Η Φρόσω Κοκκόλα γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 6 Φεβρουαρίου 1912, αλλά καταγόταν από τα Κύθηρα. Ήταν κόρη των Μάρκου και της Μαρίας Κοκόλα, αλλά ως μικρή έμεινε ορφανή και έζησε για 13 χρόνια σε ορφανοτροφείο. Εκεί ξεκίνησε να παίζει σε θεατρικές παραστάσεις, και σε μία από αυτές της τύχης, ο Κάρολος Κουν την ανακάλυψε. Με μεγάλο ενθουσιασμό μιλούσε για εκείνον και την ευκαιρία που της έδωσε να παίξει στην “Λαϊκή Σκηνή” του. Το 1934, πρωταγωνίστησε στην “Ερωφίλη” του Χορτάτζη, παίζοντας τον ομώνυμο ρόλο δίπλα σε βασιλιά Παντελή Ζερβό και Πανάρετο Λυκούργο Καλλέργη και έζησε την χαρά της πρώτης της σκηνικής εμφάνισης.
Φρόσω Κοκκόλα: Τι δεν ξέραμε για την ηθοποιό
Δεν είναι γνωστές οι λαμπρές κριτικές που έγραψαν για εκείνη μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής. Μαζί με τον Κουν έπαιξε και στα έργα : «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ, «Άλκηστη» του Ευριπίδη, «Πλούτο» του Αριστοφάνη, «Κατά φαντασία ασθενή» του Μολιέρου, «Βυσινόκηπο» του Τσέχωφ.
Επίσης, πολλοί δεν γνωρίζουν Την στοργή και την αγάπη που της έδειξε η μεγάλη Μαρίκα Κοτοπούλη από το 1937 έως το 1941 που ήταν κοντά της. Στα πρώτα χρόνια της κατοχής η μεγάλη ηθοποιός είχε παραχωρήσει το καμαρίνι της στο θέατρο «Ρεξ» στην Φρόσω.
Εκεί κοιμόταν τα βράδια μετά την παράσταση για να αποφεύγει τα μπλόκα των Γερμανών στους δρόμους, μια και έμενε στην Λεωφόρο Συγγρού. Την φρόντιζε η Κοτοπούλη σαν παιδί της. Της έφερνε φαγητό, την σκέπαζε και μετά έφευγε από το θέατρο. Μαζί της στο «Ρεξ» και τι δεν έπαιξε: «Μάκβεθ», «Εκτο πάτωμα», «Δον Ζουάν», «Το μεράκι του άρχοντα», «Πολεμικές εικόνες», «Τιτάνικ βαλς», «Θερμή αγκαλιά», «Φρενίτιδα» κα.
ΕλλάδαΜόλις μαθεύτηκε: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη – Έφυγε σε ηλικία 74 ετώνΕλλάδαΑνείπωτη θλίψη! Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Φρόσω Κοκκόλα: Ο γάμος με τον Λαυρέντη Διανέλλο
Πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της υπήρξε το 1938. Ήταν μια καθοριστική χρονιά για αυτή και την καριέρα της Κοκόλα. Παντρεύεται τον ηθοποιό Λαυρέντη Διανέλλο – τον αγαπημένο «πατέρα» του Ελληνικού σινεμά. Τον είχε γνωρίσει τρία χρόνια πριν στον Κουν όταν μαζί έπαιζαν στον «Πλούτο». Μαζί έζησαν σαράντα τρία χρόνια και απέκτησαν την κόρη τους Μαρία. Για την Κοκόλα ο «Λαυρεντάκος» της ήταν ο αγαπημένος σύντροφος, ήταν ο καλός φίλος.. «Θα θελα να περνάγαμε τα στερνά μας χρόνια μαζί» σιγοψιθύρισε και ένα δάκρυ κύλισε στο χαραγμένο από το χρόνο πρόσωπο της…
Ο Λαυρέντης αρρώστησε το 1977 και η Κοκόλα έπρεπε να είναι κοντά του. Από την «κακιά αρρώστια» που τον βασάνισε έφυγε το 1978.Τον έφερε κοντά της στο νεκροταφείο της Ραφήνας.. Συνέχισε να μένει στο σπιτάκι που με κόπους έκτισαν μαζί.. «Κουράστηκα για να το φτιάξω», μας λέει. «Μέχρι τούβλα και λάσπη κουβάλησα! Ηθελα να ήταν τώρα κοντά μου ο Λαυρέντης.»
Απεβίωσε στις 13 Μαίου του 1999.
Τέλος, η Φρόσω Κοκκόλα αποτελεί μια σημαντική φιγούρα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς η καριέρα της ήταν λαμπρή και αναγνωρίστηκε για το χαρακτήρα και το ήθος της.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ο Έλληνας ηθοποιός που πέθανε πάνω στη σκηνή ενώ το κοινό τον αποθέωνε