Ο χορός μπορεί να είναι πολλά πράγματα: Μια έκφραση τέχνης, ένα διασκεδαστικό χόμπι, μια αναπαράσταση του πολιτισμού και μια μεγάλη μορφή άσκησης.
“Ο χορός είναι η απόλυτη προπόνηση”, λέει η Julie Granger, personal trainer της International Sports Sciences Association (ISSA) με έδρα το Παρίσι και ιδρύτρια και δημιουργός του The Studio Paris και του Ballerina Body Training. Ο χορός όχι μόνο περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των μυών και των άκρων σας, αλλά κάνει και την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά. Επιπλέον, ο χορός μπορεί να είναι πάρα πολύ διασκεδαστικός.
Το στυλ του χορού που κάνετε θα επηρεάσει το πόσο έντονη προπόνηση είναι, αλλά σχεδόν κάθε στυλ χορού μπορεί να είναι προπόνηση. Η Granger, η οποία είναι επίσης πρώην επαγγελματίας μπαλαρίνα, λέει ότι επιλέγετε ένα είδος χορού ανάλογα με τις αγαπημένες σας μελωδίες. Μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα μάθημα στο τοπικό σας γυμναστήριο ή στούντιο, να παρακολουθήσετε ένα εικονικό μάθημα ή να βγείτε στην πόλη. “Ό,τι κι αν επιλέξετε, και ακόμα κι αν είναι απλώς χορός στο κλαμπ το Σαββατόβραδο, θα έχετε οφέλη”, λέει.
Ποια είναι, λοιπόν, τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία από το να κάνεις μια κίνηση; Ορισμένα είναι τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από κάθε είδους άσκηση- άλλα είναι μοναδικά για το χορό.
Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που υποστηρίζονται από έρευνες και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας με το χορό.
Όπως και άλλες αερόβιες ασκήσεις, ο χορός είναι εξαιρετικός για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνταν με χορό μέτριας έντασης (που στη μελέτη ορίστηκε ως αρκετός για να σας κάνει να λαχανιάσετε ή να ιδρώσετε) είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις ή να πεθάνουν από αυτές σε σχέση με τους μη χορευτές σε διάστημα 10 ετών παρακολούθησης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας πληθυσμού σε ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω. Συγκριτικά, οι μέτριας έντασης περιπατητές είχαν μόλις 25 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα υγείας της καρδιάς.
Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι η κοινωνική διάσταση του χορού και η χαλάρωση που τον συνοδεύει (περισσότερα σχετικά παρακάτω), θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα οφέλη του στην υγεία.
Ο χορός απαιτεί ισορροπία και βοηθά στην οικοδόμηση της δύναμης του πυρήνα, η οποία συμβάλλει στην προώθηση της καλής στάσης του σώματος και στην πρόληψη μυϊκών τραυματισμών και πόνου στην πλάτη, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Η Granger προσθέτει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το μπαλέτο. “Στο μπαλέτο, εκπαιδεύετε το σώμα σας να στέκεται ακίνητο, συχνά στο ένα πόδι. Αυτό σας βοηθά να γυμνάσετε τους βαθύς μύες του σώματός σας, τους οποίους δεν θα γυμνάζατε διαφορετικά”, λέει. Ενεργοποιείτε επίσης τους κοιλιακούς σας, “οι οποίοι αποτελούν βασικό μέρος της ισορροπίας”, σημειώνει.
Εκτός από την ανάπτυξη της δύναμης, πολλές μορφές χορού τεντώνουν τα άκρα του σώματος, γεγονός που βελτιώνει την ευελιξία, λέει η Elizabeth C Gardner, MD, ορθοπεδικός αθλητιατρικός χειρουργός στο Yale Medicine και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale στο New Haven του Κονέκτικατ. “Και τα δύο αυτά (βελτιωμένη δύναμη και ευελιξία) συμβάλλουν στη βελτίωση της ισορροπίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πτώσεων και στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού σε άλλες πτυχές της ζωής”, εξηγεί.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χορεύτριες μπαλέτου. “Η προπόνηση μπαλέτου περιλαμβάνει μεγάλη προπόνηση ευλυγισίας. Ευλυγισία σημαίνει βελτιωμένη κινητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε είδους καθημερινή δραστηριότητα θα είναι πιο ευχάριστη, είτε κάνετε γιόγκα είτε προσπαθείτε να φτάσετε το πάνω ντουλάπι στην κουζίνα σας”, λέει η Granger.
Ο χορός είναι επίσης μια μορφή τόσο αερόβιας όσο και αναερόβιας άσκησης, η οποία είναι ένας μεγάλος καυστήρας θερμίδων, λέει ο Δρ Γκάρντνερ. “Τα άλματα και οι στροβιλιστικές κινήσεις είναι εξαιρετική αερόβια προπόνηση, ενώ η διατήρηση θέσεων οκλαδόν και θέσεων ισορροπίας μπορεί να ενεργοποιήσει το αναερόβιο ενεργειακό σύστημα”, εξηγεί.
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο up-tempo είναι το στυλ χορού, τόσο περισσότερες θερμίδες και ενέργεια θα καούν.
Ανάλογα με το στυλ του χορού και το σωματικό σας βάρος, 30 λεπτά χορού μπορούν να κάψουν μεταξύ 90 και 252 θερμίδες, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Αυτός ο τύπος καύσης θερμίδων υψηλής έντασης μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλειας βάρους, αν προσπαθείτε να χάσετε κιλά. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων, η Granger προτείνει να παρακολουθήσετε ένα μάθημα cardio χορού, που έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύει θερμίδες και να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.
LifestyleΌλοι χειροκροτούν τον Λάκη Λαζόπουλο: Είπε με το «γάντι» όσα κανείς δεν τόλμησε για τη Ζήνα ΚουτσελίνηLifestyleΌλο το διαδίκτυο δάκρυσε με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: Αποχαιρέτισε τον Δημήτρη Ήμελλο με 3 φράσεις και συγκίνησε τους πάντες
“Ως μια μορφή δραστηριότητας που φέρει βάρος, σε αντίθεση με το στατικό ποδήλατο ή το κολύμπι, ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας”, λέει η Gardner. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, οι ασκήσεις με υψηλό αντίκτυπο και βάρος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών χορού, σας βοηθούν να διατηρήσετε αποτελεσματικά και ακόμη και να χτίσετε νέα οστική μάζα.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι για τους ηλικιωμένους ενήλικες με οστεοπόρωση, ο χορός μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή ορισμένων βλαβών αυτής της χρόνιας πάθησης. Άλλες έρευνες σε παιδιά δείχνουν ότι εκείνα που έκαναν μπαλέτο είχαν καλύτερη περιεκτικότητα σε οστικά μεταλλικά στοιχεία μετά από μια τριετία σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έκαναν μπαλέτο.
Ο χορός απαιτεί συχνά την εκμάθηση κινήσεων και ρουτινών (χορογραφία).
“Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολύ καλές ενδείξεις ότι ο κοινωνικός χορός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς μεγαλώνουμε”, λέει η Carolyn Fredericks, MD, νευρολόγος στο Yale Medicine, επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και αφορούσε 469 άτομα άνω των 75 ετών. Από όλες τις σωματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της ποδηλασίας, της ανάβασης σκαλοπατιών, της κολύμβησης και των ομαδικών μαθημάτων άσκησης, ο χορός ήταν η μόνη δραστηριότητα που σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
“Συνιστούμε πάντα στους ηλικιωμένους να αναζητούν καρδιαγγειακή άσκηση και κοινωνική δέσμευση και γνωστική πρόκληση – ο κοινωνικός χορός προσφέρει και τα τρία αυτά”, λέει ο Δρ Φρέντερικς.
Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας.
Και ορισμένα είδη χορού έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως θεραπεία για την κατάθλιψη. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι η χορευτική κινησιοθεραπεία (DMT) – που ορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Χοροθεραπείας ως η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης για την προώθηση της συναισθηματικής, κοινωνικής, γνωστικής και σωματικής ολοκλήρωσης του ατόμου, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας – ήταν αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Αν είχατε μια δύσκολη μέρα, έχετε βάλει ποτέ την αγαπημένη σας μελωδία και έχετε κάνει μια κίνηση για να εκτονωθείτε; Οποιοδήποτε είδος κίνησης μπορεί να βοηθήσει στην κατάπνιξη του στρες, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αλλά ο χορός μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλός για να το κάνετε αυτό.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The International Journal on the Biology of Stress, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το DMT επηρέασε επίσης την αντίδραση αφύπνισης της κορτιζόλης, έναν δείκτη του χρόνιου στρες, ενώ η αερόβια δραστηριότητα υψηλής έντασης όχι.
Η κοινωνική σύνδεση και αλληλεπίδραση είναι ένα πραγματικά σημαντικό μέρος της ψυχικής και σωματικής υγείας. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα της μοναξιάς ή της κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να έχει μυριάδες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
“Ο χορός είναι μοίρασμα και όταν κάνεις μάθημα περιτριγυρισμένος από άλλους ανθρώπους, ξέρεις ότι όλοι έχετε κάτι κοινό. Δεν είσαι εδώ για να ανταγωνιστείς, είσαι εδώ για να το απολαύσεις, και υπάρχει ένα εκπληκτικό συναίσθημα που έρχεται με αυτό”, λέει η Granger. “Πηγαίνετε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα και νιώστε την ενέργεια της αίθουσας”.
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα