μαρία-φωκά-η-άγνωστη-ιστορία-της-κατασ-64487

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της κατασκοπίας, τα χρόνια της φυλακής,το άτομο που την “έδωσε” και το άδοξο τέλος στην Αγγλία

Ανάγνωση: 4'

Μαρία Φωκά: Η Mαρία Φωκά υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς αλλά και μία από τις καλύτερες του ελληνικού θέατρου. Η Μαρία Φωκά υπήρξε πρόεδρος του ΣΕΗ. Έχει πρωταγωνιστήσει και έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές, πέρα από την θεατρική της πορεία. Η σπουδαία ηθοποιός Μαρία Φωκά έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τον ρόλο της “ιδιότροπης” αλλά και πανέξυπνης γιαγιάς, στην επιτυχημένη σειρά του Mega ” Ντόλτσε Βίτα “.  Η Μαρία Φωκά κατάγεται από το Αργοτόλι της Κεφαλλονιάς και γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1916. Η Μαρία Φωκά ήτανε η “διάσημη” κόρη του πλοιάρχου Νικολάου Φωκά και της Καικιλίας Κουντούρη.

Η Μαρία Φωκά φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν από την οποία και αποφοίτησε. Επιπλέον υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του Θεάτρου Τέχνης. Στο Θέατρο Τέχνης γνωρίζει και τον μετέπεια σύζυγό της Λυκούργο Καλλέργη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη την Ισμήνη Καλλέργη.

Μαρία Φωκά: Οι πολιτικές ιδεολογίες και η διώξη σε ισόβια

Την περίοδο του πολέμου και του Εμφυλίου, η Μαρία Φωκά ήταν μέλος του ΚΚΕ καθώς και της Εθνικής Αντίστασης εφόσον συμμετείχε ενεργά στους αγώνες. Το 1951 – 1952 είναι συγκατηγορούμενη χρησιμοποιώντας το όνομα Μαρία Καλλέργη, το επίθετο της μητέρας της, στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Και το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών αποφαίνεται «εκηρύχθησαν ένοχοι»… «διά ψήφων 3-2 την Καλλέργη Μαρία επί σκοπώ κατασκοπείας». Ενώ την καταδικάζει αρχικά σε ισόβια κάθειρξη τελικά η ποινή της μειώνεται σε 10 χρόνια κάθειρξη και «αποστέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων επί 10ετίαν».

Από τα πρακτικά της δίκης του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών (Τμήμα Β), κατά τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και της 1ης Μαρτίου του 1952, εντοπίσαμε το κάτωθι απόσπασμα, από την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Κωνσταντίνου Παπαθανασίου:

«Μετά την λήξιν του συμμοριτισμού υπήρχον πληροφορίαι ότι ειργάζοντο παρανόμως δίκτυα πληροφοριοδοτών και κατασκόπων, κατωρθώθη δε να τεθώμεν επί τα ίχνη των. Το πρώτο εντοπίσθη ασύρματος εις Γλυφάδαν…». Και συνεχίζει: «Η Καλλέργη ήλθεν από το Παρίσι εκ μέρους του Δημητρακαρέα διά να δη αν έφθασαν αι αποσταλείσαι 1.600 λίρες… Τα χρήματα αυτά προωρίζοντο διά τη χρηματοδότησιν του δικτύου»….

Μαρία Φωκά: Ο άνθρωπος που την πρόδωσε

Από τα πρακτικά της δίκης του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών (Τμήμα Β), κατά τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και της 1ης Μαρτίου του 1952, εντοπίσαμε το κάτωθι απόσπασμα, από την κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Κωνσταντίνου Παπαθανασίου:

«Μετά την λήξιν του συμμοριτισμού υπήρχον πληροφορίαι ότι ειργάζοντο παρανόμως δίκτυα πληροφοριοδοτών και κατασκόπων, κατωρθώθη δε να τεθώμεν επί τα ίχνη των. Το πρώτο εντοπίσθη ασύρματος εις Γλυφάδαν…».

Και συνεχίζει: «Η Καλλέργη ήλθεν από το Παρίσι εκ μέρους του Δημητρακαρέα διά να δη αν έφθασαν αι αποσταλείσαι 1.600 λίρες… Τα χρήματα αυτά προωρίζοντο διά τη χρηματοδότησιν του δικτύου». Η καταδίκη απο το Στρατοδικείο ανάγκασε την ηθοποιό να αποχωριστεί το θέατρο για οκτώ περίπου χρόνια. Επανήλθε στη σκηνή τη σεζόν 1958-59, σε περιοδεία του Λάμπρου Κωνσταντάρα.

Μαρία Φωκά: Το μοιραίο τέλος

Η αγαπημένη γιαγιά του θεάτρου και της τηλεόρασης και στρατευμένη ηθοποιός Μαρία Φωκά άφησε την τελευταία της πνοή μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιουνίου 2001 στο νοσοκομείο St. Thomas του Λονδίνου, όπου ζούσε μαζί με την κόρη της Ισμήνη Καλλέργη. Ο τάφος της είναι στο κοιμητήριο του Πόρτσμουθ στη Νότια Αγγλία.

Η Μαρία Φωκά ήταν μία σπουδαία ηθοποιός και όσοι γνωρίζουν την ιστορία της, υπήρξε και μία φοβερή αγωνίστρια για τα “πιστεύω” και τα ιδανικά της.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Ο Έλληνας ηθοποιός που πέθανε πάνω στη σκηνή ενώ το κοινό τον αποθέωνε

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Πέθανε τόσο νέος αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ