Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους πιο γνωστούς και θαυματουργούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.
Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα. Κάθε χρόνο οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές.
Την παραμονή της γιορτής οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία να ευλογηθούν, τις μοιράζουν στη γειτονιά.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει λείο.
Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και το νερό στο μείγμα του ελαιολάδου. Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Σιγά-σιγά προσθέστε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατέψτε απαλά.
Αδειάστε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήστε τη φανουρόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο της πίτας.
Όταν η φανουρόπιτα ψηθεί, αφήστε την να κρυώσει πριν την κόψετε σε κομμάτια.