τραγωδία-στη-θεσσαλονίκη-νεκρό-κοριτ-156373

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό κοριτσάκι 2,5 ετών!

Ανάγνωση: 7'

Ανείπωτη τραγωδία στην Θεσσαλονίκη με ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών που έχασε την ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μεταδίδει το thestival, το μικρό παιδάκι νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης και από εκεί κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Ιπποκράτειο, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες 15 ημέρες και συγκεκριμένα έως και χθες, Σάββατο, οπότε και κατέληξε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοριτσάκι είχε νοσήσει από παρβοϊό, ο οποίος του προκάλεσε μυοκαρδίτιδα. Το κορίτσι φέρεται να είχε βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, καθώς αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το κοριτσάκι δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.

Παρβοϊός: Τι είναι και πώς κολλάει

Οι περισσότεροι παρβοϊοί μολύνουν ζώα, όπως γάτες και σκύλους και όχι ανθρώπους. Αλλά ο παρβοϊός Β19 (Parvovirus Β19) μολύνει αποκλειστικά και μόνο ανθρώπους. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα διεθνώς, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται και ο ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, μετά τον θάνατο ενός παιδιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνολικά 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε βρεφονηπιακό σταθμό παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα

Αίμα ή προϊόντα αίματος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πυρετός

Πονοκέφαλος

Βήχας

Πονόλαιμος

Εξανθήματα

Πόνος στις αρθρώσεις

Το «κόκκινο μάγουλο»

Όπως προαναφέραμε το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι πιο συχνό στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Εάν έχετε λοίμωξη από παρβοϊό Β19, μπορεί να εμφανίσετε ένα δεύτερο εξάνθημα λίγες μέρες αργότερα στο στήθος, την πλάτη, τους γλουτούς ή τα χέρια και τα πόδια σας. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες, αλλά μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του CDC, που παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για τον ιό.

Πόνος ή πρήξιμο στις αρθρώσεις

Εάν έχετε λοίμωξη από παρβοϊό Β19, μπορεί επίσης να αναπτύξετε πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις σας. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο πολυαρθροπάθειας. Είναι πιο συχνό στους ενήλικες παρά στα παιδιά και μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά στις γυναίκες. Μερικοί ενήλικες με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλώσουν μόνο πόνο στις αρθρώσεις, συνήθως στα χέρια, τα πόδια ή τα γόνατα, και όχι άλλα συμπτώματα. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο. Συνήθως υποχωρεί χωρίς να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα.

Οι επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19, σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Εγκυμοσύνη

Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως:

– Λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου

– Μεταμόσχευση οργάνου

– HIV λοίμωξη

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον παρβοϊό Β19 λαμβάνοντας καθημερινά προληπτικά μέτρα όπως:

Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό

Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας

Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα

Μείνετε σπίτι όταν είστε άρρωστοι

Οι λοιμώξεις από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπιες και θα υποχωρήσουν από μόνες τους. Τα παιδιά και οι ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς συνήθως αναρρώνουν πλήρως. Ωστόσο είναι σημαντικά όταν υπάρχουν συμπτώματα να επισκέπτεστε γιατρό για να καθορίσει εάν απαιτείται πρόσθετη κλινική αντιμετώπιση.

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Παναγία Ελεούσα: Το «μυστικό» παρεκκλήσι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τη θαυματουργή εικόνα και τη σπάνια επιγραφή

Τέλος τα ανέκδοτα: Ανοίγει επιτέλους το μετρό της Θεσσαλονίκης

«Σαν κάποιος να χτυπά μέσα από τη γη»: Περίεργος και δυνατός ήχος τρομοκρατεί τους κατοίκους στη Θεσσαλονίκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ