Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες, κατά το έθιμο, ζύμωναν ειδικά ψωμάκια, τα λαζαράκια, που θύμιζαν τον σαβανωμένο Λάζαρο.
Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα λαζαράκια έπλαθαν, με υλικά του τόπου τους, ενώ στη θέση των ματιών έβαζαν δύο γαρίφαλα!
Εύκολη συνταγή για λαζαράκια: Τα παραδοσιακά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου
Συνταγή για λαζαράκια: Παραδοσιακά ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου
Στην ουσία τα λαζαράκια είναι μικρά σταφιδόψωμα. Παρουσιάζουμε την αυθεντική μοναστηριακή συνταγή για λαζαράκια, έτσι όπως τα φτιάχνουν οι μοναχοί του Αγίου Όρους.
Υλικά
– 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
-1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
– 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
– ½ φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
– 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου
– Μαγιά μπύρας
– Λίγα μοσχοκάρφια και λίγο σουσάμι
Προετοιμασία
ΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος ΜανουσάκηςLifestyleΔύσκολες ώρες για την Βασίλισσα των Χαλιών, Δέσποινα Μοιραράκη
Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο (ή τη μαστίχα) και ένα ακόμα φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μια μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας τα μοσχοκάρφια για μάτια, μύτη κ.λπ. Αλείφουμε με λίγο λάδι τις λαμαρίνες που θα χρησιμοποιήσουμε, τοποθετούμε μέσα τα λαζαράκια, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º Κελσίου για 45-50 λεπτά περίπου.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα