Ο Δήμος Σταρένιος ήταν γνωστός ηθοποιός της γενιάς του που υπηρέτησε το χώρο του θεάματος. Είχε στιγματιστεί από τη Χούντα αλλά κατάφερε να διαγράψει σημαντική πορεία στο χώρο της υποκριτικής. Ήταν ένας από τους δευτεραγωνιστές αν και κάποιες φορές πήρε και πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έτσι, ο κόσμος τον έμαθε σαν χαφιέ και καταδότη.
Δήμος Σταρένιος: Οι ρόλοι, τα παιδικά χρόνια και ο πυροβολισμός πάνω στη σκηνή
Ο γνωστός ηθοποιός, υπήρξε ο «καταδότης» και «φίλος των Γερμανών» της τηλεόρασης. Το παράδοξο είναι ότι στην πραγματική ζωή ήταν Κομμουνιστής και στιγματισμένος από την Χούντα. Μπορεί να μην είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους, όμως οι περισσότεροι τον έμαθαν σαν τον χαφιέ των Γερμανών.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος Σταρένιος γεννήθηκε στο Κάιρο και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αίγυπτο. Παρόλο που η οικογένεια του ήταν ευκατάστατη στην Αίγυπτο, στην Αθήνα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο ηθοποιός κατάφερνε με το ζόρι να εξασφαλίζει λίγο φαγητό. Ένα βράδυ, ενώ βρισκόταν στη σκηνή και ερμήνευε το ρόλο του στην παράσταση, «Απόψε θα γελάσουμε», η πείνα τον νίκησε.
Σύμφωνα με το σενάριο, ο Σταρένιος έπρεπε να σκοτώσει την αδελφή του, ως τιμωρία επειδή παραστράτησε.Εκείνη με την πονηριά της κατάφερνε να τον πείσει να δέσει τα μάτια του για να μη την δει να πέφτει κάτω λαβωμένη θανάσιμα και τελικά κατάφερνε να του γλιτώσει.Οι δύο ηθοποιοί είχαν πάρει τη θέση τους σκηνή, αλλά μετά τον θεατρικό πυροβολισμό, ο Σταρένιος κατέρρευσε.Σωριάστηκε στη σκηνή επειδή ήταν τόσο πεινασμένος, που οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν.Το κοινό πίστεψε πως όσα εκτυλίσσονταν ήταν μέρος του σεναρίου, καθώς το έργο ήταν κωμωδία και ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου τον συνέφεραν και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε κανονικά στο θέατρο. Η πείνα του όμως ήταν η ίδια.
Δήμος Σταρένιος: Ο κομμουνισμός από τη ρομαντική του πλευρά
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ποιητή Γιάννη Βαρβέρη με τον οποίο ο Δήμος Σταρένιος είχε συγγενική σχέση, ο ηθοποιός ήταν ένας ρομαντικός κομμουνιστής. Είχε αδυναμία στην αριστερά και δεν μπορούσε να δεχτεί τον εσωτερικό διαχωρισμό της σε ΚΚ εσωτερικού και ΚΚΕ. Έτσι όταν πούλαγαν κουπόνια δεν έκανε διακρίσεις. Βοηθούσε πάντα και τις δύο ομάδες της αριστεράς, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα συμφωνήσουν και θα ενωθούν. Τα πολιτικά πιστεύω του ηθοποιού δεν ήταν κρυφά. Έτσι την περίοδο της χούντας η συμμετοχή του σε κρατικές κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου, ήταν απαγορευμένες.Ο Σταρένιος ήταν τόσο «στιγματισμένος» από τη χούντα που δεν επιτρεπόταν ούτε η αναφορά του ονόματος του.
LifestyleΈκτακτo: Θρήνος – Νεkρός σε τροχαίο γνωστός Έλληνας τραγουδιστήςGossipΕπιτέλους μαθεύτηκε: Γι’αυτό έφυγαν από τη «Γη της Ελιάς» Αφροδίτη Λιάντου και Αλέξανδρος Σκουρλέτης
Δήμος Σταρένιος: Τα τελευταία χρόνια του και ο γάμος του
Τέλος, όταν ο Φρέντυ Γερμανός κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής του αναφέρθηκε τυχαία στον ηθοποιό, η λογοκρισία έκοψε τη φωνή του. Η τεχνολογία δεν επέτρεπε να κοπεί η εικόνα και τα σαίνια βρήκαν την εξής λύση: κατά την προβολή της εκπομπής, φαίνεται ο δημοσιογράφος να προφέρει το όνομα του Σταρένιου, αλλά δεν ακούγεται. Ο Δήμος Σταρένιος εμφανίστηκε σε 66 ελληνικές παραγωγές και λόγω του ότι μιλούσε πολλές γλώσσες, συμμετείχε και σε αρκετές ξένες.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 γνώρισε τη Νίνα Βαρβέρη με την οποία παντρεύτηκε και έμεινε μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1983. Η κορυφαία του ερμηνεία ήταν στη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», το 1975, στον ρόλο του Γερό-Λαδά, δηλαδή του «τσιγκούνη».
Δήμος Σταρένιος: Το τέλος του
Ο Δήμος Σταρένιος έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου του 1909.
Ο Δήμος Σταρένιος ήταν ένας ηθοποιός που υποδύθηκε κατά κύριο λόγο δεύτερους ρόλους. Έχει πλούσιο βιογραφικό και έγινε γνωστός για το ταλέντο του και τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ο Έλληνας ηθοποιός που πέθανε πάνω στη σκηνή ενώ το κοινό τον αποθέωνε