Μια απίστευτη πρόταση έχει ο γνωστός σεφ για μελομακάρονα χωρίς τύψεις. Τα μελομακάρονα με βρόμη και λιναρόσπορο έγιναν viral στα social media. Δοκιμάστε αυτή την παραλλαγή για τα Χριστούγεννα!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε, είναι:
Για το σιρόπι
350 γρ. μέλι
350 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 γαρίφαλα ολόκληρα
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
200 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. μέλι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/3 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
LifestyleΑννίτα Πάνια: «Γι’ αuτο έκανα παιδί με τον Καρβέλα, υπάρχει πρόβλημα ο άνθρωπος… δεν είναι πολύ καλά!»Lifestyle“Αυτή είναι 68 και αυτος…” Μαρία Τζομπανάκη: Αυτός είναι ο γοητευτικός και νεότερος σύζυγός της – «Δε θα μπορούσα με άντρα μεγαλύτερο»
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
500 γρ. βρόμη
2 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
Για το σερβίρισμα
μέλι
καρύδια, ψιλοκομμένα
Αποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.
Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι, το νερό, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Φτιάχνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.
Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βάζουμε στον πολυκόφτη τη βρόμη σε δόσεις και τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει αλεύρι.
Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το αλεύρι βρόμης, τον λιναρόσπορο και το αλεύρι ολικής άλεσης, και ανακατεύουμε με την κουτάλα, για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και δεν θα γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τις λαδόκολλες.
Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα μελομακάρονα.
Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο.
Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-25 δευτερόλεπτα.
Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα