Αυτή η τυρόπιτα με σταφίδες και μυρωδικά γίνεται ανάρπαστη σε μικρούς και μεγάλους! Δείτε τη συνταγή για τη πιο λαχταριστή τυρόπιτα που φτιάξατε ποτέ.
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισµένο
10 γρ. ξερή µαγιά
150 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωµένο
100 γρ. φρέσκο γάλα + 50 γρ. νερό
1 κουτ. σούπας ξίδι της αρεσκείας µας
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι + 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
7 – 8 φρέσκα κρεµµυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι (ελαφρώς καβουρδισµένο σε αντικολλητικό ταψί ή τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία)
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκων µυρωδικών (όπως δυόσµος, µάραθος, άνηθος)
4 κουτ. σούπας µαύρες σταφίδες
500 γρ. φέτα, της αρεσκείας µας, τριμμένη
400 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριµµένο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
ελάχιστο κύµινο σε σκόνη (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι αγελαδινό, ανακατεµένο καλά µε 2 κρόκους αυγών
µαυροσούσαµο ή παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
ανατολιτικη-τυροπιτα-με-κουκουναρια-σταφιδεσ
Ανατολίτικη τυρόπιτα
Ζύµη:
Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε το αλεύρι µε τη µαγιά, κάνουµε µια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουµε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξίδι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε το γάλα µαζί µε το νερό και τα ρίχνουµε στη λεκάνη, στο κέντρο.
Προσθέτουµε το βούτυρο και το λάδι και ανακατεύουµε τα υλικά µε τα δάχτυλά µας µε κυκλικές κινήσεις, για να ενωθούν τα υγρά µε τα στερεά. ∆ουλεύουµε τη ζύµη µε τα χέρια, µέχρι να γίνει εύπλαστη και λεία, για περίπου 10 λεπτά. Την κάνουµε μπάλα, την τυλίγουµε µε µεµβράνη και την αφήνουµε στην άκρη για 40 λεπτά.
ΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος ΜανουσάκηςLifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα Μοιραράκη
Γέµιση:
Σε ένα τηγάνι σοτάρουµε στο λάδι τα κρεµµυδάκια σε µέτρια φωτιά για 3 – 4 λεπτά.
Αποσύρουµε και µόλις κρυώσουν λίγο προσθέτουµε τις σταφίδες, τα τυριά, ταα χτυπημένα αυγά, τα κουκουνάρια, τα µυρωδικά, το κύµινο (αν το βάλουµε) και αλατοπίπερο (το αλάτι µε µέτρο, αν τα τυριά είναι αλµυρά) και αφήνουµε τη γέµιση να κρυώσει µέχρι να φτιάξουµε τα φύλλα. Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 180° C.
Χωρίζουµε τη ζύµη σε δύο µέρη, το ένα λίγο µεγαλύτερο από το άλλο.
Πασπαλίζουµε την επιφάνεια εργασίας µε αλεύρι και µε έναν µακρύ πλάστη ανοίγουµε µε το µεγάλο κοµµάτι ζύµης το φύλλο της βάσης, που πρέπει να είναι λίγο µεγαλύτερο από το ταψί και να περισσεύει έξω από τα τοιχώµατά του.
Ενδιάµεσα αλευρώνουµε τακτικά, για να µην κολλάει το ζυµάρι στον πλάστη.
Λαδώνουµε το ταψί και στρώνουµε µέσα το φύλλο, µε τις άκρες του να κρέµονται απ’ έξω.
Απλώνουμε τη γέµιση οµοιόµορφα. Ανοίγουµε και το δεύτερο φύλλο σε µέγεθος που να καλύπτει τη γέµιση.
Σκεπάζουμε τη γέµιση, κόβουµε τα περισσεύματα του επάνω φύλλου και γυρίζουµε προς τα µέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης πιέζοντας τες στην ένωση των δύο φύλλων, ώστε να σφραγίσουµε τη γέµιση.
Αλείφουµε µε ένα πινέλο την επιφάνεια της πίτας µε το γιαουρτόκοµµα, πασπαλίζουμε µε τα σπόρια (αν βάλουµε), χαράσσουµε σε τετράγωνα κοµµάτια και την ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά – 1 ώρα µέχρι να αποκτήσει σκούρο καφέ χρώµα η επιφάνεια (σκεπάζουμε την πίτα µε αλουµινόχαρτο, αν χρειαστεί).
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Σαρακοστιανή συνταγή της τεμπέλας: Χταποδάκι ψημένο στο αλουμινόχαρτο έτοιμο στο πεντάλεπτο