Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Θυμόμαστε τα Πάθη του Κυρίου, τους εμπτυσμούς, τα μαστιγώματα, τους εμπαιγμούς, τους εξευτελισμούς, τα χτυπήματα, το ακάνθινο στεφάνι και κυρίως τη Σταύρωση του Κυρίου.
Από τα ξημερώματα τις ημέρας αυτής ετοιμάζεται και ο Επιτάφιος. Το μεσημέρι, ο Χριστός αποκαθηλώνεται από τον Σταυρό και τοποθετείται στον Επιτάφιο, η περιφορά του οποίου γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.
Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης
Στην πόλη των Σερρών η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού από τον Σταυρό του Μαρτυρίου, πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα στο Α’ Κοιμητήριο της πόλης.
«Η ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής είναι μία ημέρα η οποία βιώνεται από τον Σερραϊκό λαό με έναν συγκλονιστικό τρόπο με την ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στο Α’ Κοιμητήριο της πόλεως. Χιλιάδες λαού συνοδεύουν τον νεκρό Κύριο ανάμεσα στα μνήματα των προσφιλών τους προσώπων, γεγονός το οποίο τους χαρίζει παρηγοριά και δύναμη για να σηκώσουν τον σταυρό της απώλειας των δικών τους ανθρώπων» δήλωσε στο thestival.gr ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγος.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, εκατοντάδες πιστοί συρρέουν στο Α’ Κοιμητήριο Σερρών για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο Εσταυρωμένος, βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο εντός των Κοιμητηρίων. Το Σώμα του Κυρίου αποσπάται από τον Σταυρό και τοποθετείται σε ένα λευκό σεντόνι, με τον Μητροπολίτη να το ραίνει με μύρα.
Ακολούθως, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετείται σε ένα λαξευτό μνημείο, η είσοδος του οποίου σφραγίζεται με μια μεγάλη πέτρα.
Η περιφορά του Επιταφίου εντός των Κοιμητηρίων γίνεται υπό το πένθιμο παιάνισμα φιλαρμονικής και σε κλίμα βουβού πόνου. Όλη η Χριστιανοσύνη πενθεί. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Οι πιστοί συνοδεύουν τον νεκρό Κύριο ανάμεσα στα μνήματα όπου έχουν θαφτεί αγαπημένα τους πρόσωπα.
ΕλλάδαΣεισμός «ταρακούνησε» τη Θεσσαλονίκη – Πόσα Ρίχτερ, Χαλκιδική το επίκεντροLifestyle«Δεν μας άφησε να χαρούμε…» Σπαράζει καρδιές ο σύντροφος της Δώρας στο Αγρίνιο
Η επιλογή του Κοιμητηρίου για την αναπαράσταση της αποκαθήλωσης δεν είναι τυχαία, αλλά εμπεριέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Την Ελπίδα της Αναστάσεως.
«Είναι μια τελετή, η οποία είναι πολύ συμβολική. Αρχικά ετελείτο στο μοναστήρι στον Προφήτη Ηλία, Αργότερα, επειδή η Λιτανεία του Επιταφίου έχει την εξής θεολογική σημασία, ο Κύριός μας, όταν σταυρώθηκε και πέθανε ανθρωπίνως, κατέβηκε στον Άδη, επόρευτηκε δηλαδή μέσα στο σκοτάδι για να κηρύξει στον Άδη την αιώνια ζωή και να ανοίξει και πάλι τον παράδεισο. Έτσι λοιπόν καθιερώθηκε και η λιτανεία του Επιταφίου, δηλαδή ο Κύριος μας περνάει μέσα από το σκοτάδι της ανθρώπινης ιστορίας, κηρύττει την αιώνια ζωή και παίρνει μαζί του στον Παράδεισο τους ανθρώπους που μετανοούν και πιστεύουν σε αυτόν», είπε μιλώντας στο thestival.gr ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παλιούρας και πρόσθεσε:
«Ο πιο ιδανικός τόπος για να γίνει όλο αυτό είναι το Κοιμητήριο. Έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Έχουν τους ανθρώπους μας που έχουν πεθάνει, έχουμε την ελπίδα της Αναστάσεως οπότε ο Χριστός πορεύεται μέσα στο Κοιμητήριο για να αναστήσει μαζί με αυτόν και τους υπόλοιπους ανθρώπους».
«Την Μεγάλη Παρασκευή, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και κατάνυξης, πραγματοποιείται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού, στο Α’ Νεκροταφείο των Σερρών. Είναι ένα έθιμο στο οποίο έρχεται όλη η πόλη. Η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης μας βάζει στο κλίμα των ημερών και μας ανυψώνει. Οι κάτοικοι των Σερρών τηρούν πιστά το έθιμο και κάθε χρόνο συρρέουν για να το παρακολουθήσουν», ανέφερε από την πλευρά του στο thestival.gr ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 3 το μεσημέρι θα τελεστεί η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Α’, στο Α’ Κοιμητήριο Σερρών.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Εννιά σωτήριες προσευχές στην Παναγία για βοήθεια στις δύσκολες στιγμές
Θεσσαλονίκη: Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου του Ι.Ν. Αγίου Μηνά