DIY

Το αρχαίο Ελληνικό βότανο που τρώνε μανıωδώς οι ξένοι αλλά οι Έλληνες αγνоούν: Αδuνατiζει, ρυθμiζει το σάκχαρо, πpоστατεύει την καρδιά

Ανάγνωση: 5'

Ένα από τα βότανα που προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αυτών που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή, και όχι μόνο, είναι σίγουρα η τριγωνέλλα.

Το αρχαίο Ελληνικό βότανο

Βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου, η τριγωνέλλα έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα για τη χαρακτηριστική της γεύση και τα μυριάδες οφέλη για την υγεία.

Διάβασε παρακάτω όλα τα οφέλη αλλά και πώς μπορείς να εντάξεις την τριγωνέλλα στη διατροφή σου.

Η τριγωνέλλα είναι ένας θησαυρός βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, σιδήρου, μαγνησίου και μαγγανίου. Οι σπόροι της τριγωνέλλας περιέχουν επίσης μια μοναδική ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Επιπλέον, η τριγωνέλλα είναι μια δύναμη βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β6, C και φολικού οξέος.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Ένα από τα ξεχωριστά οφέλη της τριγωνέλλας έγκειται στην ικανότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι τριγωνέλλας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη ή εκείνων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει θέματα όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να προάγει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, ενισχύοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο έντερο.

Διαχείριση βάρους

Για όσους βρίσκονται σε ένα ταξίδι διαχείρισης βάρους, η τριγωνέλλα μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο σύμμαχο. Οι φυτικές ίνες της τριγωνέλλας δημιουργούν αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας ενδεχομένως τη συνολική πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, η ικανότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

Υγεία της καρδιάς

Η τριγωνέλλα μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι διαλυτές φυτικές ίνες της τριγωνέλλας δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την απορρόφησή της και προωθώντας την αποβολή της.

Παραγωγή μητρικού γάλακτος

Στην παραδοσιακή ιατρική, η τριγωνέλλα έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της παραγωγής μητρικού γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών της, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τριγωνέλλα μπορεί να διεγείρει τους γαλακτοφόρους πόρους και να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος.

Ενσωμάτωση της τριγωνέλλας στη διατροφή σου

Η τριγωνέλλα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε διάφορα πιάτα. Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα, ή τα φύλλα τριγωνέλλας μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική γεύση σε σαλάτες και βραστά. Επιπλέον, διατίθενται συμπληρώματα τριγωνέλλας για όσους προτιμούν μια βολική επιλογή.

Το τυρί που δuναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χολnστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Μικρές ποσότητες αυτού του νορβηγικού μαλακού τυριού σε ημερήσια βάση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, χωρίς να προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης

 

 

 

Το νορβηγικό τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη.

 

Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με τις χαρακτηριστικές τρύπες, που θα μπορούσε να καταναλωθεί και σε φέτες μέσα σε ένα τοστ ή σάντουιτς. Προέρχεται από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό το συγκεκριμένο τυρί έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τα γερά οστά και δόντια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό οφειλόταν στο συγκεκριμένο τυρί ή σε οποιοδήποτε είδος τυριού.

Για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του, οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια ημερήσια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg είτε 50 γρ. τυριού Camembert για 6 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ – ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ 10.000 ΕΥΡΩ – ΤΟΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Ζει μακριά από τη δημοσιότητα: Αυτή είναι η άγνωστη κόρη του Νίκου Κούρκουλου, Μελίτα – Με τι ασχολείται

Γιατί γέρασαν 10 χρόνια οι αστροναύτες που επέστρεψαν μετά από 9 μήνες – «Γκρι μαλλιά, πόδια κοτόπουλου και βλάβη στο DNA παρόμοια με το κάπνισμα»

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ