Η κηδεία του Ντίνου Καρύδη που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου πρόκειται να τελεστεί σε λίγη ώρα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών με τα τελευταία χρόνια να αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας. Η κηδεία του Ντίνου Καρύδη είναι προγραμματισμένη για τις 13.30 και στο Κοιμητήριο Ζωγράφου και ήδη στεφάνια από φίλους και συγγενείς έχουν αρχίσει να φτάνουν στο σημείο.
Το στεφάνι της κόρης του, Σμαράγδας Καρύδη, γράφει: «Στον μπαμπάκα μου. Η κόρη σου, Μπούμπα».
Δείτε ακόμη
Ο Ντίνος Καρύδης την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό πως άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 85 ετών, δίνοντας μία πολύ γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η σύζυγός του και η κόρη του, Σμαράγδα, που ήταν η μόνη του παρηγοριά όσο ήταν στη ζωή, όπως δήλωνε συνέχεια και μέσα από τα social media του, έχουν βυθιστεί στο πένθος και σήμερα, 17/9 θα τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία
Από την πρώτη στιγμή που βγήκε η είδηση στο φως της δημοσιότητας ο κόσμος έφερνε στη μνήμη του τις όμορφες συνεντεύξεις του, τις εξομολογήσεις του. Αυτό έδωσε την αφορμή στον δημοσιογράφο της Espresso, Νίκο Νικόλιζα, να αποκαλύψει την τελευταία τους συζήτηση, η οποία έμελλε να είναι προφητική για τον θάνατό του – δείτε εδώ πώς τον αποχαιρέτησε η κόρη του.
Τα προφητικά λόγια του Ντίνου Καρύδη για τον θάνατό του
Ο ρεπόρτερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, του είχε τηλεφωνήσει τον περασμένο Μάιο για να συζητήσει μαζί του εάν θα τον ενδιέφερε να συμμετέχει στο remake της ταινίας “Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”. Η πρώτη του αντίδραση ήταν πολύ θετική, όμως το επόμενο τηλεφώνημα δεν έληξε με το ίδιο ευχάριστο κλίμα.
Ενώ η ανακοίνωση για το remake είχε γίνει ήδη στην εκπομπή του STAR, Αλήθειες με τη Ζήνα, όταν ο δημοσιογράφος κάλεσε τον σπουδαίο ηθοποιό για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό, άκουσε τα παρακάτω λόγια από το στόμα του, που τον στιγμάτισαν:
«Άκου αγόρι μου. Το ξανασκέφτηκα. Ο Ντίνος δυστυχώς δεν μπορεί πια. Με πονάνε τα κόκαλα, με δυσκολία σηκώνομαι από το κρεβάτι. Νικόλα τελειώνω. Πάνε πια αυτά».
Ήταν άνθρωπος με α κεφαλαίο, γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο παραπάνω χρόνο για να μάθει για τη ζωή και το παρελθόν του…
Αν και έγινε ηθοποιός κατά… τύχη, τελικά κατάφερε να κάνει μια καριέρα τεράστια, με συνεργασίες που περιλαμβάνουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και πολλά ακόμα «βαριά» ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου.
Το ξεκίνημα της ζωής του Ντίνου Καρύδη ήταν ταπεινό και σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί όλα όσα θα επακολουθούσαν. Γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά στις ανηφόρες του Γκύζη, το 1938, από μια πολύ φτωχή οικογένεια. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί σε συνεντεύξεις του τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αλλά και τη μεγάλη αγάπη που εισέπραξε από τους γονείς του:
«Οι γονείς μου, δύο ορφανά παιδιά, μπορεί να μην είχαν να μου προσφέρουν υλικά αγαθά, μου προσέφεραν όμως το δώρο της αξιοπρέπειας και με έμαθαν να θέτω την αγάπη ως κυρίαρχο παίκτη στο παιχνίδι της ζωής. Θυμάμαι ότι το πρώτο δώρο που μου έφερε ο πατέρας μου ήταν ένα κομμάτι ψωμί με βούτυρο και ότι γεμάτος έκπληξη γύρισα και του είπα “Δικό μου είναι όλο αυτό;”. Θυμάμαι ακόμη ότι στην Α’ Δημοτικού είχα ερωτευτεί ένα κοριτσάκι, τη Στέλλα, μόνο και μόνο επειδή φορούσε… λουστρίνια. Θυμάμαι ότι είχα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη να μου φέρει ένα ποδήλατο που δεν μου έφερε ποτέ», είχε πει τότε.
Ο ηθοποιός πάντα έλεγε την αλήθεια του και δεν δίσταζε ποτέ να παραδεχτεί τον τρόπο που όλα αυτά τα βιώματα της ανέχειας τον είχαν σημαδέψει.
«Μεγάλωσα σ’ ένα κοτέτσι, με τον φόβο του σπιτονοικοκύρη που ερχόταν να ζητήσει το νοίκι και δεν είχαμε να τον πληρώσουμε. Μέναμε σε ένα απάνθρωπο δωμάτιο 2×3, που είχε χώμα κάτω αντί για πάτωμα και όταν έβρεχε, βγαίναμε έξω για να μη βραχούμε επειδή έσταζε το χαρτόνι που είχαμε για στέγη. Φοβάμαι την πείνα. Ζούσα από παιδί με αυτή τη φοβία και την κουβαλάω. Η μάνα μου μ’ έσερνε από συσσίτιο σε συσσίτιο και, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, αυτά τα βιώματα δεν μπορώ να τα ξεπεράσω. Ο φόβος της πείνας έρχεται ακόμη συνέχεια σαν εφιάλτης. Γι’ αυτό δεν τόλμησα να κυνηγήσω μεγαλύτερα πράγματα στην καριέρα μου και βολευόμουν πάντα με ψίχουλα και έλεγα να μην τα χάσω κι αυτά», είχε αποκαλύψει ο Ντίνος Καρύδης.
LifestyleΒρέθηκε πτώμα σε αποσύνθεση κοντά στα ΚΤΕΛ: Είναι αυτoς που έψαχναν όλοιΕλλάδαΑυτές είναι οι 11 πόλεις που θα δουν χιόνι από το βράδυ της Κυριακής – Ποιες θα «πνιγούν» από τον χιονιά
Η καριέρα στην υποκριτική
Το υποκριτικό ταλέντο του Ντίνου Καρύδη άρχισε να ξεδιπλώνεται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ένας φίλος του τού πρότεινε να παίξει στον κινηματογράφο ως κομπάρσος, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα επιπλέον χαρτζιλίκι.
«Αυτό που με έπεισε να πάω να γίνω κομπάρσος ήταν το ότι ο φίλος μου μού είπε ότι στα διαλείμματα προσέφεραν και δωρεάν φαγητό. Για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση να φάω και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο πήγα», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Μια από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε στην αρχή της καριέρας του ήταν η «Αλίκη στο Ναυτικό», όπου και βρέθηκε στο πλευρό της μεγαλύτερης εθνικής μας σταρ, της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Τον επόμενο μόλις χρόνο, ο σεμνός αλλά ταλαντούχος Ντίνος κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ο οποίος πρότεινε στον Αλέκο Σακελλάριο να τον πάρει στη δραματική σχολή και μάλιστα με μειωμένα δίδακτρα.
«Το ότι έγινα ηθοποιός το οφείλω στον Λάμπρο Κωνσταντάρα ο οποίος κάτι είδε σε μένα. Με πήγε στον Σακελλάριο και του είπε να με πάρει στη δραματική σχολή σχεδόν δωρεάν», έχει επαναλάβει πολλές φορές στις συνεντεύξεις του, καθώς εάν μπορούμε να πούμε ένα πράγμα για τον Ντίνο Καρύδη, είναι πως ποτέ δεν ξέχασε τους ανθρώπους που τον βοήθησαν.
Η συναναστροφή του με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, τον «μεταμόρφωσαν» από ένα φτωχόπαιδο σε έναν καλλιεργημένο ενήλικα, που διάβαζε Ντοστογιέφσκι και Καζαντζάκη. Σύντομα, είχε ολοκληρώσει τις υποκριτικές του σπουδές με άριστα και έκανε το ντεμπούτο του στην θεατρική παράσταση «Το Σαλιγκάρι».
Το ταλέντο του δε μπορούσε να κρυφτεί και γρήγορα ο Ντίνος Καρύδης άρχισε να συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους θιάσους της τότε θεατρικής Αθήνας, ενώ λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή του στην μεγάλη και την μικρή οθόνη.
«Για δύο πράγματα έχω μετανιώσει στη ζωή μου: το πρώτο είναι ότι δεν έκανα άλλο ένα παιδί και το δεύτερο το ότι στις αρχές της πορείας μου δεν κατέβηκα τα σκαλοπάτια του Θεάτρου Τέχνης. Δεν είχα το θάρρος να δουλέψω μ’ έναν Κουν χωρίς να πληρώνομαι ή έστω να παίρνω λίγα. Είχα ανάγκη το μεροκάματο, γι’ αυτό έκανα και δουλειές που δεν ήθελα να έχω κάνει ποτέ. Τότε, βλέπετε, αν ήσουν στο Θέατρο Τέχνης απαγορευόταν να κάνεις κάτι άλλο. Εγώ έκανα μεταγλωττίσεις (σ.σ.: ήταν ο Τσαρλς, ο πατέρας των τεσσάρων κοριτσιών στην μεταγλωττισμένη αμερικανική σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»), ραδιόφωνο, κινηματογράφο, θέατρο. Αλλοι ηθοποιοί που ήταν παλικάρια είπαν “όχι” σε κακές ποιοτικά δουλειές και πείνασαν και δυστύχησαν. Εγώ δεν μπορούσα να αντέξω την πείνα», ανέφερε πριν από χρόνια σε συνέντευξή του.
Η οικογένειά του και η μονάκριβη κόρη του, Σμαράγδα
Μέσα από την συμμετοχή του στην σπουδαία ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», ο Ντίνος Καρύδης γνώρισε και ερωτεύτηκε τρελά την επίσης ηθοποιό, Τζούλια Αργυροπούλου. Ο γάμος δεν άργησε να έρθει και σύντομα το ζευγάρι κράτησε στην αγκαλιά του την μονάκριβη κόρη του. Την ονόμασαν Σμαράγδα, θέλοντας να τιμήσουν την μητέρα του ηθοποιού.
«Η κόρη μου είμαι εγώ. Η κόρη μου είναι ο εαυτός μου. Πάντα ήθελα να έχω κόρη και όταν η Τζούλια ήταν έγκυος, το ήξερα ότι θα είναι κόρη. Στη ζωή μου δεν έχω κάνει τίποτε άλλο. Μόνο ένα παιδί», είχε πει για την Σμαράγδα Καρύδη.
Τελικά, το μήλο δεν έπεσε μακριά από τη μηλιά και αμέσως φάνηκε πως πατέρας και κόρη ήταν πράγματι δυο ψυχές που έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό. Και η Σμαράγδα κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι ήταν γραφτό να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της.
«Η Σμαράγδα ήξερε από 10 ετών ότι θα γίνει ηθοποιός. Θυμάμαι, ήμασταν σε ένα ζαχαροπλαστείο με τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και τη ρώτησε τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, μια και ήταν πολύ όμορφο κοριτσάκι. Εκείνη του είπε “ηθοποιός” και κοκκίνισε. Oταν τη ρώτησε “Γιατί ηθοποιός;”, του απάντησε “Για τη μαγεία” και έπεσε πάλι στο γλυκό κανταΐφι που έτρωγε. Από τότε, χωρίς να της πω εγώ τίποτα, σχεδόν μαγικά, άρχισε μεθοδικά να καλλιεργεί το πνεύμα της, το σώμα της και την ψυχή της, πράγματα απαραίτητα για το θέατρο. Διαισθάνθηκε αυτά που ήθελε να της πω σαν συμβουλές, αλλά δεν το έκανα μήπως πάει κόντρα. Έτσι, όταν έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν πανέτοιμη. Εμαθα μάλιστα από μέλος της επιτροπής ότι ο διευθυντής της σχολής είπε “η δεσποινίς Καρύδη είναι έτοιμη ηθοποιός”, αλλά δεν της το είπα ποτέ», αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο ηθοποιός.
Οι δύσκολες στιγμές με την υγεία του
Το 2018 και σε ηλικία, πια, 83 ετών, ο Ντίνος Καρύδης έπαθε έμφραγμα και από τότε ξεκίνησε μια δύσκολη περιπέτεια για την υγεία του. Ένα χρόνο αργότερα, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του μίλησε για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, αλλά και για το πόσο μεγάλο στήριγμα ήταν η κόρη του, Σμαράγδα:
«Κλείνω ένα χρόνο. Ήρθε ένα πόνος δυνατός από τον έναν ώμο στον άλλο, έμφραγμα, έπεσα κάτω, ήμουν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Με πήγαν στο Γεννηματά. Πέρασα πάρα πολύ άσχημα γιατί ήμουν στο κρεβάτι και από τη μέρα που θυμάμαι τη ζωή μου πάντα ήμουν στο δρόμο, ήμουν αλήτης. Δεν φοβάμαι. Δεν ήθελα να είμαι άρρωστος. Τι να φοβηθώ; Το θάνατο; Δύναμη στα δύσκολα παίρνω από την αγάπη που εισπράττω από τη γυναίκα μου, την κόρη μου, από φίλους.
Η Σμαράγδα μας βοηθάει με κάθε τρόπο. Με την παρουσία της, με τα τηλέφωνα της, με τον ερχομό της εδώ και οικονομικά βέβαια. Δεν μου λείπει κάτι σήμερα, μόνο που δεν κέρδισα το τζόκερ εχθές. Βλέποντας τη Σμαράγδα που ήρθε και ψηφίσαμε χθες, έλεγα να μην κάναμε άλλα παιδιά, ήθελα να έχω κι άλλο παιδί, άλλα δέκα παιδιά. Αγαπώ αυτή τη δουλειά γιατί παίζουμε και ζούμε διάφορες ζωές. Με μεγάλη μου χαρά θα συνεργαζόμουν με την κόρη μου γιατί νιώθω απέραντη χαρά όταν συνεργάζομαι με αληθινούς ηθοποιούς και η μικρή είναι αληθινή. Χαίρομαι που θα βρεθώ πάλι με αυτά τα παιδιά στο Λόγω Τιμής».
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
Μαθεύτηκε όλη η αλήθεια: Από αυτό πέθανε ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης, λίγοι ξέρουν τι πραγματικά είχε