Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι στις 24 Ιουλίου 2020 , πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, ένα μνημείο διεθνούς σημασίας που πλέον η χρήση του από την Τουρκία είναι ως τζαμί.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο τέλος της τελετής, πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης, Αλί Ερμπάς, ο οποίος δήλωσε πως η Αγία Σοφία έχει πλέον μετατραπεί σε ναό του Ισλάμ, μιας θρησκείας που χαρακτηρίζεται από την ειρήνη και τον ανθρωπισμό. Ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κρατούσε και ένα ξίφος στο χέρι του…
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας (ή «Η Σοφία του Θεού») κτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ και ολοκληρώθηκε το 360 μ.Χ. Υπήρξε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας κεντρικός ναός που θα αποτελούσε το κύριο χριστιανικό λατρευτικό κέντρο της πόλης.
Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, μια σημαντική χριστιανική έννοια, και υπηρέτησε ως κέντρο λατρείας και πνευματικό σημείο αναφοράς για την Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της χριστιανικής και ισλαμικής αρχιτεκτονικής, με τον τρίτο ναό, που επιβίωσε μέχρι σήμερα, να είναι παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο του πολιτισμού και της ιστορίας.
Τα τελευταία χρόνια, κάποια γεγονότα που σχετίζονται με την Αγιά Σοφιά έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον.
Η κορύφωση ήρθε με την αναπάντεχη εμφάνιση του εξαπτέρυγου Άγγελου στον Τρούλο τον Ιούλιο του 2009. Ο άγγελος με τα έξι φτερά έχει διαστάσεις 1.5 x 1 μέτρο και η αποκάλυψη του προκάλεσε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο.
Ο εντυπωσιακός εξαπτέρυγος άγγελος είχε καλυφθεί με ασβέστη πριν από 160 χρόνια!
Ο εξαπτέρυγος άγγελος είναι ένα ισχυρό σύμβολο στην Ορθόδοξη χριστιανική τέχνη και θεολογία, και οι απεικονίσεις του στην Αγία Σοφία συνεισφέρουν στην ανάδειξη της θεϊκής αγιότητας και της πνευματικής παρουσίας στον ναό. Το εικονογραφικό έργο της Αγίας Σοφίας, με τον εξαπτέρυγο άγγελο ως ένα από τα κεντρικά του θέματα, προσφέρει μια εντυπωσιακή ματιά στην πλούσια βυζαντινή καλλιτεχνία και θρησκευτική παράδοση. Ο εξαπτέρυγος άγγελος συνδέεται με τη λατρεία και την ένωση του ουράνιου κόσμου με την γη, καθώς συμβολίζει την τελειότητα και την αφοσίωση στον Θεό.
Ο εντυπωσιακός ψηφιδωτός εξαπτέρυγος Άγγελος θεωρείται ότι απεικονίζει τον αρχάγγελο Σεραφείμ, ο οποίος προστατεύει τον Θρόνο του Θεού. Υποστηρίζεται ότι η δημιουργία του χρονολογείται μεταξύ του 9ου και 14ου αιώνα.
ΚόσμοςΤραγωδία: Οκτώ νeκροi από κατάρρευση οροφής στον σιδηροδρομικό σταθμόΕλλάδαΌχι Παναγία μου: Πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαθανασίου – Έχει «παγώσει» όλη η πόλη
Το γεγονός αυτό είχε πρωτοαποκαλύψει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ενώ η εφημερίδα Milliyet, αναφερόμενη στο θέμα, έκανε και υπονοούμενα “για μια σημαντική εμφάνιση μέσα στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας που ενδέχεται να έχει και άλλες συνέπειες….”
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιταλοελβετοί αρχιτέκτονες αδελφοί Fossati ήταν οι τελευταίοι που είδαν τη εντυπωσιακή εικόνα του λεγόμενου “Εξαπτέρυγου Αγγέλου” στην Αγία Σοφία. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της Αγίας Σοφίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1847 έως το 1849, κατόπιν εντολής του Σουλτάνου Αμπντουλμετζίτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου, οι Fossati ανακάλυψαν και φωτογράφησαν τα μωσαϊκά που περιλάμβαναν την εικόνα του Αγγέλου.
Τα αδέρφια Γκασπάρε και Τζιουζέπε Φοσάτι,”κατέγραψαν” τα μωσαϊκά μέσω έγχρωμων υδατογραφιών και λιθογραφιών που απεικόνιζαν και την μορφή του Αγγέλου. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ανακάλυψή τους δεν ενθουσίασε τον Σουλτάνο, ο οποίος διέταξε να επανακαλυφθεί ο χώρος με γύψο.
Οι καλλιτεχνικές καταγραφές των αδελφών Φοσάτι παρέμεναν μέχρι σήμερα η μοναδική πηγή αποδεικτικών στοιχείων για αυτό το απαράμιλλο μωσαϊκό.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στην Αχαΐα: Δύο εργάτες νeκροi και τέσσερις τραυματίες – Ανετράπη τρακτέρ
Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ