το-περιστατικό-που-διχάζει-σωστό-ή-λάθ-74116

Το περιστατικό που διχάζει: Σωστό ή λάθος, ηθικό ή όχι, να σερβίρει το γκαρσόνι μέσα στη θάλασσα; – Δύο αιχμηρά σχόλια

Ανάγνωση: 5'

Θύελλα σχολίων προκάλεσε η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με τον νεαρό εργαζόμενο σε beach bar στη Ρόδο να σερβίρει τους πελάτες του καταστήματος σχεδόν “κολυμπώντας”. Ο ίδιος βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος μέσα στο νερό.

Τι συνέβη

Αρχικά υπήρξε σάλος και έντονες αντιδράσεις για την εκμετάλλευση του εργαζομένου από τον επιχειρηματία– ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για αηδιαστικό γεγονός και έκανε λόγο για δουλεία που έχει καταργηθεί– αλλά αργότερα ο θόρυβος κόπασε όταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας αλλά και ο νεαρός δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εκμετάλλευση και ότι ο εργαζόμενος με δική του βούληση σερβίρει μέσα στο νερό, αφού οι αποδοχές του είναι πολύ υψηλές.

Πόσο μάλλον που αυτού του είδους το service σημαίνει και πολύ υψηλό pourboire το οποίο προστίθεται στις αποδοχές του γκαρσονιού.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας κάνουν ελέγχους για να πιστοποιήσουν αν υπάρχει ή όχι παρανομία με εντολή του νέου υπουργού Αδωνι Γεωργιάδη- το πιο πιθανό είναι να υπάρχει παρανομία στις εξέδρες που έχουν τοποθετηθεί μέσα στη θάλασσα- ενώ από την πλευρά του ο νεαρός δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Το σχόλιο του Μιχάλη Μητσού

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός, έγραψε στην εφημερίδα τα Νέα: “Σε μια σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν κάποιοι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται απ΄όλους, εργοδότες, εργαζόμενους, πελάτες και υπουργούς.

Και οι κανόνες αυτοί θέτουν ηθικά όρια στο τι μπορεί να αγοράσει κάποιος, όσο πλούσιος κι αν είναι, στο πόσο μπορεί να εξευτελιστεί κάποιος, όσο φτωχός κι αν είναι, στο πότε πρέπει να παρεμβαίνει κάποιος, όσο φιλελεύθερος κι αν είναι και στο πόσο μπορεί να αδιαφορήσει κάποιος για τον συνάνθρωπό του, όσο αναίσθητος κι αν είναι.

Υπάρχει μια μαγική λέξη πίσω απ΄όλα αυτά: Αξιοπρέπεια.”

Ενώ από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Φαρμάκης, έγραψε στο facebook, ότι ο νεαρός αν τραυματιστεί ή αρρωστήσει, ή αν ζαλιστεί και λιποθυμήσει μέσα στο νερό, όλοι θα σπεύσουν να που ότι ήταν δική του επιλογή. Όμως το παιδί είναι εργαζόμενος, δεν κάνει διακοπές και όλα τα μέτρα προστασίας του εργαζομένου είναι υποχρέωση του εργοδότη του από τον Νόμο και ΔΕΝ είναι επιλογή του εργαζομένου να μην τα εφαρμόσει.

Είχα πει να μην κάνω άλλο σχόλιο, αλλά με αυτά που διαβάζω σήμερα, ξυπνάτε μέσα μου την θρησκευτικής φύσης προσήλωση του μηχανικού στους κανονισμούς ασφάλειας και δεν μπορώ να κρατηθώ. Πολύ εύκολα προσπερνάτε τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και την σχετική νομοθεσία με ένα “έλα μωρέ, αφού το παιδί το διάλεξε και παίρνει καλά tip”. Στην δική μου επιχείρηση πάντως πήραμε μια πολύ αυστηρή παρατήρηση από την Επιθεώρηση Εργασίας επειδή βρήκαν ένα (1) καλώδιο να σέρνεται και να μην είναι σε κανάλι και μας έδωσαν προθεσμία να το φτιάξουμε σωστά (και ήταν το μόνο παράπτωμα που βρήκαν).

Και εδώ έχετε κάποιον που κάνει την δουλειά του μέχρι τον λαιμό στο νερό, για ώρες μέσα στο νερό, χωρίς κατάλληλα ρούχα, χωρίς να βλέπει που και τι πατάει, προφανώς ξυπόλητος, χωρίς καν προστασία από τον ήλιο, και παρανόμως εκτός του χώρου αρμοδιότητας του καταστήματος δηλαδή εκτός του χώρου ελέγχου για μέτρα ασφάλειας, αλλά “έλα μωρέ, το παιδί παίρνει καλά tips”. Αν τραυματιστεί ή αρρωστήσει, ή αν ζαλιστεί και λιποθυμήσει μέσα στο νερό, ήταν δική του επιλογή προφανώς, τι να κάνουμε, ας πρόσεχε.

Αν σας φαίνονται αυτά υπερβολικά, θυμηθείτε ότι το παιδί είναι εργαζόμενος, δεν κάνει διακοπές και όλα αυτά τα υπερβολικά είναι υποχρέωση του εργοδότη του από τον Νόμο και ΔΕΝ είναι επιλογή του εργαζομένου να μην τα εφαρμόσει. Αλλά θα μου πείτε, “έλα μωρέ τώρα, στην Ελλάδα ζούμε, όχι στη Γερμανία”.

Και θα σας πω ότι για αυτό το πατροπαράδοτο “έλα μωρέ τώρα” δεν θα γίνουμε ποτέ Γερμανία. Ή πολιτισμένη χώρα γενικά. Βέβαια τα γράφω αυτά και σκέφτομαι ότι εδώ δεν θα υπάρχει αναγομωμένος πυροσβεστήρας σε κουζίνα ούτε για δείγμα, ψάχνω κι εγώ ψύλλους στ’άχυρα.

Κλείνοντας, η ιστορία αυτή έχει διχάσει όλη την Ελλάδα. ο κύριος Μιχάλης Μητσός εξέφρασε την άποψή του την οποία βάσισε σε νομοθετικά τεκμήρια. Πολλοί από τους πολίτες ενστερνίζονται την παραπάνω άποψη. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στα Κύθηρα: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος κοινότητας – Ο λόγος που έβαλε τέλος στη ζωή του

Τραγωδία στα Κύθηρα

Θλίψη στο ΟΑΚΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός του Λεσόρ στο παιχνίδι με τη Μπασκόνια – Έκλαιγαν οι παίκτες και ο κόσμος στις κερκίδες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ