Οι ρίζες του εθίμου
Το αρνί, το κατσίκι και το κοκορέτσι είναι από τα φαγητά, που δεν λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένα με παραδοσιακές συνταγές της Ελλάδας. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τον λόγο που το σούβλισμα, έχει επικρατήσει ως μέθοδος παρασκευής αυτών των πασχαλινών εδεσμάτων.
Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα;
Το σούβλισμα του αρνιού είναι ένα αμφιλεγόμενο έθιμο. Πολλοί το θεωρούν βάρβαρο, ενώ κάποιοι άλλοι μένουν πιστοί στην παράδοση της πασχαλινής κρεατοφαγίας. Πώς έχει όμως συνδεθεί το σούβλισμα του αρνιού με το Πάσχα;
Το αρνί και το εβραϊκό Πάσχα
Το έθιμο του σουβλίσματος του αρνιού, προέρχεται από το εβραϊκό Πάσχα και σχετίζεται με την έξοδο τους από την Αίγυπτο. Το βράδυ της Εξόδου, κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία του λαού. Με το αίμα του, έβαψαν τις πόρτες των σπιτιών τους. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, συνοδεύοντας το με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Την έξοδό τους από την Αίγυπτο, οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν (μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου). Την ονομάζουν Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ) που σημαίνει πέρασμα, διάβαση, γιατί με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας, πέρασαν από τη σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία. Η γιορτή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων, διαρκεί οκτώ μέρες.
LifestyleΌλο το διαδίκτυο δάκρυσε με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: Αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Ήμελλο με 3 φράσεις και συγκίνησε τους πάντεςLifestyleΌλοι χειροκροτούν τον Λάκη Λαζόπουλο: Είπε με το «γάντι» όσα κανείς δεν τόλμησε για τη Ζήνα Κουτσελίνη
Γιατί σουβλίζουμε αρνί στην Ελλάδα – Οι ρίζες του εθίμου
Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, 40 ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.
Στη χριστιανική λατρεία, το Πάσχα μεταφέρθηκε λίγες ημέρες μετά, για να γιορτάζεται την πρώτη, ημερολογιακή Κυριακή, μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Kυρίως για να υπάρχει αλληλουχία με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού. Απέκτησε, βέβαια, και άλλο συμβολισμό. Πλέον δείχνει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή και από τη λύπη στη χαρά. Στο χριστιανικό Πάσχα, το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Έτσι την ημέρα του Πάσχα, οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα, που συμβολίζει τον Χριστό.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά λέγοντας ότι ο Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν, το σούβλισμα του αρνιού γινόταν στη Ρούμελη και στην Πελοπόννησο. Σήμερα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Ο Σασμός αποχαιρετά τον αστυνομικό Αντώνη – «Αδελφέ μου καλό σου ταξίδι….σου χρωστώ ένα τάβλι»
Κώστας Πάσσαρης: Πώς είναι σήμερα και με τι ασχολείται – Αυτή είναι η εικόνα του διαβόητου κακoποiοu