MEDIA

Χίλια μπράβο: Αυτός ο Δήμος «χαρίζει» σχολικά είδη σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη

Ανάγνωση: 7'

Ένας Δήμος της Ελλάδας προσφέρει σχολικά ειδή μέσω ενός voucher σε οικογένειες με παιδιά που δυσκολεύονται.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς με την ημερομηνία ορόσημο να είναι η Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου. Γονείς και μαθητές έχουν επιδοθεί στο καθιερωμένο κυνήγι των προσφορών για να προμηθευτούν τις σχολικές τσάντες και τα απαραίτητα σχολικά που θα χρησιμοποιήσουν στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Οι τιμές στα σχολικά είδη είναι αυξημένες για ακόμη μια χρονιά και παρά την εφαρμογή του «καλαθιού του μαθητή» οι οικογένειες με δύο και τρία παιδιά εξηγούν ότι το κόστος είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό για να ανταποκριθούν σε όλα τα προαπαιτούμενα της σχολικής λίστας που δίνουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές.

Ο Δήμος Σερρών στο πλευρό των μαθητών

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Σερρών ανακοίνωσε ότι θα δώσει διατακτικές για την αγορά σχολικών ειδών για την φετινή σχολική χρονιά 2024-2025 στο σύνολο των μαθητών Δημοτικού Σχολείου που ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες. Πρόκειται για μια παροχή τύπου voucher η οποία αφορά:

 

1.Πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ανεργία ενός γονέα

2.Μονογονεϊκές οικογένειες με κάρτα ανεργίας

3.Οικογένειες με ανεργία και των δύο γονέων

4.Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι:

-Η Υπηρεσία δύναται να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά κατά περίπτωση

Οι διατακτικές θα χορηγηθούν βάσει των δικαιολογητικών του ενδιαφερομένου γονέα και μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης ποσότητας.

Υποβολή αιτήσεων από την Πέμπτη 29 Αυγούστου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024, στο γραφείο 121 του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Προγραμμάτων (Κ. Καραμανλή 36 ,στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών)

Πληροφορίες στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Προγραμμάτων στο τηλέφωνο 2321350563

Βαριές σχολικές τσάντες – τι κινδύνους “κουβαλάνε”

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η γενιά των σημερινών παιδιών από τη μια έχει την πολυτέλεια μιας ανώτερης και σύγχρονης εκπαίδευσης αλλά από την άλλη το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και μεταφράζεται συχνά σε ένα σκληρό φόρτο εργασίας σε πολλά βιβλία και εξοπλισμό και στην ανάγκη μεταφοράς μιας “υπέρβαρης” σχολικής τσάντας.

Ένα πράγμα που πρέπει εδώ να επισημάνουμε και να καθησυχάσουμε τους γονείς είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι μια βαριά σχολική τσάντα μπορεί να προκαλέσει η να επιδεινώσει παραμόρφωση τύπου σκολίωσης ή κύφωσης στην σπονδυλική στήλη του παιδιού . Η αλλαγή της στάσης του σώματος είναι ένας από τους λόγους που πολλοί γονείς ζητούν την συμβουλή του ειδικού καθότι πιστεύουν ότι το βάρος της σχολικής τσάντας σχετίζεται με την σκολίωση και την κύφωση . Η σκολίωση όμως για να σταματήσουμε να συντηρούμε αυτόν το μύθο είναι μια πάθηση του αναπτυσσόμενου σκελετού που οφείλεται σε κληρονομικούς – γονιδιακούς παράγοντες και στην επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων αλλά δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλούνται από την βαριά σχολική τσάντα, ή την κακή στάση στο θρανίο ή απο ανεπαρκώς γυμνασμένων μυών.

Είναι γεγονός ότι μια σχολική τσάντα παρότι είναι σχεδιασμένη να κατανέμει το βάρος του φορτίου της μεταξύ των πιο δυνατών μυών του σώματος, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει δυσφορία και μια σειρά από προβλήματα υπερκαταπόνησης στο κορμό του παιδιού ή του εφήβου αν δεν χρησιμοποιείται σωστά . Το πιο συχνό πρόβλημα που καταγράφεται είναι ο πόνος στη μέση και στην ράχη . Ένα παιδί που περπατάει κουβαλώντας μια πολύ βαριά τσάντα στη πλάτη του αλλάζει συχνά τη στάση του σώματός του, σκύβοντας προς τα εμπρός και ανασηκώνοντας το κεφάλι του προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος ώστε να μην πέσει.

Αυτή η αλλαγή στη στάση του σώματος ή και του βαδίσματος του παιδιού , αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της ισορροπίας και πτώσης ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν σκάλες και χρήση λεωφορείου . Επίσης ο παρατεταμένος χρόνος που κουβαλάει στη πλάτη του αυτό το βάρος προκαλεί μυϊκό κάματο στους μυς του αυχένα , των ώμων και συμβάλλει έτσι στην εκδήλωση αυχεναλγίας , ωμαλγίας και πονοκεφάλων . Φαίνεται επίσης ότι ο χρόνος που κουβαλάει την τσάντα όσο και το βάρος καθαυτό είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση οσφυαλγίας ενώ, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη η εκδήλωση οσφυαλγίας σχετίζεται με τον χρόνο που τα παιδιά παραμένουν καθιστά στο σπίτι τους μετά το πέρας του σχολείου. Όσο περισσότερο χρόνο κάθονται ( > 2 ώρες ) τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να εκδηλώσουν οσφυαλγία.

Να πούμε τέλος κάτι που έχει καταγραφεί σε μελέτη και αφορά στο γεγονός ότι οι έφηβοι που έχουν βιώσει οσφυαλγία και πόνους στην ράχη στην διάρκεια της εφηβείας συνεχίζουν να βιώνουν το πρόβλημα αυτό και στην ενήλικο ζωή . Αυτό αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται σε οργανικά αιτία εντούτοις θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να το προλάβουμε.

Είναι πολύ σύνηθες σήμερα να βλέπουμε μικρά παιδιά να κουβαλούν τσάντες που ζυγίζουν περισσότερο ακόμα και από το ένα τέταρτο του βάρους του σώματός τους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία ορθοπαιδικών χειρουργών το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος της σχολικής τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού του βάρους προκειμένου να μπορούν να διατηρηθούν σε όρθια στάση χωρίς να χρειάζεται να σκύβουν . Το πρόβλημα με τις βαριές τσάντες έγινε αντιληπτό στην Αμερική πριν λίγα χρόνια μετά απο απόφαση σε ορισμένων πολιτειών να καταργήσουν τα σχολικά ερμάρια προκειμένου να αποφευχθούν οι παραβιάσεις και οι καταστροφές τους . Έτσι τα παιδιά αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα βιβλία για περισσότερο χρόνο αντί να τα αποθηκεύουν σε αυτά. Κάποιοι νομοθέτες σ’ αυτές τις πολιτείες ζητούν απο τις περιφέρειες να βάλουν όρια στο βάρος που τα παιδιά μπορούν με ασφάλεια να κουβαλούν στις σχολικές του τσάντες.

 

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Κλειστά στις 20 Νοεμβρίου – Ο λόγος που δεν θα γίνει μάθημα

Πότε θα κλείσουν πάλι τα σχολεία

Πάνω από 6.000 αποβολές μαθητών λόγω κινητού!

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ