ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα

Ανάγνωση: 2'

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα παραχώρησε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ όπου υποστήριξε για μία ακόμη φορά τον ισχυρισμό της ότι στον ασύλητο τάφο της Βεργίνας βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος Β’, όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα.

Όσα είπε

Στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 μίλησε το πρωί της Τρίτης η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ όπου εμφανίστηκε απολύτως βέβαιη για τον ισχυρισμό της ότι στον ασύλητο τάφο της Βεργίνας βρίσκεται ενταφιασμένος ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος Β΄. «Έπρεπε να γίνω 100 χρόνων για να είμαι σίγουρη για ένα πράγμα. Και αυτό είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αρβελέρ.

«Όταν ο Ανδρόνικος, με τον οποίον ήμουνα φίλη, ανακάλυψε τον τύμβο -δεν μιλάμε για τάφο, μιλάμε για τύμβο ολόκληρο- βρήκε μέσα στον λεγόμενο τάφο του Φιλίππου, το αγαλμάτιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του λέω, βρε Μανόλη μου, πώς είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων, αυτό θα ήταν ο Αλέξανδρος μετά το θάνατο του πατέρα του, πώς είναι δυνατόν να είναι μέσα σε τάφο; Και ο Ανδρόνικος, ο οποίος είναι ένας τέλειος αρχαιολόγος και τέλειος ανασκαφέας, μου είπε απλά, βρε Ελένη, 20 κείμενα πάνω κάτω, λένε ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Με συγχωρείτε για την επιμονή μου, του λέω, αν είναι έτσι, εγώ βυζαντινολόγος είμαι, ασχολούμαι με τα βυζαντινά. Όταν όμως βρήκαν την Αμφίπολη, άρχισαν και ζητούσαν και τον Αλέξανδρο στην Αμφίπολη», σημείωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Οπότε αναρωτήθηκα, μια και τον ζητάνε στην Αμφίπολη, άρα δεν είναι σίγουροι ότι είναι στην Αλεξάνδρεια. Και πράγματι τότε, ως ιστορικός πια, πήρα τα κείμενα που μιλάνε για τον θάνατο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια και είδα ότι είναι όλα αιώνες μεταγενέστερα, μετά τον θάνατό του. Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και ο Στράβων, παραδείγματος χάριν, που μιλάει για τον θάνατο και την ταφή του στην Αλεξάνδρεια, είναι το 60 μ.Χ. Αναρωτήθηκα λοιπόν και μετά άρχισα κι έψαχνα ως ιστορικός τα πράγματα. Τότε είδα, ότι εφόσον όλα τα κείμενα αυτά είναι μεταγενέστερα, να δούμε τι είναι τα πραγματικά ευρήματα».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Δέος: Ταυτοποίησαν τον χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους – Οι πρώτες εικόνες

“Ιστορική στιγμή” Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε: Οι πρώτες εικόνες του μέσα – Είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα

Μέγας Αλέξανδρος: O σπουδαιότερος στρατηλάτης της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ