δείτε τις ανακοινώσεις της Κύπρου ΕΔΩ και ΕΔΩ.

 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Έρχεται ο «πυρήνας των καταιγιδών» – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» την Τρίτη

Το παραδέχτηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου: Ομολόγησε στις «Αλήθειες με τη Ζήνα» τις “φήμες” που είχε αρνηθεί ότι ισχύουν

Νέο σοβαρό ατύχημα: Τραυματίστηκε κοπέλα διανομέας εν ωρα εργασίας – Το όχημα δεν σταμάτησε

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ