Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου του 1927. Η περιοχή που έζησε ήταν η περιοχή του Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων. Ο ρόλος του στο Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν αρκετός για να τον θυμηθούν οι παλιοί και να τον μάθουμε οι νεότεροι. Είναι από τους καταξιωμένους ηθοποιούς, υπηρέτησε πολλά χρόνια την υποκριτικής και μάλιστα είναι από αυτούς που σπάει τα ρεκόρ συμμετοχής στον ελληνικό κινηματογράφο ως νέος αλλά και τα επόμενα χρόνια της ζωής του.
Αρχικά, ο Βελέντζας μεγάλωσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων και από μικρός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, και εργάστηκε ως διανομέας. Όταν είδε μια αγγελία στης Νόβακ Φιλμ στην οποία ζητούσαν ηθοποιό, αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σε ηλικία 21 ετών έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην πολεμική ταινία του Μαυρίκιου Νόβακ «Οχυρό 27» , η οποία είχε θέμα την αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών σε ένα οχυρό του Ρούπελ κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης.
Ο γνωστός ηθοποιός κατά το 1955 και έπειτα είχε ήδη σημειώσει επιτυχία με τις εξής ταινίες: “Τα αρραβωνιάσματα”, “Η καφετζού” και “Μαρία Πενταγιώτισσα”. Χαρακτηριστικά το 1963 πήρε μέρος σε 18 ταινίες, ανάμεσα τους και στην ταινία “Χτυποκάρδια στο Θρανίο”! Αν και έπαιξε μικρούς ρόλους εργαζόταν ανελλιπώς στον κινηματογράφο και δεν έμεινε ποτέ χωρίς δουλειά. Παράλληλα, πήρε μέρος σε πολλούς περιοδεύοντες θιάσους και συνεργάστηκε με τη Βέμπο, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Βουτσά και τον Χατζηχρήστο.
Ένας από τους πιο γνωστούς του όλους ήταν ο αδερφός της Άννας Ματζουράνη στην κωμωδία του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» που κυκλοφόρησε το 1978. Έπαιξε τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο και κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β’ ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον ρόλο του στην ταινία του Πατρίς Βιβανκό «Ζωή χαρισάμενη».
Δεν τελειώνει εκεί η πορεία και καριέρα του, καθώς από τη δεκαετία του ’60 που ξεκίνησε να παίζει συστηματικά στον ελληνικό κινηματογράφο έπαιξε συνολικά σε 209 ταινίες! Μάλιστα, πήρε μέρος και στις τηλεοπτικές σειρές που δημιουργήθηκαν στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης και χάρισε τη φωνή του στη θρυλική σειρά που προβλήθηκε το 1974 από την ΥΕΝΕΔ “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι”. Επίσης, ήταν “παρών” και στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης και έπαιξε στη σειρά του 1990 “Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης”.
Ακόμα, υπήρξε μια γυναίκα που την ερωτεύτηκε πολύ. Η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά ήταν η Αρτλανα, με την οποία και ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Τότε έπαιζε με τη Σοφία Βέμπο. Εκεί πίσω στα παρασκήνια, η μεγάλη τραγουδίστρια και ο σπουδαίος συνθέτης σύζυγός της Μίμης Τραϊφόρος του είχαν πει : «Γιώργο ετοιμάσου, εμείς θα σε παντρέψουμε». Κάτι που έγινε. Τότε μάλιστα ήταν και το γεγονός της χρονιάς, μια και από τον γάμο παρήλασε όλη η κοσμική Αθήνα. «Ξέρετε τι έκανε η Σοφία; Μόλις ο παπάς της έδωσε το δισκοπότηρο για να μεταλάβει, όπως γίνεται στους γάμους, ήπιε όλο το δισκοπότηρο. Και ο πάπας την κοίταζε σαστισμένος» είχε πει με δυνατό γέλιο.
Ένα χρόνο αργότερα, το 1966, γεννιέται ο μονάκριβος γιος του Θανάσης. Όταν το παιδί έγινε ενός έτους κι αφού εκείνος συμμετείχε σε δύο ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου, οι δύο ηθοποιοί δέθηκαν με κουμπαριά αφού το παιδί του λαού» βάφτισε τον Θανάση. «Ναι, νονός μου είναι ο Νίκος Ξανθόπουλος και το καυχιέμαι. Είναι σπουδαίος άνθρωπος. Μιλάμε σπάνια πλέον, γιατί έχει απομονωθεί στο κτήμα του στην Παιανία», είχε πει σε συνέντευξή του ο Θανάσης Βελέντζας.
Στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών φοίτησε ο αγαπημένος ηθοποιός η και το 1948 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, στο πολεμικό δράμα του Μαυρίκιου Νόβακ «Οχυρό 27». Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και στο θέατρο, με τον θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου, με το έργο του Μιχάλη Κουνελάκη «Η απαγωγή του Σμαράγδως».
Με το θίαστο Βέμπω-Αυλωνίτη, – Βασιλειάδου – Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά. έχει συνεργαστεί στο θέατρο και ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο, όπου έκλεισε την καριέρα του το 2011 με το έργο του Αντωνίου Μάτεσι «Βασιλικός», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
ΕλλάδαΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣStoriesΆλλος άνθρωπος η Λίτσα Διαμάντη: Η σπάνια δημόσια έξοδος της τραγουδίστριας και η αλλαγμένη της εμφάνιση
Από την άλλη, στον κινηματογράφο, χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του στην κωμωδία του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» (1978), όπου έκανε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού «Ο τσαρλατάνος» (1973) με το Θανάση Βέγγο να κάνει το Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του το μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας υποδύθηκε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έπαιξε πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία του Πατρίς Βιβανκό «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β’ ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη το 2010, στην ταινία του Τζώρτζη Αγαθονικιάδη «Πικρό Χιόνι».
Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας έχει ασχοληθεί ακόμη με το ντουμπλάρισμα και μεταγλώτιση φωνής σε πολλές ελληνικές ταινίες και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση («Μικρό σπίτι στο λιβάδι»). Επίσης, έκανε ένα σημαντικό πέρασμα από το ραδιόφωνο, ενώ συμμετείχε και στο σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας.
Ποιος δεν θυμάται τον μάγκα Μήτσο στην ταινία «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον χωροφύλακα στο φιλμ, «Ένας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, αλλά και τον γιατρό στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν; Είναι δεκάδες οι ρόλοι που τον καθιέρωσαν ως μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες ηθοποιών, του ελληνικού κινηματογράφου. «Είμαι ο τελευταίος της γενιάς του Θανάση Βέγγου. Ξέρετε, εμένα κολλητοί μου ήταν ο Βέγγος και ο Χατζηχρήστος. Με αυτούς λαχταρούσα να παίξω, ρίχναμε πολύ γέλιο. Ταιριάζαμε. Δουλέψαμε πολύ μαζί. Με τον Θανάση πήγαμε περιοδεία έξι φορές στην Αυστραλία», είχε πει χαμογελώντας σε συνέντευξή του.
Ο Γιώργος Βελέντζας πέθανε στην Αθήνα στις 20 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 87 ετών, ωστόσο πριν είχε δώσει μια συνέντευξη σε μεγάλη καθημερινή εφημερίδα έχοντας πει: «Μπήκα στο νοσοκομείο Σωτηρία για να κάνω μια επέμβαση αφαίρεσης υγρών από τους πνεύμονες, όμως στάθηκε αδύνατον»…
«Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επέμβουν λόγω ηλικίας – είναι 88 ετών- δεν θα κατάφερνε, να επιζήσει» είχε εξηγήσει ο γιος του, ο οποίος τον είχε κοντά του στο σπίτι προκειμένου να τον περιθάλψει!
Τέλος, ο Γιώργος Βελέντζας ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός. Μπήκε πιο αργά στον χώρο της ηθοποιίας αλλά το ταλέντο του ήταν εμφανές. Συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε τόσο νέος αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός
Νεκρός αγαπημένος ηθοποιός, γιος θρύλου – Όλοι έχουμε δει τις εμβληματικές ταινίες του