Η πόλη της Αθήνας αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη με τη δημιουργία ενός πάρκου στο όνομά του και την τοποθέτηση μιας προτομής του στο εσωτερικό του. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να μετονομαστεί ο χώρος στη συμβολή των οδών Βουτάδων, Πειραιώς και Ιεράς Οδού σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη». Το πάρκο βρίσκεται κοντά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη.
Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε ότι για τη δημιουργία της προτομής του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα τοποθετηθεί στο πάρκο, ο Δήμος Αθηναίων θα προκηρύξει καλλιτεχνικό διαγωνισμό.
Μίκης Θεοδωράκης: Λίγα λόγια
Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε το 1925 και πέθανε το 2021.Ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και πολιτικός κρητικής και μικρασιατικής καταγωγής.[29] Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Ως πολιτικός υπήρξε επίσης υπουργός και 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, Μέχρι τον θάνατό του, θεωρούταν ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης του 21ου αιώνα.
Μίκης Θεοδωράκης: Το έργο του
Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.
Ακόμα, συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege,και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα
Το 1983 τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν[36] ενώ το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.[37]
Τέλος, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Κώστας Βάρναλης (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1959) Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). Ήταν βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του.
Δηλώσεις Δημάρχου Αθηναίων
Ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε χαρακτηριστικά: «Το χρέος μας προς τον οικουμενικό και σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη και στην παρακαταθήκη του είναι τεράστιο και ανεξόφλητο. Η δική μας συμβολική απόδοση τιμής είναι μικρή και αυτονόητη, μπροστά στο φως και την αξία του. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις του, είχε αναφέρει “σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο”. Την Ακρόπολη που έβλεπε μέσα από το σπίτι του, αποζητούσε ήδη προτού φύγει. Αυτή θα εξακολουθεί να ατενίζει…».
ΕλλάδαΣε συναγερμό πασίγνωστη μεγάλη πόλη της Ελλάδας – “Βρέχει” νεκρά πουλιά, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψηςΚόσμοςΤραγωδία: 21χρονη πνiγηκε από το παράθυρο που της έκλεισε η 2χρονη κόρη της!
Επίσης, οι αποφάσεις αυτές υλοποιούν τη δέσμευση που είχε αναλάβει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021, η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ο μεγάλος συνθέτης έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών.
Τις συνεννοήσεις με την οικογένεια για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα θα τιμούσε το “πέρασμα” του Μίκη Θεοδωράκη στην “αθανασία”, ανέλαβε προσωπικά ο Δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης. Η οικογένεια συμφώνησε απολύτως με την επιλογή να δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο συγκεκριμένο πάρκο και τη δημιουργία προτομής που θα απεικονίζει τη μορφή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων, ήδη από πέρυσι, έδωσε, από κοινού με τον ΣΕΓΑΣ, το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που αποτελεί ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της πόλης.
Κλείνοντας, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας άνθρωπος που προσέφερε τη ζωή στην τέχνη. Άφησε πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έτσι, αποφάσισαν να τιμήσουν τη μνήμη τους δημιουργώντας ένα πάρκο αφιερωμένο σε αυτόν.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία: Βρέθηκε νekρός ο 5χρονος που είχε εξαφανιστεi από το σπiτι του