Η αγωνία για το υποβρύχιο Τιτάν έχει σπάσει τα κοντέρ. Όσο περνούν οι ώρες τόσο λιγότερες είναι οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί όσοι βρίσκονται μέσα. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εξηγεί πώς επέρχεται ο θάνατος από ασφυξία λόγω έλλειψης οξυγόνου.
Πέντε άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο τουριστικό υποβρύχιο, που έκανε εκδρομές στα συντρίμμια του ναυαγίου Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό και χάθηκε την Κυριακή (18/6). Όσο περνούν τα δευτερόλεπτα το οξυγόνο, που έφτανε για 96 ώρες, για τους επιβαίνοντες μειώνεται, αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα η θερμοκρασία πέφτει.
Σε περίπτωση που οι επιβάτες του μοιραίου υποβρυχίου δεν βρεθούν, όλοι τους θα καταλήξουν από ασφυξία. Ο θάνατός τους θα είναι βασανιστικός και όπως εξηγεί ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων μιλώντας «ο ένας θα βλέπει τον άλλον να πεθαίνει».
«Σε μία τέτοια περίπτωση έχουμε έναν ασφυκτικό θάνατο, δηλαδή έναν θάνατο από έλλειψη οξυγόνου. Οι διαφορές σε σύγκριση με τους άλλους ασφυκτικούς θανάτους είναι ότι εδώ δεν επιδρά προφανώς κάποιος άνθρωπος αλλά είναι το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο μειώνεται το οξυγόνο. Αυτό εμείς οι ιατροδικαστές μπορούμε να το διαπιστώσουμε γιατί συνήθως στις εν λόγω περιπτώσεις βλέπουμε σχεδόν ταυτόχρονους θανάτους και φυσικά διαπιστώνουμε τις συνθήκες που έχουμε μέσα στον χώρο. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση ενός κλειστού χώρου με συγκεκριμένη ποσότητα οξυγόνου που προφανώς όταν ξεπεραστούν οι λειτουργίες των μηχανημάτων αυτόματα θα υπάρξει έλλειψη οξυγόνου» μας εξηγεί ο Γρηγόρης Λέων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας τα πρώτα λεπτά όλα τα άτομα ταυτόχρονα θα υποφέρουν από μία ανεπάρκεια οξυγόνου και στη συνέχεια ένα ένα θα χάνουν τις αισθήσεις τους καθότι το πιο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος.
«Ιατροδικαστικά πλέον εμείς θα δούμε ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν σημάδια βίας, προφανώς δεν θα έχουν άλλα χαρακτηριστικά από αυτά ενός ασφυκτικού θανάτου δηλαδή ευρύματα τα αντιμετωπίζουμε είτε σε ζωτικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι πνεύμονες. Επίσης μπορεί να έχουμε και κάποια εξωτερικά ευρύματα όπως ασφυκτικές κηλίδες, κυάνωση ονύχων κ.ά.» συμπληρώνει ο Γρηγόρης Λέων.
Τονίζοντας πως πρόκειται για έναν βασανιστικό θάνατο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφέρει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για ταυτόχρονες διαδικασίες κατάληξης ανθρώπων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δηλαδή αναλόγως από το εάν υπάρχουν παθολογίες σε κάποια άτομα ή κάποια άλλα υποκείμενα προβλήματα μπορεί κάποιος θάνατος να επέλθει λίγο πιο πριν ή λίγο πιο μετά. Όμως σε γενικές γραμμές θα είναι σχεδόν ταυτόχρονοι οι θάνατοι δηλαδή ο ένας άνθρωπος θα βλέπει τον άλλον να υποφέρει και να καταλήγει, να πεθαίνει μπροστά του».
Ζώδια«Τρελάθηκε» η Άση Μπήλιου: 4 ζώδια θα «πνιγούν» στο χρήμα μέχρι τον Ιανουάριο του… 2044!LifestyleΤην «τελείωσε» με μόνο 9 λέξεις: Σάλος με τα πρώτα λόγια του Νίκου Κουρκούλη, για την πρώην του, Κέλλυ Κελεκίδου, μετά τον χωρισμό
«Ακόμη και οι πλέον υγιείς, πιο ανθεκτικοί θα μπορούσαμε να πούμε μέσα σε εισαγωγικά, σε αυτή την έλλειψη βλέποντας τους άλλους θα είναι σαν να βλέπουν το τέλος που έρχεται και για αυτούς» υπογραμμίζει κλείνοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.
Τέλος, ας ελπίσουμε πως θα τους βρούνε σύντομα. Είναι κρίμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές έτσι. Ο θάνατος από ασφυξία είναι βασανιστικός.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Γρηγόρης Λέων: «Όλοι μου έλεγαν τι πλούσια μαλλιά που έχω, τελικά με γκαντέμιασαν»