ελίνα-χατζηδημητρίου-δεν-είμαι-η-π-64961

Ελίνα Χατζηδημητρίου: «Δεν είμαι η “πρώτη γυναίκα” αλλά ο “πρώτος άνθρωπος” που πήρε πτυχίο με 10 στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ »

Ανάγνωση: 8'

Πολύς κόσμος θα θυμάται ακόμα την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φοιτήτρια που αποφοίτησε με βαθμό δέκα από το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης το 2022, καθώς η πλειοψηφία των ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα ανέδειξε την πετυχημένη ιστορία της. Ωστόσο, οι δυνατότητές της στην επιστήμη που διάλεξε να σπουδάσει είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από νωρίς, καθώς όταν έδωσε πανελλήνιες πέρασε πρώτη στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Το επίτευγμά της αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη του πως το τμήμα, στο οποίο σπούδαζε, λειτουργεί ήδη από το μακρινό 1925.

Ελίνα Χατζηδημητρίου: “Δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι εμπνέω”

Αναρωτιέται κανείς αν η νεαρή απόφοιτη θα μπορούσε να προβλέψει τη φρενίτιδα που ακολούθησε με αφιερώματα και συνεντεύξεις στα ελληνικά ΜΜΕ, όταν ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές της στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η Ελίνα Χατζηδημητρίου έλαβε βαθμό πτυχίου δέκα (10) – το πρώτο 10 της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου σε όλα τα χρόνια λειτουργία της – και σε μία από αυτές τις συνεντεύξεις μίλησε για τα άτομα που την ενέπνευσαν και εκείνα που θέλει να εμπνεύσει η ίδια.

Επίσης, εξήγησε γιατί δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τοποθετήθηκε για τα έμφυλα στερεότυπα, που εμμέσως προάγονται μέσα από την επισήμανση ότι η αριστούχος… είναι γυναίκα. Ειδικά για αυτό το τελευταίο ζήτημα, η Ελίνα Χατζηδημητρίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Θα ήθελα αρχικά να επισημάνω πως είμαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ που πήρε πτυχίο με 10 και όχι η πρώτη γυναίκα». 

Έτσι απάντησε η νεαρή απόφοιτη στην ερώτηση σχετικά με το αν η επισήμανση πως είναι «η πρώτη γυναίκα» που αποφοίτησε με 10 στην ιστορία της ΣΘΕ του ΑΠΘ, την ενοχλεί ως διαχωρισμός ή την κάνει να αισθάνεται πως εμπνέει. Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας: «Το φύλο μου στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω ότι τονίστηκε επειδή το πλήθος των γυναικών που έχουν φοιτήσει στο Τμήμα Μαθηματικών από την ίδρυση της Σχολής είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό των αντρών, οπότε και η πιθανότητα να πετύχει γυναίκα μία τέτοια διάκριση ήταν εξ ορισμού μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη πιθανότητα για έναν άντρα. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, δεν είναι μία επισήμανση που με ενοχλεί».

Παράλληλα επισημαίνει πως «δεν θα ήθελα να πιστεύω ότι εμπνέω, καθώς θεωρώ το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να μην μπορούν να διαπρέψουν στις θετικές επιστήμες αναχρονιστικό, επειδή δεν έχουμε όλοι την δια άποψη επί του θέματος, εννοείται πως θα αισθανόμουν μεγάλη χαρά και τιμή αν μπορούσα να εμπνεύσω νέα κορίτσια να πιστέψουν στον εαυτό τους και να κυνηγήσουν το πάθος τους στις θετικές επιστήμες».

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Η στροφή στα μαθηματικά και το “ευχαριστώ” στους σχολικούς καθηγητές

Ήδη από τα τελευταία της σχολικά χρόνια ξεκίνησε να ασχολείται περισσότερο με τα μαθηματικά. Φαίνεται να μην τα προτιμούσε μέχρι το Λύκειο, αλλά μετά την Β’ τάξη του Λυκείου, άρχισε να τα μελετά πιο συστηματικά και με μεγαλύτερο ζήλο σε σχέση με τα υπόλοιπα μαθήματα.

Όπως διηγείται η ίδια: «Θα έλεγα ότι ανακάλυψα το πάθος μου αυτό στο σχολείο, τόσο μέσα από προσωπική προσπάθεια και ενασχόληση με το αντικείμενο, όσο και με τη βοήθεια των καθηγητών μου, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ πολύ. Στο οικογενειακό μου περιβάλλον δεν είχα κάποιον που να ασχολείται καθαρά με τα μαθηματικά. Οι γονείς μου τα χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για τη δουλειά τους, αλλά τίποτα περισσότερο». Στις Πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα των μαθηματικών έγραψε 19,3.

Η Ελίνα Χατζηδημητρίου έχει μιλήσει και για το λόγο που επέλεξε τελικά να σπουδάσει τη μαθηματική επιστήμη: «Την τελική απόφαση να σπουδάσω στο τμήμα Μαθηματικών την πήρα στην Γ’ Λυκείου. Μέχρι τότε ήμουν ανάμεσα στο Μαθηματικό και στην Πληροφορική. Μεταξύ των δύο επέλεξα τελικά το Μαθηματικό, επειδή θεώρησα πως θα αποκτούσα ευρύτερο φάσμα γνώσεων και πολύ δυνατές θεωρητικές βάσεις, έτσι ώστε αν στο μέλλον ήθελα να ασχοληθώ και με την Πληροφορική, να μπορούσα άνετα να το κάνω».

Φυσικά, η ίδια αναγνωρίζει πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνονταν χωρίς την αναγκαία συμβολή και στήριξη των εκπαιδευτικών που δίδασκαν το σχετικό μάθημα στο σχολείο της και για αυτό τον λόγο τους ευχαριστεί: «Μπορώ να πω πως ήταν εκείνοι που με ενέπνευσαν να ασχοληθώ με το αντικείμενο και να επιλέξω τελικά να σπουδάσω Μαθηματικά. Επιπλέον, μου έδωσαν τις κατάλληλες βάσεις για να μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου, επομένως πιστεύω πως είναι δίκαιο να λέω ότι ένα κομμάτι της επιτυχίας μου οφείλεται σε αυτούς και ότι τους είμαι ευγνώμων».

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Πιο δύσκολες οι εξετάσεις στην καραντίνα

Η νεαρή απόφοιτη παραδέχεται πως κατά τη διάρκεια των σπουδών δυσκολεύτηκε περισσότερο μόνο κατά την περίοδο του κορονοϊου, όταν ήταν κλειστές οι σχολές: «Έχω πάρει 43 10άρια. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μάθημα που να με δυσκόλεψε περισσότερο από τα άλλα. Ωστόσο, μπορώ να πω με σιγουριά πως τα πιο δύσκολα 10άρια που πήρα ήταν στα μαθήματα που έδωσα τον καιρό της καραντίνας, με τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Ίσως πολλοί να πίστευαν το αντίθετο, όμως πραγματικά εκείνη την περίοδο και η δυσκολία των θεμάτων ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με αυτή των διά ζώσης εξετάσεων, αλλά και η κακή ψυχολογία μου με εμπόδιζε να ασχοληθώ με τη μελέτη μου όσο άλλοτε συνήθιζα».

Ελίνα Χατζηδημητρίου: Η στήριξη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο

Η ίδια αναδεικνύει το γεγονός πως το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πανεπιστημιακά ιδρύματα άλλων χωρών. Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι τα εφόδια που της έδωσε το ΑΠΘ είναι εφάμιλλα εκείνων που θα της προσέφερε οποιοδήποτε μεγάλο πανεπιστημίου στο εξωτερικό, κάτι που προκύπτει και από τα σχέδια της για μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βασιζόμενη σε γνώμες συμφοιτητών μου που συνέχισαν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, πιστεύω πως το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ διαθέτει πολύ δυνατό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, που θα μπορούσε ίσως να ανταγωνιστεί ακόμα και άλλα μεγάλα πανεπιστήμια». Σύμφωνα με το μέχρι τώρα δείγμα γραφής της, δεν είναι απίθανο να ξανασυζητηθεί το όνομα της Ελίνας Χατζηδημητρίου και με την πρόοδό της στην επιστήμη της να κάνει ξανά την ελληνική κοινωνία περήφανη για τη νεολαία της. 

Πρόκειται για μια αξιέπαινη γυναίκα και έναν αξιόλογο άνθρωπο. Είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Αλεξάνδρα Χοροζίδου – Τσανακτσίδου: Η μαμά 9 παιδιών που πήρε το πτυχίο της με άριστα από το ΑΠΘ

«Είμαι ο “πρώτος άνθρωπος” στην ιστορία της ΣΘΕ που πήρε πτυχίο με 10 κι όχι η “πρώτη γυναίκα”», Ελίνα Χατζηδημητρίου

Παράδειγμα προς μίμηση: Η Ειρήνη, η Τσιγγάνα που διαβάζοντας με τον φακό στα χέρια, τελείωσε την Πάντειο και άλλαξε τη ζωή της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ