ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανατροπή, δεν είναι ο Καρκίνος: Αυτή είναι η Νο1 αιτία παγκοσμίως και δυστυχώς την έχει 1 στους 2 ανθρώπους

Ανάγνωση: 4'

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νευρολογικές παθήσεις έχουν γίνει η κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, με παραδείγματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αuτή είναι η Νο1 αıτία ασθένεıας παγκοσμίως

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Neurology με δεδομένα από τον ΠΟΥ για το έτος 2021, ο αριθμός ανθρώπων που επηρεάζονται από διαταραχές του νευρικού συστήματος ή χάνουν τη ζωή τους λόγω αυτών έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ευθύνονται για την απώλεια 443 εκατομμυρίων χρόνων υγιούς ζωής λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου. Αυτό τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, ξεπερνώντας ακόμα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης με στόχο την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε τα άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.

Οι δέκα πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις

Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη).

Ημικρανία.

Άνοια.

Διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη).

Μηνιγγίτιδα.

Επιληψία.

Νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό.

Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Καρκίνοι του νευρικού συστήματος.

Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Τι επιβαρύνει την ψυχική υγεία των γυναικών στη μέση ηλικία;

Ωστόσο, μερικές ασθένειες, όπως η ημικρανία ή η ανοιά, επηρεάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Η διαβητική νευροπάθεια αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη νευρολογική ασθένεια – Ο αριθμός των περιστατικών έχει τριπλασιαστεί από το 1990.

Πώς θα προστατευθούμε

Σύμφωνα με έρευνες, ο ενεργός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής και νευρολογικής υγείας σε κάθε ηλικία. Σηκωθείτε και τρέξτε, κολυμπήστε, χορέψτε, σηκώστε βάρη ή απλά περπατήστε.

Η εκγύμναση του μυαλού είναι εξίσου σημαντική με την εκγύμναση του σώματος. Καταλαβαίνοντας ποιοι είμαστε και τι θέλουμε από τη ζωή, αποκτάμε μια αίσθηση σκοπού, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις γνωστικές μας ικανότητες.

Μια διατροφή βασισμένη στις αρχές της μεσογειακής με λιγότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και άμυλο και περισσότερα φρούτα, όσπρια και λαχανικά, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που μας βοηθούν να παραμένουμε στο παρόν, συμβάλλουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μελέτη από το «UCLA» (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι νευρικές συνδέσεις ευνοούνται όταν κάποιος μιλά δύο γλώσσες.

Η αυξημένη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχύσει το γνωστικό απόθεμα και τη γνωστική λειτουργία.

Κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ μεγαλώνοντας.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Συγκλονίζει η Δήμητρα Κατσαφάδου: «Έπαθα νεύρωση στομάχου. Έχασα ένα παιδί»

Επιτέλους στην Ελλάδα: Δωρεάν Self test για καρκίνο του παχέος εντέρου – Ποια η διαδικασία

Μόνο συγκίνηση για τα μικρά αγγελούδια: Οι 4 μικρές μαχήτριες, νίκησαν μαζί τον καρκίνο και έβγαλαν μαζί την πιο γλυκιά φωτογραφία

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ