Ο Δημήτρης Βαρτζιώτης είναι ένας Έλληνας λαμπρός επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό. Τη δεκαετία του ‘70 σπούδασε στην αεροναυπηγική, αργότερα ίδρυσε την TWT Science & Innovation το 1986 και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Γερμανία. Έτσι, το 1994 στη πατρίδα του, τον Κατσικά Ιωαννίνων. Η τεχνολογία, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, του επιτρέπει να διευθύνει από απόσταση μια τεράστια επιχείρηση-κλειδί για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία αυτή έχει σχέση με την εξέλιξη της ψηφιακής υπόστασης των αυτοκινήτων.
Η εργασία του
Η κύρια εργασία του στην νεότερη από τις δύο εταιρείες του, τη ΝΙΚΙ Information Technologies / Digital Engineering με έδρα τα Ιωάννινα, είναι να οδηγεί ένα«jet τεχνολογίας» όπου το Information Technologies και το Engineering πρέπει να συντρέχουν και να συναγωνίζονται.
Σε αυτό το άρμα της τεχνολογικής αιχμής πρέπει να διαχειρίζεται τις εξαιρετικές γνώσεις των συνεργατών του, τις ιδέες, τα όνειρα και τους εγωισμούς τους, αλλά και τους μεγάλους πελάτες του όπως είναι οι Mercedes-Benz, BMW, Audi, Porsche, European Space Agency (ESA), Bosch, Samsung και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Το κεντρικό θέμα των εργασιών τους είναι το Digital Simulation, δηλαδή η ανάπτυξη των οχημάτων σε ψηφιακή μορφή πριν περάσουν στην παραγωγή. Για παράδειγμα, η ευστάθεια ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου, η αεροδυναμική του, η θερμοδυναμική του, τα συστήματα πληροφορικής, το machine learning, η τεχνητή νοημοσύνη και ο συνδυασμός αυτών των προβλημάτων, πρέπει να επιλύονται ψηφιακά, πριν την πραγματοποίησή τους. Είναι η νέα ψηφιακή επιστήμη και τεχνολογία.
Στα επιτεύγματα των δραστηριοτήτων του Δημήτρη Βαρτζιώτη είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή εξωτερική αεροδυναμική, που εφάρμοσε πρώτη η Mercedes-Benz και μετέπειτα υιοθέτησαν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και η προσομοίωση ροής αέρα που εφάρμοσε για το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος, το Α380 της Airbus. Στην Ελλάδα, ήταν ο διευθυντής ανάπτυξης του πρωτότυπου ελληνικού αυτοκινήτου «Aletis» από την ΕΛΒΟ, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Pininfarina, και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου ΙΑΑ 2001 στη Φρανκφούρτη.
Έργο Roadscanner
To 2012 αρχίζει να επεξεργάζεται, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το έργο Roadscanner, για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός οχήματος με ειδικό εξοπλισμό που θα «σκανάρει» και θα χαρτογραφεί ψηφιακά κάθε μέτρο εθνικού και επαρχιακού ελληνικού δρόμου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικής πλοήγησης «Galileo», το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του το 2016, και είναι το αντίπαλο δέος του αμερικανικού GPS.
Η ανάγκη για τη δημιουργία αυτού του σύνθετου συστήματος αρωγής προς τους οδηγούς προέκυψε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας e-Safety, που εγκαινιάστηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως έχει διαπιστωθεί, ένας βασικός λόγος πρόκλησης ατυχήματος είναι η ύπαρξη «μελανών σημείων» στο οδικό δίκτυο. Συχνό παράδειγμα, ο συνδυασμός κακής ορατότητας σε διασταύρωση επαρχιακού δρόμου και μειωμένης πρόσφυσης λόγω καιρικών συνθηκών ή και ποιότητας οδοστρώματος, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.
Η νέα γενιά ψηφιακών χαρτών αποβλέπει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Στον Κατσικά δημιουργήθηκε ένα όχημα – πρότυπο, ώστε στη συνέχεια οι αυτοκινητοβιομηχανίες να το χρησιμοποιήσουν ως μοντέλο και να το προσαρμόσουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δικών τους μοντέλων. Για τη δημιουργία των εμπλουτισμένων οδικών χαρτών, το όχημα – πρότυπο θα αξιοποιούσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Δορυφορικής Πλοήγησης «Galileo», συνδυάζοντάς το με τα υπάρχοντα GPS, καθώς και με προηγμένο δίκτυο αισθητήρων εδάφους.
Στη Γερμανία, στην TWT Science & Innovation, απασχολούνται περίπου 350 μόνιμοι επιστημονικοί συνεργάτες από τους τομείς της Μηχανολογίας, της Αεροναυπηγικής, της Πληροφορικής, των Μαθηματικών, της Φυσικής αλλά και άλλων επιστημών όπως του ανθρωπισμού. Από αυτούς οι μισοί είναι Διδάκτορες και οι άλλοι Μεταπτυχιακοί. Είναι όλοι τους η αιχμή του δόρατος της γερμανικής γνώσης και της πρωτοπορίας στην τεχνολογική καινοτομία.
Στα Γιάννενα, στη ΝΙΚΙ Digital Engineering, απασχολούνται περίπου 20 επιστήμονες της ίδιας κατηγορίας. Όλοι τους επιλύουν δύσκολα τεχνολογικά προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι απλησίαστα για πολλούς άλλους.
Όσα είπε ο Δημήτρης Βαρτζιώτης
Ο Δημήτρης Βαρτζιώτης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Στην εποχή μας βιώνουμε ένα καινοτομικό άλμα. Όλα στο άμεσο μέλλον θα είναι μία πληροφορία, το ψηφιακό όχημα και το ψηφιακό εργοστάσιο θα προγραμματίζονται ψηφιακά πριν γίνουν πραγματικότητα. Οι ψηφιακές προσομοιώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέοι υπολογιστές θα είναι στο τέλος ένα τεράστιο σύνολο αριθμών 0,1».
LifestyleΈκτακτo: Θρήνος – Νεkρός σε τροχαίο γνωστός Έλληνας τραγουδιστήςGossipΕπιτέλους μαθεύτηκε: Γι’αυτό έφυγαν από τη «Γη της Ελιάς» Αφροδίτη Λιάντου και Αλέξανδρος Σκουρλέτης
«Θα δούμε επίσης, σύντομα, αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς οδηγούς. Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα από τα κεντρικά τεχνολογικά θέματα της εταιρείας μας. Θα βιώσουμε όμορφες εκπλήξεις, που θα διευκολύνουν τη ζωή του ανθρώπου», συμπληρώνει.
Η μέθοδος «GETMe» του κ. Βαρτζιώτη, δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο CRC με τίτλο «The GETMe Mesh Smoothing Framework». Αφορά στον υπολογισμό ευστάθειας, αντοχής, δυναμικής, αεροδυναμικής οχημάτων και αεροπλάνων. Επίσης, εφαρμόζεται στον μεγάλο κλάδο του Computer Graphics.
Μαθηματικός, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και φιλόσοφος, ο Δημήτρης Βαρτζιώτης έχει κατορθώσει να δημιουργήσει στον Κατσικά Ιωαννίνων μια «μίνι Silicon Valley». Παράλληλα, ερευνά στην επιστημονική τεχνολογία, στα θεωρητικά Μαθηματικά και δημοσιεύει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά εκδοτικών οίκων όπως Elsevier και Springer. Είναι επίσημος κριτής της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας (zbMATH) και της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας (AMS).
Η εταιρεία του TWT GmbH ανακηρύχθηκε για το 2013 – 2014 πρώτη στη συνολική αξιολόγηση και στην καινοτομία μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η παγγερμανική έρευνα διενεργήθηκε από τις εταιρείες Corporate Research Foundation, Α.Τ. Kaerney και το περιοδικό «Κarriere», οι οποίες μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις στελεχών και συνεργατών των 38 εταιρειών, τις αξιολόγησαν με βάση πέντε κύρια κριτήρια: Αποδοχές, δυνατότητα απασχόλησης και ανέλιξης, εργασιακό περιβάλλον, καινοτομία και διεθνή χαρακτήρα. Η ελληνική εταιρεία κατατάχθηκε άνω του μέσου όρου και στις πέντε κατηγορίες.
Η προσέγγιση του Δημήτρη Βαρτζιώτη για τα μεγάλα ερωτήματα της τεχνολογικής εξέλιξης αλλά και της φιλοσοφικής αναζήτησης, τον κατατάσσει στις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής μας.
Τέλος, βλέπουμε πως ο Δημήτρης Βαρτζιώτης είναι καταξιωμένος στο χώρο του. Έχει καταφέρει πολλά και είναι λαμπρό παράδειγμα για όλους.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Αδιανόητη τραγωδία: 32χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της
Αμαλιάδα: Η Ειρήνη Μουρτζούκου το παραδέχτηκε – «Γνώρισα την Πισπιρίγκου σε..»