Η πανδημία ενίσχυσε την δημιουργικότητα και τη καλλιτεχνική πλευρά, καθώς επίσης και το ενδιαφέρον για την παγκόσμια αγορά των έργων τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, εξαιρώντας την χρονολογία 2020 κατά την οποία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22% λόγω του δύσκαμπτου πλαισίου λειτουργίας για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο–, το 2021 αντιθέτως έδειξε εξαρχής τη δυναμική του. Οι ψηφιακές αγορές τέχνης αυξήθηκαν αστραπιαία και οι αγοραπωλησείες για τα έργα τέχνης αύξησαν τον πλούτο ο οποίος συσσωρεύτηκε σε μία μικρή μερίδα βέβαια ισχυρότατων ιδιωτών και οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων κατά 31% σε σχέση με το 2020, με την αξία αγορών να φτάνει τα 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, η αγορά ανέβηκε ψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.
Το χρονοδιάγραμμα της τέχνης
Ομως το 2022 είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας «The Art Market 2023», που εκπόνησαν η Art Basel και η UBS. Οι πωλήσεις το 2022 όχι μόνον ήταν μεγαλύτερες από εκείνες πριν από την πανδημία, αλλά με αξία στα 67,8 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν στο δεύτερο υψηλότερο σημείο που επιτεύχθηκε στη συγκεκριμένη αγορά μέχρι σήμερα – λίγο κάτω από την κορυφή του 2014. Tα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εμπόρους, οίκους δημοπρασιών, συλλέκτες, γκαλερί, ψηφιακές βάσεις και εμπειρογνώμονες του κλάδου, γενικότερα από ειδικούς που εμπλέκονται στο εμπόριο τέχνης.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 σημαδεύτηκε από μεγάλες πωλήσεις στον κλάδο των δημοπρασιών, με επαναλαμβανόμενες τιμές ρεκόρ. Αποκορύφωμα για τις ΗΠΑ υπήρξε η πώληση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s της περίφημης συλλογής έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Πολ Αλεν, συνιδρυτή της Microsoft. Στο ίδιο διάστημα, θετικοί ήταν οι δείκτες και για τους dealers, καθώς οι διεθνείς εκθέσεις τέχνης και οι φουάρ –ακόμη και οι ιδιω-τικές γκαλερί– γέμισαν και πάλι με κόσμο, και εν δυνάμει αγοραστές.
Η αγορά σήμερα
Ενώ όμως το 2022 ξεκίνησε αισιόδοξα, οι πολιτικές και οικονομικές τάσεις που εντέλει διαμόρφωσαν τη χρονιά –κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού, οι αυξήσεις των επιτοκίων, τα lockdowns στην Κίνα για την COVID-19 και η ύφεση σε βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ– δημιούργησαν μια αβέβαιη προοπτική. Αυτό το απαισιόδοξο πλαίσιο είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μικρότερες προσφορές σε ορισμένες δημοπρασίες και πιο αργές και προσεκτικές συναλλαγές στον ιδιωτικό τομέα.
LifestyleΌλοι χειροκροτούν τον Λάκη Λαζόπουλο: Είπε με το «γάντι» όσα κανείς δεν τόλμησε για τη Ζήνα ΚουτσελίνηΕλλάδαΚαιρός: Θα πνιγούν στις πλημμύρες: Έρχεται σε 48 ώρες η βροχή όλου του έτους – Αuτές είναι οι περιοχές που θα «βυθιστούν» στο νερό
Βεβαίως, όπως συμβαίνει συνήθως σε περιόδους αβεβαιότητας, το ανώτατο άκρο της αγοράς επηρεάστηκε λιγότερο. Οι πλούσιοι αγοραστές ανέβασαν και διατήρησαν πολύ ψηλά τις τιμές των καταξιωμένων καλλιτεχνών, καθώς τα έργα τους θεωρούνται επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου και υψηλότερης απόδοσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις εκτεταμένες αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο αύξησαν την περιουσία τους κατά σχεδόν το ένα τρίτο το 2020, αφού ορισμένες βιομηχανίες, όπως η τεχνολογία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η υγειονομική περίθαλψη, ευδοκίμησαν. Η ανάπτυξη του πλούτου συνεχίστηκε το 2021, με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων και την περιουσία τους να αυξάνεται περαιτέρω, φτάνοντας στο ιστορικό ανώτατο όριο των 13,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 2.657 ατόμων.
Η τέχνη και η παραγωγή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ψυχική υγεία και την έμφασή της.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Η επόμενη πανδημία είναι πιο κοντά από ποτέ