LIFESTYLE

Σπουδαία, αξιόλογη και πολυαγαπημένη Ελληνίδα ηθοποιός στα 90 της χρόνια με τον αγαπημένο της γάτο

Ανάγνωση: 12'

Ρίκα Διαλυνά: Η «μοιραία» του ελληνικού σινεμά

Ελληνίδα ηθοποιός, με διεθνή καριέρα. Προερχόμενη από το χώρο των καλλιστείων, εμφανίστηκε σε ρόλους προκλητικής και μοιραίας γυναίκας – Φέτος έγινε 90 ετών!

Η Ειρήνη (Ρίκα) Διαλυνά γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε δεκτή στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Σπύρο Μελά.

Το 1954 κατέκτησε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετείχε στα καλλιστεία, που έγιναν στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος. Αρχικά δεν της επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ, επειδή θεωρήθηκε κομμουνίστρια. Τελικά, με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες έλαβε προσωρινή βίζα και στις 21 Ιουλίου 1954 συμμετείχε στο διαγωνισμό, όπου κατέκτησε την 5η θέση.

Παρέμεινε στις ΗΠΑ, λόγω του γάμου της με τον ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νικ Παπαδάκο, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, ενώ συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής. Το 1957 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη Νέα Υόρκη με τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού, με το έργο του Νότη Περγιάλη «Το νυφιάτικο τραγούδι». Από εκεί και πέρα, η δουλειά της στο ελληνικό θέατρο ήταν σποραδική, σε καλούς θιάσους σαν της Κυρίας Κατερίνας, του Κώστα Χατζηχρήστου, της Σμαρούλας Γιούλη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Κώστα Βουτσά, σε ελαφρές κωμωδίες και επιθεωρήσεις.

Ρίκα Διαλυνά: Νύφη σε ηλικία 20 ετών – Οι σπάνιες φωτογραφίες από τον πρώτο γάμο της

Δύο σπάνιες φωτογραφίες της Ρίκας Διαλυνά δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης. Σε αυτές βλέπουμε την επιτυχημένη ηθοποιό στον πρώτο γάμο της, το 1954, με τον επιχειρηματία Νίκο Παπαδάκο.

Το 1954 η Ρίκα Διαλυνά ήταν 20 ετών, ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης. Ο γάμος του ζευγαριού κράτησε δέκα χρόνια, στη διάρκεια του οποίου απέκτησαν μία κόρη.

 

Στη λεζάντα της ανάρτησής του, ο Άρης Λουπάσης γράφει: «Η Ρίκα Διαλυνά νύφη στον πρώτο γάμο της στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης το 1954 με τον Νίκο Παπαδάκο, ο οποίος υπήρξε από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της ελληνικής ομογένειας στην Αμερική. Μετά το μυστήριο ακολούθησε λαμπερή δεξίωση στο Waldorf Astoria και το ζευγάρι στην συνέχεια διέμεινε σε πολυτελές ρετιρέ στο Μανχάταν.

Ο σύζυγός της και ο αδελφός του Πέτρος, παιδιά Ελλήνων ομογενών από την Σπάρτη, δημιούργησαν την εταιρεία Gerodyne Helicopter όπου σε μια έκταση 28.000 στρεμμάτων κατασκεύασαν στο εργοστάσιο τους ένα νέο τύπο τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων που ανακάλυψε ο Πέτρος.

Ο γάμος του ζευγαριού θα διαρκέσει συνολικά δέκα χρόνια όπου και θα αποκτήσουν μια κόρη, ενώ ο σύζυγός της θα την στηρίξει από τα πρώτα χρόνια ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό της να ασχοληθεί με την υποκριτική. Παρακολουθεί μαθήματα αγγλικών στο πανεπιστήμιο, μαθήματα υποκριτικής με συμμαθήτρια την Νταϊάνα Ρος, ανεβαίνει στην σκηνή του Μπρόντγουεϊ και συναναστρέφεται με μεγάλες μορφές του παγκόσμιου σινεμά όπως οι: Όντρεϊ Χέπμπορν, Μάρλον Μπράντο, Γουόρεν Μπίτι και Κάρι Γκράντ.

Το 1963 με συστατική επιστολή του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη Ελία Καζάν ταξιδεύει στην Ιταλία όπου συναντιέται με τον σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι και συνεργάζεται στην Τσινετσιτά με μυθικά ονόματα της έβδομης τέχνης όπως Βιτόριο Γκάσμαν, Σοφία Λόρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.

Το 1967 επιστρέφει στην Αμερική και την αναλαμβάνει ο ατζέντης της Λίζ Τέιλορ και της Όντρεϊ Χέπμπορν, ενώ ο Κάρι Γκράντ της κάνει μαθήματα υποκριτικής. Τρία χρόνια αργότερα και μετά το διαζύγιό της, επιστρέφει στην Ελλάδα με την κόρη της για να φροντίσει την μητέρα της και παράλληλα συνεργάζεται με μεγάλα αστέρια στον ελληνικό κινηματογράφο λίγο πριν την δύση του.

Μια χαρισματική και πολυτάλαντη φυσιογνωμία με πολλές καλλιτεχνικές πτυχές, όπως η ζωγραφική και το σχέδιο μόδας, που δεν έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό και μια πανέμορφη και φίνα παρουσία με κλασική και διαχρονική ομορφιά, η οποία έζησε μια ζωή βγαλμένη από ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα».

Δεν θέλει πια να μιλάει. «Δεν έχω κουραστεί από τη ζωή, αλλά δεν νομίζω ότι έχω να πω και κάτι παραπάνω. Δεν μου αρέσει να νοσταλγώ», αποκρίνεται στην τελευταία από τις συνομιλίες μας και αφού έχουν προηγηθεί επίμονες κρούσεις μας για μια συνέντευξη με έναν ζωντανό θρύλο της μεγάλης οθόνης. Λίγο-λίγο, κουβέντα με την κουβέντα, η τηλεφωνική μας συνομιλία εξελίσσεται σε ένα αφήγημα ζωής με αφετηρία τα παιδικά της χρόνια στην Κρήτη, ενδιάμεσους σταθμούς την Ευρώπη και την Αμερική και ευτυχής κατάληξη τον τόπο που την γέννησε, την Κρήτη.

«Τα σκυλιά τα αγαπάω πάρα πολύ, αλλά μου αρέσουν τα γατιά αυτή την περίοδο. Τι να πω για μένα; Εφυγα από την Κρήτη, όπου ζούσα σε μια οικογένεια με πολύ αυστηρές αρχές. Και κάποια στιγμή είπα στη μαμά μου “εσείς με φτιάξατε για έναν κόσμο υπέροχο που δεν τον βρήκα”. Δεν τον βρήκα στην Ελλάδα, τον βρήκα στην Αμερική αυτόν τον κόσμο, όπου πήγα 17 ετών ως Σταρ Ελλάς για να διαγωνιστώ στα Καλλιστεία. Η ομορφιά ποτέ δεν με απασχόλησε. Είχα μια αδελφή που ήταν καλλονή και όταν ήμουν μικρό παιδί εμένα με έλεγαν “ασχημόπαπο”. Είχα πει τότε στη μητέρα μου “μη σας απασχολεί που είμαι άσχημη, εγώ θέλω να γίνω όμορφη μέσα μου. Στην ψυχή μου”. Κι έτσι μεγάλωσα, με το να θέλω να είμαι όμορφη στην ψυχή. Στα Καλλιστεία πήγα κρυφά από τους γονείς μου. Δεν το ήθελαν. Σπούδαζα στη Σχολή Καλών Τεχνών, κάποιος έστειλε τη φωτογραφία μου και όλα έγιναν τυχαία. Είχα τη φήμη της αριστερής και ίσχυε τότε στην Αμερική ο νόμος Μακάρθι που δεν επέτρεπε αριστερούς, αλλά εμένα με δέχτηκαν. Εφτασε η υπόθεση στο Κογκρέσο, αλλά ο υπουργός Ντάλας επενέβη και πήγα. Και πήρα το βραβείο της 3ης πιο όμορφης γυναίκας στον κόσμο.

Από μικρή το όνειρό μου ήταν να πάω στην Αμερική. Το όνομά μου ήταν Νίκη, αλλά επέμενα να με φωνάζουν “Αμέρικα” και η μαμά μου το έκοψε και το έκανε Ρίκα. Ονειρευόμουν την Αμερική. Είχα δει ένα όνειρο στο οποίο ήρθε κάποιος Αναστασιάδης, που δεν ήξερα καν αυτό το όνομα, και μου είπε: “Μη φοβάσαι”. Και ο άνθρωπος που υπέγραψε το διαβατήριό μου λεγόταν Αναστασιάδης. Περίεργο ακούγεται, αλλά συνέβη. Η ζωή μου ήταν μια τύχη».

«Ο Φεντερίκο και η γυναίκα του, Τζουλιέτα Μασίνα, με θεωρούσαν παιδί τους (σ.σ.: η Ρίκα έχει παίξει στην «Τζουλιέτα των Πνευμάτων», μία από τις πιο βιωματικές ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη Φελίνι). Ετρωγα σπίτι τους. Και όταν έφυγα πάλι για την Αμερική, μου είπε: “Γιατί, κορίτσι μου, έχω μια ταινία βασισμένη πάνω σου”, αλλά εγώ έφυγα. Ηθελα να επιστρέψω στην Αμερική. Το ήθελα πολύ. Και τα όνειρα που έκανα μου βγήκαν με μεγάλη ευκολία. Με τον Γουόρεν Μπίτι ήμασταν στο Φεστιβάλ της Βενετίας και πίναμε καφέ με την Κλαούντια Καρντινάλε. Δίπλα μας, δημοσιογράφοι, κάμερες, έπαιρναν συνέντευξη από τον Γουόρεν. Εκείνος, όταν με είδε, παρατάει ξαφνικά τη συνέντευξη κι αρχίζει να με αγκαλιάζει. Ενιωσα μια πίεση, σαν να ξεπερνούσε τα όρια. Με έπιασε το κρητικό μου και… απάντησα ανάλογα!

Μετά από χρόνια, συναντηθήκαμε στην Paramount και με θυμήθηκε. “Θέλω το τηλέφωνό σου”, μου είπε. “It’s too late”, του απάντησα… Με τον Μπράντο γνωρίστηκα όταν πρωτοπήγα στην Αμερική για τα Καλλιστεία. Τότε να πω ότι το εισιτήριό μου το είχε πληρώσει ο πατέρας μου, που μου έλεγε πάντα: “Προχώρα σε ό,τι σου δίνει η μοίρα”. Λοιπόν, μας είχαν πάει να παρακολουθήσουμε ένα γύρισμα και σε εκείνη την ταινία πρωταγωνιστούσε ο Μάρλον. Ολα τα κορίτσια πήγαν να τον πλησιάσουν. Εγώ δεν πήγα και ξαφνικά τον βλέπω να έρχεται αυτός σε μένα. Μου λέει: “Τι κάνεις το βράδυ;”. Τον ρωτάω γιατί. “Θέλω να βγούμε μαζί για φαγητό”. Του λέω: “Δεν μπορώ”. “Μα θα είναι μαζί μας κι ένα άλλο ζευγάρι, ο Λόρενς Ολίβιε και η Βίβιαν Λι”. Το άκουσαν οι δημοσιογράφοι κι έγινε τεράστιο θέμα. Πώς ένα κοριτσόπουλο είπε όχι στον Μάρλον Μπράντο! Με τεράστια γράμματα. Αυτό έχει μείνει στην Ιστορία».ς»

Κάννες, 1966. Ο θρυλικός καβγάς Αλίκη – Δημήτρης vs Ρίκας. Η Αλίκη με τον Δημήτρη είχαν πάει εκεί για την προώθηση της ταινίας τους «Διπλοπενιές». Η Ρίκα βρισκόταν εκεί επίσης. Ο καβγάς ξέσπασε μεταξύ του Παπαμιχαήλ και του Βίκτωρα Μιχαηλίδη, παραγωγού της ταινίας. Πιάστηκαν κυριολεκτικά στα χέρια γιατί ο Παπαμιχαήλ ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαηλίδης αγνόησε την Αλίκη και ήθελε να προβάλει τη Ρίκα στους δημοσιογράφους. Τη ρωτάω για το επεισόδιο. «Τα άσχημα τα ξεχνάω. Και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτή τη φάση. Εμένα στην Ιταλία με λάτρευαν οι παπαράτσι. Τότε οι παπαράτσι σε ανέβαζαν και σε κατέβαζαν. Οταν με είδαν, άρχισαν να με φωτογραφίζουν και η Αλίκη νόμιζε ότι ήταν φτιαχτό. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ το δημιούργησε όλο αυτό, όχι η Αλίκη. Την Αλίκη την αγαπούσα, δεν με έβλεπε ανταγωνιστικά. Και θυμάμαι ότι ένας δημοσιογράφος είχε γράψει την ιστορία υπέρ εμού. Δεν θέλω, όμως, να σκέφτομαι τα άσχημα. Και δεν έχω κακίες. Εζησα μια υπέροχη ζωή. Οταν έγραφα το βιβλίο μου, έλεγα πως ήταν όνειρο και όταν είδα τους ηθοποιούς που έχω συνεργαστεί στις φωτογραφίες, είπα ότι δεν ήταν όνειρο τελικά. Είχα μια καλή νεράιδα και ταυτόχρονα μια κακή νεράιδα. Οταν ήμουν στη Γερμανία για τα γυρίσματα μιας ταινίας, μου είπαν: “Πεθαίνει ο πατέρας σου”. Πήρα άδεια 24 ώρες. Μόλις γύρισα, είχα να κάνω μια σκηνή στην οποία κορόιδευα τους πεθαμένους. Οταν την τελείωσα, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν: “Ο πατέρας σου έφυγε”. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή η κακή νεράιδα είχε κάνει τη δουλειά της. Και δυστυχώς, δουλεύουν και οι δύο νεράιδες στη ζωή μου».

Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα

Χαμός σε εκκλησία της Αθήνας: Έγινε το σώσε! – Πάνω από το φέρετρο του νεκρού

Ποιά η Αγία H Πpοστάτιδα του Γάμου – Πότε γιορτάζει

Έκτακτo: Μόλις μαθεύτnκε για Άρη Πορτοσάλτε

#TAGS:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ