Ο Ντίνος (Κωνσταντίνος) Ηλιόπουλος ήταν ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, γνωστός για τις ατάκες του που χάριζαν γέλιο σε μικρούς και μεγάλους. Το ευγενικό του παρουσιαστικό τον έκανε αμέσως συμπαθή στο κοινό και το ταλέντο του τον εκτόξευσε στο κύκλο με τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του.
Ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος γεννιέται στην Αλεξάνδρεια στις 12 Ιουνίου το 1915. Το ταλέντο του στην υποκριτική άργησε να ξεδιπλωθεί καθώς σπούδασε αρχικά εμπορικές σπουδές με τις οποίες ασχολήθηκε στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Αργότερα ως καταδιωμένος ηθοποιός δεν έχασε ποτέ το ηθικό και ταπεινό στοιχείο του χαρακτήρα του. Ακόμα και οι ρόλοι που ενσάρκωνε βασίζοντας σε κάτι πολύ κοντινό με το “είναι” του και δεν διέφεραν από τη πραγματικότητα. Ευγενικός και πάντα χαμογελαστός δεν είχε ποτέ την έπαρση ενός κινηματογραφικού “σταρ” αλλά αντιθέτως, “κοκκίνιζε” όταν το κοινό πήγαινε να εκφράσει τον θαυμασμό του προς εκείνον. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, το χαμογελαστό και καλό παιδί του ελληνικού κινηματογράφου “υποκλίνεται” και χαιρετά τη ζωή, στην Αθήνα το 2001.
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 12 Ιουνίου 1915 και μετά από οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας αναγκάστηκε να φοιτήσει σε σχολεία της Μασσαλίας. Τελειώνοντας το σχολείο, το 1935, έρχεται πίσω στην οικογένειά του και ακολούθησε εμπορικές σπουδές προκειμένου να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του.
Το πείσμα και η υπομονή ήταν σίγουρα τα 2 στοιχεία που χαρακτήριζαν τον Ηλιόπουλο. Θέλοντας να φοιτήσει στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, έδωσε εξετάσεις με ένα ποίημα του Καβάφη, αλλά τελικά κρίθηκε πως δεν διέθετε τον απαραίτητο, για την εποχή, στόμφο και το ανάλογο παράστημα.
Έτσι αποφάσισε να γραφτεί στην ιδιωτική δραματική σχολή «Γιαννούλη Σαραντίδη» της Σάρα Μπερνάρ. Η ίδια είχε έρθει στην Αθήνα πρίν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να σκηνοθετήσει μερικά έργα της Μαρίκας Κοτοπούλη αλλά ο πόλεμος της στάθηκε εμπόδιο για τον γυρισμό στο Παρίσι και έτσι αποφάσισε να ιδρύσει τη σχολή. Ο Ηλιόπουλος είχε την ευκαιρία μέσω της σχολής να μαθητεύσει δίπλα στους Γιώργο Βακαλό, Θράσο Καστανάκη, Μ. Καραγάτση, Γιώργο Θεοτοκά, Γιάννη Σιδέρη, Αντώνη Γιαννίδη.
Το 1954 συγκρότησε θίασο με το Μίμη Φωτόπουλο, με τον οποίο εκτός από καλοί φίλοι, αποτέλεσαν ανεπανάληπτο κωμικό δίδυμο. Τρία χρόνια αργότερα και μέχρι το 1969 δημιούργησε δικό του θίασο, ανεβάζοντας έργα όπως: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Η κυρία του κυρίου», «Το έξυπνο πουλί», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Εξοχικόν κέντρον ο Έρως» κ.ά. Συχνά σκηνοθετούσε ο ίδιος τις παραστάσεις τού θιάσου του και διασκεύαζε ξένες φάρσες και κωμωδίες, προσαρμόζοντάς τις στα ελληνικά ήθη. Έγραψε και μερικές πρωτότυπες δικές του κωμωδίες, αλλά δεν είχαν μεγάλη απήχηση.
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος συμμετέχει σε θέατρο, κινηματογράφο και περιοδείες με τεράστια επιτυχία. Έτσι, το 1963, δημιουργεί τη δική του θεατρική στέγη, στο Θέατρο Γκλόρια, σαν επιχειρηματίας και θιασάρχης. Ανεβάζει κωμωδίες ελλήνων και ξένων συγγραφέων, που γίνονται μεγάλες θεατρικές επιτυχίες και μεταφέρονται και στον κινηματογράφο, όπως τα «Ξύπνα Βασίλη», «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Εξοχικό κέντρο ο Έρως», «Ζητείται ψεύτης», «Έκτο πάτωμα» κ.ά. Μέσα από το θίασό του, αναδεικνύονται καινούριες πρωταγωνίστριες που διέπρεψαν και καθιερώθηκαν στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού σαν σπουδαίες ερμηνεύτριες όπως η Άννα Φόνσου, κι η Μάρω Κοντού. Κάποιο διάστημα, γίνεται συν-θιασάρχης με τον Μίμη Φωτόπουλο. Είναι ένα θεατρικό «πάντρεμα» δυο μεγάλων καλλιτεχνών, που ανεβάζουν έργα υψηλού επιπέδου.
LifestyleΌλοι χειροκροτούν τον Λάκη Λαζόπουλο: Είπε με το «γάντι» όσα κανείς δεν τόλμησε για τη Ζήνα ΚουτσελίνηΕλλάδαΚαιρός: Θα πνιγούν στις πλημμύρες: Έρχεται σε 48 ώρες η βροχή όλου του έτους – Αuτές είναι οι περιοχές που θα «βυθιστούν» στο νερό
Παράλληλα με τις θιασαρχικές του δραστηριότητες, ο Ντίνος Ηλιόπουλος έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και στο Ηρώδειο, έργα του κλασσικού ρεπερτορίου. Επίσης συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό στο «Προσκήνιο». Το 1972, συμπρωταγωνίστησε με την Έλλη Λαμπέτη, στο μιούζικαλ «Γλυκιά Ίρμα»(Είχε προ υπάρξει κι’ άλλη συνεργασία με το θίασο Λαμπέτη – Χόρν, με το έργο: «Ένα ζευγάρι παπούτσια»).
Μερικές στιγμές της μικρής τηλεόρασης με τον Ντίνο Ηλιόπουλο που αγαπήθηκαν από τον κόσμο:Το Κοροϊδάκι της ΔεσποινίδοςΟ Ντίνος Ηλιόπουλος θα παραμείνει χαραγμένος στην μνήμη μικρών και μεγάλων για πολλά ακόμη χρόνια. Θα τον θυμόμαστε όλοι και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το γέλιο που προκαλεί στις ταινίες του. Ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους καταξιώθηκε τόσο σαν καλλιτέχνης όσο και σαν προσωπικότητα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Πήγε να συναντήσει τον πατέρα της: Έφυγε από την ζωή η κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, Άννα