Τελικά τρώμε ή οχι μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου;
Ο μπακαλιάρος έχει συνδεθεί με τα γιορτινά τραπέζια αλλά και τις εθνικές επετείους.
Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται μόνον του Ευαγγελισμού.
Τρώμε ή οχι τελικά μπακαλιάρο την 28η Οκτωβρίου;
Ψάρι ή μπακαλιάρο τρώμε κατ΄ εξαίρεση μόνο όταν η εορταστική επέτειος πέσει σε νηστεία, δηλαδή Τετάρτη ή Παρασκευή, αλλιώς τρώμε τα πάντα.
Βεβαίως, ο μπακαλιάρος έμεινε ως συνήθεια γιατί ήταν παστός και υπήρχε όλο το χρόνο τότε που δεν υπήρχαν άλλα ψάρια ή ψυγεία. Οπότε και την 28η Οκτωβρίου μπορούμε να τον επιλέξουμε.
Η ιστορία του μπακαλιάρου
Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα.
Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρά ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες.
Παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα.
“Ντρoπή Χριστιανοί Ορθόδοξοι να τρώμε μπακαλιάρο για το έθιμο”: Λάβρος ο Μητροπολίτης Κοζάνης για την 25η Μαρτίου
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης διατύπωσε μια ισχυρή έκκληση προς τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας την πνευματική σημασία που υπάρχει πίσω από την παράδοση της κατανάλωσης μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Επικρίνοντας την επιφανειακή εκδοχή του εθίμου που θέλει τους πιστούς να καταναλώνουν μπακαλιάρο σαν μέρος μιας τυπικής εορταστικής συμπεριφοράς, ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πιστούς να αναζητήσουν τη βαθύτερη, πνευματική έννοια της ημέρας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η εν λόγω παράδοση δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά μια εκκλησιαστική πράξη με έντονο συμβολισμό, που συνδέεται άμεσα με το θαύμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την κυοφορία του Χριστού. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Η νηστεία για το Πάσχα είναι αυστηρή και επιτρέπεται μόνο κατανάλωση λαδιού, ωστόσο οι Πατέρες της Εκκλησίας θέλοντας να σηματοδοτήσουν και την σπουδαιότητα του γεγονότος και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Παναγίας επέτρεψαν στους πιστούς την κατάλυση ιχθύος μόνο για την εν λόγω ημέρα, καθώς και για την Κυριακή των Βαΐων κάθε Σαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα».
Ελάχιστοι το ξέρουν: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου – Το έθιμο και γιατί τα συνδυάζουμε
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αν και ελάχιστοι γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο.
Ειδικότερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία σημαντική ημέρα της νηστείας της Σαρακοστής, κατά την οποία επιτρέπεται η κατανάλωση λαδιού, κρασιού και ψαριού.
Από που προέρχεται το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά
Επικράτησε ο μπακαλιάρος την 25η Μαρτίου, γιατί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εποχές, τα φρέσκα ψάρια ήταν απλησίαστο φαγητό, εξαιτίας της τιμής τους, αλλά και της απόστασης πολλών ηπειρωτικών περιοχών από τις ακτές, με αποτέλεσμα να προτιμάται κυρίως η κατανάλωση παστού μπακαλιάρου, που είναι πάντα διαθέσιμος.
https://youtu.be/DyZP3GWd_rY
Σχετικά με τη σκορδαλιά, επειδή το σκόρδο ρίχνει την πίεση, η σκορδαλιά συνδυαζόταν με το εξαιρετικά αλμυρό ψάρι, για να το εξισορροπεί.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η καλύτερη συνταγή για τέλειο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι, για την 25η Μαρτίου
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το φαγητό που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου, αφού η παράδοση θέλει ανήμερα της εθνικής επετείου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου να τρώμε μπακαλιάρο.
Ο λόγος που τρώμε μπακαλιάρο αυτή τη μέρα είναι επειδή στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι. Η μία την 25η Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η δεύτερη την Κυριακή των Βαΐων.
Ο μπακαλιάρος είναι ένα φθηνό ψάρι και εύκολο στη συντήρηση, ενώ η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική συνταγή. Μπορείς να ετοιμάσεις το φαγητό με διάφορες παραλλαγές, από σκορδαλιά με ψωμί και ξηρούς καρπούς ή σκορδαλιά με πατάτα, μέχρι κομμάτια μπακαλιάρου ή ψαροκροκέτες.
ΕλλάδαΣύζυγος πασίγνωστου Έλληνα η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου – Έδωσε τέλος στη ζωή τηςMedia“Ο μπαμπάς μου” Ραγίζει καρδιές το αντίο του γιου του Δημήτρη Ήμελλου – Η επιθυμία της οικογένειας για την κηδεία
Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Απόστολο Ρουβά
Ο σεφ της εκπομπής «Πάμε Δανάη!», Απόστολος Ρουβάς, μας δείχνει πως να φτιάξουμε το πιάτο των ημερών, εύκολα και γρήγορα, ώστε να το απολαύσουμε όλοι την 25η Μαρτίου, τιμώντας τη παράδοση.
Υλικά για το κουρκούτι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
300 ml μπύρα
1 αυγό
Αλάτι
Ζάχαρη
Υλικά για τον μπακαλιάρο
750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο ή φρέσκο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
70 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σκορδαλιά
500 γρ. πατάτες βρασμένες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. ξύδι
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Περισσότερες Ειδήσεις σήμερα
«Αλμυρός» στην τιμή ο μπακαλιάρος – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές