Η Γεωργία Βασιλειάδου θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Βέγγος. Με το χαρακτηριστικό της αυταρχικό παρουσιαστικό και τον δυναμισμό της, έχει ερμηνεύσει αξέχαστους ρόλους. Μαζί με την Ταϋγέτη Μπασούρη, είχαν δηλώσει ότι δεν ακολουθούσαν τα κλασικά καλλιτεχνικά πρότυπα ομορφιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά έγιναν διάσημες και αγαπητές στο κοινό. Οι περισσότεροι τη χαρακτηρίζουν ως την πιο “άσχημη” ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου. Έγινε γνωστή ως η “μαμή” και υποδύθηκε τη θρυλική Καλλιόπη Πάπα, αδερφή του Ορέστη Μακρή, στην ταινία “Η θεία από το Σικάγο”.
Η Γεωργία Βασιλειάδου υπήρξε ένας ζωντανός μύθος στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Το ταλέντο της φανερό, είχε εξαιρετικό χιούμορ και ήταν χαρισματική μίμος. Θα έχετε προσέξει ότι δεν έχει γυρίσει καμία ταινία σε νεαρή ηλικία, καθώς ξεκίνησε την καριέρα της στον κινηματογράφο μετά τα 40 της χρόνια.
Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε ήταν ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος τη συνάντησε στο καφενείο «Στέμμα» που βρισκόταν στην Ομόνοια και ήταν στέκι ηθοποιών, κυρίως δευτεραγωνιστών και ανέργων. Ο Σακελλάριος αναζητούσε μια καρατερίστα για τη μουσική παράσταση «Κορίτσια για Παντρειά» . Ο ρόλος ήταν μια κουτσομπόλα γειτόνισσα, όμως δεν είχε βρει καμία που να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του ρόλου. Όταν την είδε να κάθεται στο καφενείο κατάλαβε ότι είχε βρει αυτό που ήθελε. Την πλησίασε και τη ρώτησε αν θα ήθελε να παίξει στην παράστασή του. Αν και ήταν διστακτική, τελικά δέχτηκε και έκανε πάταγο μόλις ανέβηκε στο σανίδι.
Η Βασιλειάδου, που το πραγματικό της επίθετο ήταν Αθανασίου, γεννήθηκε το 1897 και μεγάλωσε στην Κυψέλη σε μια πολύτεκνη οικογένεια, καθώς είχε άλλα εννιά αδέρφια. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανή από πατέρα, ο οποίος ήταν αξιωματικός ιππικού και σκοτώθηκε από πτώση αλόγου. Για να επιβιώσει δούλευε σε μαγαζί με κορνίζες και έπαιζε αμισθί σε θεατρικές παραστάσεις.
Ακόμα,η Γεωργία Βασιλειάδου είναι αξιέπαινη για το πως έκανε στροφή στην καριέρα της. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σοπράνο στη Λυρική σκηνή και πήρε μέρος σε όπερες. Τη δεκαετία του ’20 ασχολήθηκε και με την υποκριτική, όμως δεν είχε αναλάβει κάποιο σημαντικό ρόλο μέχρι που γνωρίστηκε με τον Σακελλάριο. Από εκείνη τη στιγμή η καριέρα της απογειώθηκε. Ακολούθησαν οι ταινίες “Η καφετζού” ,”Η κυρά μας η μαμή”, “Θεία από το Σικάγο”, “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, “Η ωραία των Αθηνών”.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 είχε παίξει σε περισσότερες από 40 ταινίες και χαρακτηρίστηκε ως η ομορφότερη “άσχημη” του κινηματογράφου. Λέγεται ότι κάποτε ο Νίκος Τσιφόρος τη ρώτησε χιουμοριστικά: «Βρε Γεωργία το σκέφτηκες ποτέ να κάνεις πλαστική προσώπου;» Και η Βασιλειάδου του απάντησε: «Κι εσύ σκέφτηκες ότι τότε οι κωμωδίες σου θα πήγαιναν στράφι;».
LifestyleΓη της Ελιάς – Βασίλης Μίχας: Η καταγωγή από την Αλβανία, η κούκλα αδερφή του και η ομοιότητα με τη μητέρα τουΕλλάδαΣχολεία: Οι μέρες που κλείνουν για τα Χριστούγεννα – Πότε θα ανοίξουν το 2025
Το 1975 αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική, επειδή ήθελε να “φύγει με ζήτω και όχι με γιούχα”, όπως είχε πει. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε μια κόρη. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980, σε ηλικία 83 ετών.
Επομένως, πρόκειται για μια καταξιωμένη ηθοποιό που έχει αφήσει το σημάδι της στον ελληνικό κινηματογράφο. Χωρίς αυτή ο χώρος της υποκριτικής θα ήταν πολύ διαφορετικός. Έδωσε το δικό της στίγμα και μας μένει ακόμα αξέχαστη.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα