Η ιστορία του κιουνεφέ ξεκινάει από την αρχαιότητα της Ανατολής. Ο κιουνεφές εμφανίστηκε αρχικά με φύλλο, αλλά αργότερα εξελίχθηκε στο κανταΐφι που γνωρίζουμε σήμερα.
Τον 18ο αιώνα, ο κιουνεφές άρχισε να αποκτά τη μορφή που διατηρεί μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, ο κιουνεφές έφτασε μαζί με τις Πολίτισσες, τις πιο φημισμένες μαγείρισσες του κόσμου. Αυτή η γλυκιά συνταγή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί αγάπη, αφοσίωση και την ικανότητα να ισορροπείς τα υλικά με τέλειο τρόπο για να πετύχεις την αξεπέραστη γεύση που θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια…
Η Μαίρη, σε ηλικία 17 χρονών, έφτασε στην Αθήνα από την Πόλη. Μαζί με τον Γιώργο, τον άντρα της, ανοίξανε το Pera στην Αιόλου το 2009 και ξεκίνησαν να μαγειρεύουν τις πολίτικες συνταγές που μεγάλωσαν με αυτές. Από λαχματζούν και πολίτικο κεμπάπ, πεϊνιρλί με χειροποίητη ζύμη και ανατολίτικα αλλαντικά (σουτζούκι/ παστουρμάς) έως χορτοφαγικά κεμπάπ (με φακή ή φαλάφελ), το φαγητό που παρασκευάζει η Μαίρη δεν σε αφήνει αδιάφορο. Αν και η Μαίρη έχει εξαιρετική ικανότητα στο μαγείρεμα, ο Γιώργος δεν πάει πίσω όταν πρόκειται για γλυκά. Το δικό του πολίτικο προφιτερόλ ξεχωρίζει στη γεύση (και στην πληθωρικότητα!) ακόμα και από εκείνα της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, για μένα, είναι ο κιουνεφές του που δεν τον φτάνει κανείς. Όταν η Μαίρη ψήνει αυτόν τον κιουνεφέ, οι αρώματα εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Αιόλου.
«Όταν ήμουν παιδί», λέει η ίδια «στην Πόλη δεν υπήρχαν πολλά μαγαζιά που να φτιάχνουν κιουνεφέ. Το Gelik, όμως, ένα κεμπαπτζίδικο πάνω στην παραλία είχε ένα περίπτερο με βιτρίνα και μέσα υπήρχε ένας τύπος που έφτιαχνε μόνο κιουνεφέ. Κάθε Σάββατο πηγαίναμε εκεί με τον Γιώργο, και μετά το φαγητό, το κιουνεφέ αυτό ήταν η ανταμοιβή μας. Πώς και τι το περιμέναμε! Τα κιουνεφετζίδικα, τα μαγαζιά δηλαδή που πουλούν αποκλειστικά κιουνεφέ, εμφανίστηκαν αργότερα και τώρα πια, έχουν δώσει σε αυτό το γλυκό ό,τι του άξιζε. Το κιουνεφέ για εμένα είναι ο βασιλιάς των σιροπιαστών. Για να το πετύχεις, πρέπει να βρεις τα μυστικά του, γιατί και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει τη σημασία της. Στην οικογένεια μας, ξέρεις, το γλυκό είναι το κυρίως πιάτο, όχι το μετά. Ε, λοιπόν όταν αυτό το κυρίως είναι κιουνεφέ, μια ευτυχία, βρε παιδί μου τη νιώθεις, πώς να το κάνουμε;»
Εκτός από το κλασικό κιουνεφέ στο Pera θα βρεις και κιουνεφέ ζυμωμένο με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης (είναι καταπράσινο!), αλλά και κιουνεφέ σοκολάτα (κόβεις στη μέση και ρέει μια σοκολατένια λάβα). Το κλασικό κιουνεφέ θα το βρείτε σε ατομικό μέγεθος (€5,5), ενώ το κιουνεφέ φιστικιού και σοκολάτας βγαίνει σε μεγάλο μέγεθος για δύο άτομα (€10), και καλά κάνουν γιατί δεν τα χορταίνεις με τίποτα.
ΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος ΜανουσάκηςLifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα Μοιραράκη
Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασα το κιουνεφέ στο Pera. Έρχεται μπροστά μου καυτό και αχνιστό, μια που ψήνεται την ίδια στιγμή που το παραγγέλνεις. Από πάνω είναι πασπαλισμένο με μια στάλα φιστίκι Αιγίνης, το κανταΐφι ροδοκόκκινο με κοιτάζει με νόημα. Πιάνω το πιρούνι και κατευθύνομαι προς την άκρη. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου η φωνή της Μαίρης: «Πάρε μπουκιά από τη μέση», λέει και μου κλείνει το μάτι. Κόβω στη μέση, το τυρί ξεχύνεται λιωμένο και ο κόσμος μοσχοβολάει για μία ακόμη φορά. Το τραγανό κανταΐφι ολόσωστα σιροπιασμένο να μη σε λιγώνει, το τυρί καυτό. Εκείνη η πρώτη πιρουνιά ήταν η μπουκιά της ευτυχίας.
Διεύθυνση: Αιόλου 57, 210 3232368
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Δεν το ξέρει ούτε βέρος Αθηναίος: Η πανέμορφη περιοχή της Αθήνας που λεγόταν Μαγκουφάνα
Τούμπαρε βυτιοφόρο στην Αθήνα – Συναγερμός για διαρροή υγραερίου – Διακοπή κυκλοφορίας
Τέλος στο θρίλερ στην Αθήνα: Σοκαρίστηκαν οι αστυνομικοί με αυτό που άκουσαν